Íme, a nyelvújítás 10 érdekes szava, amelyek jó ötletnek tűntek akkor – kitalálod, mit jelentenek?

GettyImages-852738558
Berényi Bianka

A magyar nyelvben folyton felbukkannak új szavak, a nyelvújítás korában ez fokozottan így volt, de el is tűnt egy jó részük. Te tudod, mit takarnak az alábbi kifejezések? Teszteld!

Nyelvünk folyamatosan változik, és szinte mindennap találkozhatunk valamilyen újabb kifejezéssel, vagy a szlengben, vagy a hétköznapi életben. Nem volt ez máshogy régebben sem, számos kifejezést használtak a régi korokban, amelyek ma már szinte teljesen kikoptak, így jelentésük is ismeretlen sokunk számára. Vagy mégsem? Itt most letesztelheted tudásod, nyelvérzéked!

Minden kérdés megválaszolására 40 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Az eredményedért görgess lejjebb!

0–3 pont: Rajtad kifogott ez a teszt. De semmi vész, fogd fel egy izgalmas játéknak az egészet, és próbáld meg a logikát keresni ezekben a szavakban, aztán csináld meg újra. Hajrá!

4–6 pont: Nem csodálkozunk rajta, hogy nem lett maximális a teszted, mert nehéz a kvíz, de nagyjából a felét így is tudtad!

7–8 pont: Szép eredmény! Csak egy hajszál választott el téged a maximális pontszámtól, úgyhogy gratulálunk, ez nem semmi. 

9–10 pont: Ez egy valóban nehéz teszt volt, úgyhogy nagyon büszke lehetsz magadra! Csak kevés ember rendelkezik olyan nagy lexikai tudással, mint te. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra