Csótányok lepték el a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyét

Lontai Ildikó
GettyImages-1224506833
Olvasási idő kb. 3 perc

A magyarok által is kedvelt spanyol nyaralóhelyeken csótányinváziótól tartanak a szakértők.

A magyarok körében is népszerű spanyol tengerparti városokban és nyaralóhelyeken elszaporodtak a csótányok. A 2023-as nyári poloskajárvány után Spanyolország idén újabb rovarinvázióra készülhet. Az ANECPLA spanyol környezetvédelmi szervezet szakértői ugyanis riasztást adtak ki arra, hogy ezen a nyáron genetikailag megerősödött csótányok bukkanhatnak fel országszerte – írja a Travelo.

Csótányok tömegével találkozhatnak a magyarok a spanyolországi nyaralóhelyeken

A kártevők drasztikus elterjedésének az éghajlatváltozás következtében kialakult hőmérséklet-emelkedés lehet az egyik oka, mert a 28 Celsius-fok feletti hőmérséklet igen kedvező a csótányok és poloskák szaporodásához. „Spanyolországban a hőség a tavasz közepén érkezik, és nem ér véget ősz előtt, így a csótánypopulációk csak bővülnek" – nyilatkozta Jorge Galvan, az ANECPLA környezetvédelmi szervezet elnöke.

A magyarok által kedvelt spanyol nyaralóhelyeken is elszaporodtak a csótányok.
A magyarok által kedvelt spanyol nyaralóhelyeken is elszaporodtak a csótányok.SomeSense / Getty Images Hungary

A csótányok elszaporodásával kapcsolatos legnagyobb gond az, hogy betegségeket és olyan baktériumokat terjesztenek, amelyek az emberekre is ártalmasak lehetnek. Spanyolországban a nyári kánikulában a nyaralóhelyeken is gyakran megjelennek ezek a rovarok, nem kis ijedtséget okozva a turisták körében.

Mutálódtak a csótányok, nehéz kiirtani őket a nyaralóhelyekről

Az EU-ban meglehetősen szigorú szabályok vannak a kártevőirtó vegyszerekre vonatkozóan, és sok csótány mutálódott, és immunissá vált a védekezésre használt biocid termékekre. Ezért szükség esetén még mindig bevetnek erősebb termékeket. „Amikor nincs más lehetséges megoldás egy kártevő, például ebben az esetben a csótányok elleni megfelelő védekezésre, az erősebb vegyszerek használata elengedhetetlen" – figyelmeztet Galvan.

Mindemellett a lakosságot és az utazókat, tehát a magyar turistákat is arra ösztönzik, hogy tartsák fenn a tisztaságot: ne dobálják szét a szemetet, hanem zárt kukákba tegyék a hulladékot. Ne hagyják elöl az ételeket, és a gyümölcsöket, zöldségeket is takarják le. A spanyol szervezet az éttermeket, bárokat és szállodákat is figyelmeztette, hogy zárják le a falakon lévő repedéseket vagy lyukakat, és azonnal jelentsék a csótányok észlelését.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek