Így pirítsd az olajos magvakat, ha tökéletes végeredményt szeretnél

Granolába, desszertekbe, saláták tetejére és csak úgy ropogtatni is tökéletes egy-egy marék olajos magféle, és még finomabbak, ha egy kissé meg is pirítod őket. De hogyan lesz tökéletes a végeredmény? Az alábbi teszt első helyezettjének bevetésével.

Ahogy arról korábban már mi is írtunk, az olajos magféléket nem érdemes lehagynod az ételek tetejéről. Rendkívül gazdagok folsavban, B-vitaminokban, antioxidáns hatású tokoferolokban, ráadásul a koleszterin felszívódását lassító fitoszterolokban, karotinoidokban és flavonoidokban. is. Ha ez még nem lenne elég, kifejezetten fontos kalcium-, magnézium- és káliumforrások, ami még fontosabb, ha vega vagy vegán étrenden élsz. Nem is tudtuk, hogy nem mindegy, hogyan pirítjuk őket, pedig az egyszerű módszerek között is van jobb és rosszabb. 

Ahogy a vaj barnítása zamatosabb, gazdagabb ízeket hoz elő, a pirított dió is annyira finom, hogy egy próba után rászánja az ember az időt az olajos magvak gyors tuningjára. A tökéletes módszer megtalálásáért a TheKitchn csapata négy népszerű pirítási módszert tesztelt, hogy megállapítsák, melyik a legegyszerűbb és legbiztosabb. Az egyik kiemelkedett a többi közül, és bár akadt olyan technika is, ami meglepően gyors és remek eredményekkel járt, mégsem az lett az első helyezett. Lássuk az eredményt!

#4 Előmelegített serpenyőben, szárazon pirítással 

Ez a módszer azt állítja, hogy a leggyorsabban hoz majd tökéletes végeredményt, mégis az utolsó helyet szerezte meg a teszten. A recept azt kéri, melegíts egy száraz serpenyőt közepes lángon, és ha forró, add hozzá a (például) diót. Keverd meg és rázd meg néhányszor, amíg meg nem pirul, ez 1–5 perc. A pirított diót ezután azonnal tedd egy tányérra vagy tálba, hogy megakadályozd a további barnulást – ez egyébként mindegyik módszernél lényeges.

Nos, a dió megpirult ugyan, de nem egyenletesen. Némelyiken égett, elszenesedett foltok voltak, amiket a folyamatos rázogatással sem lehetett elkerülni. Az igaz, hogy ez a módszer volt a leggyorsabb, de állandó figyelmet igényelt, és az eredmények az átlag alattiak lettek. A diónak nem lett valami gazdag íze a rövid pirítás alatt, és egy kis kidobnivaló is keletkezett a művelet után. 

Még éppen nem égett oda.
Még éppen nem égett oda.apomares / Getty Images Hungary

#3 Hideg serpenyőben száraz pirítással 

Öntsük a diót egy száraz serpenyőbe; tekerjük a hőt közepesre; keverjük meg és rázogassuk meg néhányszor, miközben a serpenyő felmelegszik. Folytassuk addig, amíg a dió aranybarnára nem pirul. Ez körülbelül 3–7 percet vesz igénybe attól kezdve, hogy a serpenyő melegedni kezd. 

A dió egyenletesebben barnult, mint az előmelegített serpenyőben, de még mindig volt néhány megégett, elszenesedett darabka benne. Az előmelegített serpenyőben való indítással ellentétben a dió belseje és külseje egyaránt pirított ízű lett, ezért ez a recept eggyel jobb helyezést ért el. A folyamatosság miatt sokkal jobban kontrollálható volt a pirulás, de a végeredmény nem volt egyenletesnek nevezhető. 

Hát például ezért...
Hát például ezért...apomares / Getty Images Hungary

#2 Pirítás mikrohullámú sütőben

A diót 1/4 teáskanál semleges étolajjal kell elkeverni, ami állítólag segít a mikrohullámú sütésben, és abban, hogy a darabok egyenletesebben piruljanak. Ezután szétterítették a magvakat egy tányéron, majd összesen 3-5 percig sütötték őket.

Kicsit nehéz volt megmondani, hogy a szemek alaposan megpirultak-e ezzel a módszerrel, mert nem barnulnak olyan mélyen, mint a korábbiakkal, de az illatuk klassz volt, és egy kis pihenő után az is kiderült: az ízük is remek. A csapatnak mindössze annyi problémája volt, hogy ezzel a trükkel csak nagyon korlátozott mennyiségben piríthatunk magvakat, de a végeredménnyel mindannyian elégedettek voltak. 

#1 Száraz pirítás a sütőben

Íme a győztes! Bár mind a négy módszer viszonylag gyors, ez a módszer vette igénybe a leghosszabb időt, ám nagy mennyiségű diót pirított meg tökéletesre, így egyértelműen megkaphatta az első helyet. A diókat egyenletes rétegben terítsd ki egy tepsibe, és tedd közepesen forró sütőbe. 5 perc múlva keverj rajta egyet, és utána tedd meg ezt 2-3 percenként, amíg aranybarna és pirított illatú nem lesz az összes szem. Ezek után tedd egy tányérra, hogy ne süljenek tovább, és hagyd kihűlni. 

Feminashop termékajánló
Ajánló ID:
A cikk a hirdetés után folytatódik: nem
Oszd meg másokkal is!
Mustra