18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megölte a gyerekét, hogy kivégezzék: ilyen volt az élet, amikor senki sem lehetett öngyilkos

GettyImages-1406877999

Az öngyilkosság mérhetetlenül tragikus dolog, a középkori és kora újkori Európában azonban az egyik legszégyenteljesebb bűnnek számított: elkövetőit még a mások életét kioltóknál is súlyosabb vétkesekként tartották számon, akiknek a legcsekélyebb esélyük sincs az üdvözülésre. Egyesek ezért inkább megöltek valakit, hogy halálra ítéljék őket, és hóhér, mintsem saját kezük által kelljen bevégezniük földi létüket.

Meg akart halni, de félt a pokoltól

Az egyik leghírhedtebb eset, amit feljegyeztek, a 18. századi Dániában esett meg: 1743-ban a cselédként dolgozó, 22 éves Cicilia Johansdatter megismerkedett egy Friedrich Christian nevű jóképű gárdistával, aki rövid ismerkedést követően megkérte a lány kezét. Az idillikusnak indult történet azonban tragikus fordulatot vett, amikor Cicilia teherbe esett kedvesétől, a fiatal katonának azonban esze ágában sem volt még családot alapítania, ezért – manapság népszerű kifejezéssel élve – „ghostingolta” a szerencsétlen lányt.

Cicilia hónapokat várt rá, hogy kedvese oltár elé vezesse, ez azonban sohasem történt meg: Christian egyre kevesebbet látogatta őt, egyre hűvösebben viselkedett vele szemben, majd teljesen eltűnt az életéből. A lány magára hagyott, egyedülálló anyaként adott életet törvénytelen gyermekének, ami a korabeli dán társadalomban nem számított éppen irigyelt szituációnak, sőt, inkább általános lenézésben és kiközösítésben volt része az érintetteknek.

Az öngyilkos hajlamú szülők gyakran saját gyerekeikkel végeztek
Az öngyilkos hajlamú szülők gyakran saját gyerekeikkel végeztekWikimedia Commons

Az átvert anya kilátástalansága fokozatosan nőtt, végül már úgy gondolta, csak a halál maradt számára az egyetlen lehetséges kiút – öngyilkosságra azonban gondolni sem mert, hiszen ez esetben időtlen időkig a pokol tüzén kárhozna el. Végső kilátástalanságában Cicilia 1744. február 25-én elmetszette az akkor négy hónapos gyermeke torkát, majd a halott csecsemőt az ölében tartva, fejét simogatva várta a hatóságok megérkezését.

Letartóztatásakor a gyilkossá lett édesanya tiltakozás nélkül átadta magát a rendőröknek, és a szeme sem rebbent, amikor a bíróság halálra ítélte, sőt, inkább örömmel töltötte el a tudat, hogy sikerült végrehajtania a tervét. Az ítélet szerint Ciciliát karddal lefejezték, levágott fejét pedig egy póznán helyezték közszemlére. Az ítélethirdetés előtt a szerencsétlen leányanya meggyónt és bűnbocsánatot kért – nem tudni, vajon imái meghallgatásra találtak-e, és sikerült a purgatóriumba vagy a mennyországba jutnia, vagy örök kárhozatra ítéltetett.

Tömegestül végeztek gyerekeikkel a gyilkos-öngyilkos szülők

Nem Cicilia esete volt az egyetlen gyilkosság-öngyilkosság, ellenkezőleg, viszonylag gyakran fordultak elő hasonló elkeseredett tettek a korszakban, különösen a szigorú lutheránus elveket követő északi országokban, ahol az öngyilkosságot a szokásosnál is erősebb stigmák vették körül. Pedig már ezek sem voltak enyhék: a középkori Európában a törvény szerint gyakran minden vagyonát és földbirtokát elkobozták az öngyilkosoknak, családtagjaik nem örökölhettek tőlük, tettüket pedig a király és az állam ellen elkövetett bűncselekménynek tekintették. Az öngyilkos testét gyakran a halál után megkínozták, elégették, felakasztották vagy ló után kötötték.

Kínzás a középkorban
Kínzás a középkorbanUniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

A skandináv gyilkos-öngyilkosok egyszerű logika alapján úgy gondolták, mivel saját életük kioltása után automatikusan elkárhoznak, semmi esélyük a bűnbocsánatra, többre mennek, ha halálos bűnt követnek el, majd a bitófán gyónnak, és bocsánatért esedeznek Istenhez, aki talán teljesíti kérésüket. A korabeli törvények számtalan vétket – például a súlyosabb lopást, csalást, árulást – is halállal büntettek, ezeknél azonban fennállt annak az esélye, hogy az érintettek enyhébb ítélettel, például hosszú börtönbüntetéssel megússzák, így a legtöbben biztosra akartak menni, és a legsúlyosabb tettet, a gyilkosságot választották.

A történészek csak Koppenhága városában legalább száz hasonló esetet tártak fel: a bírósági feljegyzések szerint leggyakrabban szülők végeztek saját gyerekeikkel azért, hogy ne kelljen öngyilkosságot elkövetniük. A kiváltó ok a legtöbb esetben a szegénység és a kilátástalanság volt, de előfordult például, hogy egy holland édesanya azért végzett három gyermekével, mert azt hitte, akkor automatikusan a mennybe kerülnek, ahol ő is csatlakozhat hozzájuk, miután megbánta bűnét a halálos ítélet végrehajtása előtt. A legtöbb öngyilkos-gyilkos örömtől eltelve, olykor dalolva sétált fel a vérpadra, és alig várta, hogy kimérjék rájuk a büntetést.

A kínzás csak még jobban fellelkesítette őket

Idővel a hatóságok megelégelték az egyre nagyobb számban előforduló öngyilkos szándékból elkövetett gyilkosságokat, és törvényileg igyekeztek megakadályozni a hasonló eseteket. A dán hatóságok kezdetben úgy gondolták, súlyos kínzással lehetne eltántorítani az embereket az öngyilkos-gyilkosságoktól: a kivégzés előtt kerékbe törték az elkövetőket, végtagjaikat levágták, megostorozták és izzó vassal kínozták őket. A kínzások azonban nemhogy nem tartották vissza, inkább még lelkesebbé tették az érintetteket, ugyanis azt gondolták, a szenvedések garantálják számukra a bűnbocsánatot, már-már mártírként kerülnek a túlvilágra.

Végül 1767-ben Dánia egy radikális lépéssel törvénybe iktatta, hogy az öngyilkossági szándékkal elkövetett gyilkosságok tetteseit nem halállal, hanem életfogytig tartó kényszermunkával sújtsa a törvény. Az új rendelkezés sokak – különösen az egyház és a buzgóbban vallásos polgárok – körében felháborodást és tiltakozást váltott ki, hiszen ellene ment a Biblia szigorú lutheránus értelmezésének, miszerint a gyilkosság büntetése minden esetben halál, mégsem vonták vissza. A döntés helyesnek bizonyult, és hamarosan megcsappant a gyilkos-öngyilkosok száma, majd szépen lassan kiment a divatból ez a különös és véres szokás.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra