Öntöttvas serpenyő: a legjobban kihasználható edény, ami egy életre szól

Összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit az öntöttvas eszközök használatához tudnod kell. Kissé macerásabbak, mégis megéri beszelezni egyet belőlük.

Azt mondják, elegendő mindannyiunknak csak egy ilyen serpenyőt beszerezni, mert nemhogy élethosszig, de generációkon át használható. Legyen szó lábosról vagy grillserpenyőről, az öntöttvasból készült eszközök jóval nehezebbek, lassan melegszenek fel, és még csak nem is egyenletesen, ám híveik szerint mégis megéri ezekben főzni, mert karcmentesek, sokkal jobban tartják a hőt, mint más edények. Ez pedig létfontosságú, ha hirtelen, magas hőfokon akarunk elkészíteni valamit, mint például egy kívül ropogós, belül puha és szaftos steaket. Szintén nagy előnyük, hogy nemcsak a velük érintkező alapanyagot hevítik fel, hanem fölfelé sugározzák a hőt, így jóval a felszín fölött is is sütnek.

A TheKitchn cikke azzal kezdi: egy öntöttvasból készült serpenyő minden macera ellenére valódi kincs. Ha már felmelegedett, remekül megtartja a hőt, és a steaktől a pitéig mindenhez különleges kérget ad. Szinte elpusztíthatatlan, és rengetegféle fogás készülhet benne: szűzpecsenye, gombaragu, tojás, palacsinta, sütemények, tésztaszószok, keksz, fahéjas tekercs és zöldségköretek. A zöldség ráadásul nem fonnyad meg benne, hanem roppanósra sül, a steak pedig a pirítás után az edénnyel együtt mehet a sütőbe. 

Sok legenda kering a hasonló serpenyők érzékenységéről, de ezek legtöbbje kamu. Nem igaz, hogy egyáltalán nem érheti víz és mosogatószer, vagy hogy tilos lenne savanyú ételeket főzni benne. A lap munkatársai egy korábbi tesztben azt a feladatot kapták, hogy tegyenek tönkre egy öntöttvas serpenyőt. Dörzsölték, majd egy doboz (savanykás) paradicsompürét melegítettek benne, ezek után kint hagyták a szabadban jó időre, szorosan szemeteszsákba csomagolva, hogy egy kis rozsda is kialakuljon a felületén. És még ezt is orvosolta egy gyors mosogatás és egy kis olajos hevítés.

Beavatás

Használatba vétel előtt be kell avatnod a serpenyőt, ami lényegében egy védőréteget hoz létre a felületén. A vas elég durva és kissé porózus felület, így a folyamat során a zsír a pórusokba süllyed, lezárja a fémet, és ez megakadályozza a kopást és a rozsdásodást. A jó hír az, hogy minden alkalommal, amikor az ember zsírral főz öntöttvas serpenyőjében, egy kicsit megerősíti ezt az anyagot. 

Bár sokan állítják, hogy az öntöttvas edényt nem érheti víz, első alkalommal azért meleg vízzel és mosószerrel öblítsd ki, majd töröld szárazra. Nem a víz a probléma, hanem az, ha a szárazra törlés kimarad. Kend be némi zsírral vagy olajjal, majd a sütőben vagy a tűzhelyen jó forróra melegítsd fel. Amikor az olaj már füstölni kezd, hagyd kihűlni, majd ismételd meg még egy párszor a folyamatot.

Így néz ki egy szép darab.
Így néz ki egy szép darab.insjoy / Getty Images Hungary

Hogyan használd?

A legrosszabb, amit az öntöttvas serpenyőddel tehetsz, ha hosszabb ideig használaton kívül hagyod. Azzal ápolod a leginkább, ha használod, hiszen a minősége az idő múlásával csak egyre jobb lesz. 

Főzéskor szánj egy kicsit több időt az előmelegítésre, mint amennyit egy vékonyabb serpenyőnél szoktál. Tekintettel a sűrűségére, az öntöttvasnak néhány percre szüksége van ahhoz, hogy felforrósodjon, de miután előmelegítették, még sokáig forró marad, ezáltal kissé tovább fő benne az étel. Ha nem szeretnéd, hogy a hús vagy a ress zöldségeid tovább puhuljanak, vedd ki, amint késznek látod.

Használj viszonylag sok zsiradékot, mert ez a felület nem tapadásmentes. 

Erre a célra sem rossz.
Erre a célra sem rossz.Mila Bond / Getty Images Hungary

Hogyan tisztítsd az öntöttvas serpenyőt?

Egyesek szerint vízzel és erre a célra szánt kefével, mások szerint egy kevés mosogatószer sem árt neki. Szárítsd meg egy konyharuhával, de akár egy rövid ideig melegítheted is, hogy a nedvesség gyorsabban elpárologjon. 

Az öntöttvas edényt ne hagyd a mosogatóban (vagy bármilyen nedves közegben) ázni. Ha vízzel kerül kapcsolatba, azonnal töröld szárazra, és ha nem hiszel a mosószerben, a makacs foltok ellen a sót vesd be. 

És mi van akkor, ha mégis rozsdásodni kezd? Nem kell automatikusan kidobnod! A hosszú ideig tárolt serpenyőkben előbukkanhat felszíni rozsda, ezekhez használj kemény kefét, egy kevés mosószert és vizet a rozsda eltávolításához, majd egy adag zsiradékkal avasd be újra a felületet. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra