Ennyibe kerül a strandolás idén nyáron: 70 ezer forintot is elvihet egy családnál

KSZ 179652 TZ 20200820 0031
Olvasási idő kb. 3 perc

A strandbelépők ára jelentősen megemelkedett Magyarországon, egy család akár 70 ezer forintot is fizethet, ha 5-6 napot szeretne fürdőzéssel tölteni a nyaralás alatt.

Van, ahol két év alatt 38 százalékkal drágult a strandbelépő. Ennek következtében Budapesten akad 13 ezer forintos napijegy is, de vidéken is van olyan hely, ahol 9 ezer forintért csobbanhat csak a vízre áhítozó nyaraló. A nyári fürdőárak részleteit a Népszava gyűjtötte össze.

Újabb áremelésekkel köszöntik a strandok a nyarat

A strandbelépők árai a tavalyi 18-20 százalékos emelkedés után az idei nyári szezonra további 8-10 százalékkal nőttek. Budapesten a Gellért és Széchenyi fürdőben egy felnőtt napijegy ára 10 500 és 16 200 forint között mozog, míg vidéken is akadnak helyek, ahol 9 ezer forintba kerül a belépés. Az áremelkedés mértéke helyenként az átlagot is meghaladja, például Szentesen két év alatt 38 százalékos drágulást tapasztalhattak a fürdőzők.

A nyár örömét a strandbelépők árának keserűsége csillapítja
A nyár örömét a strandbelépők árának keserűsége csillapítjaBuena Vista Images / Getty Images Hungary

A fürdők általában önkormányzati tulajdonban vannak, és a vidékiek többsége valószínűleg veszteségesen működik – vélekedett Albel Andor, a Dél-Alföld Termálklaszter elnöke.

Ha jönnek a turisták, akkor a fürdőn kívüli vendéglátás haszna és a befizetett adók ellentételezik a standüzemeltetés veszteségeit

– fejtette ki a szakember, aki szerint az önkormányzatok a hiányokat pályázati forrásokból és különböző támogatásokból próbálják pótolni, ami azonban átláthatatlanná teszi a fürdők pénzügyi helyzetét. 

Egy négyfős család esetében a strandolás napi költsége még kedvezményekkel is 12-13 ezer forintra rúghat, ami egy hét nyaralás során, ha 5-6 napot töltünk a vízparton, több mint 70 ezres költséget jelent. Ez az összeg még nem tartalmazza a szállást, az étkezést és egyéb kiadásokat.

A vidéki fürdők között Egerszalók napi beugrója 9 ezer forintba kerül, Sárváron egy felnőtt belépő ára 7800 forint, Zalakaroson ennél valamivel olcsóbb: 6900 forint. Miskolctapolcán a Barlangfürdőbe való belépésért 6850 forintot kell leszurkolni.

A kedvezmények rendszere rendkívül összetett és helyenként áttekinthetetlen lehet. A felnőttek mellett diák/gyerek és nyugdíjas jegyek is válthatók; csoportos belépők általában legalább tizenöt főtől vehetők igénybe; családi belépők különböző kombinációkban érhetők el; léteznek továbbá úszójegyek és délutáni vagy éjszakai belépők is.

Bérleteket azoknak kínálnak, akik hosszabb időt töltenek egy-egy fürdőhelyen; ezek lehetnek öt vagy tíz alkalomra szólók is. Az alapjegyek általában nem tartalmazzák az élményfürdők és szaunák használatát; ezekért külön kell fizetni vagy komplex jegyet vásárolni minden szolgáltatásra érvényesen. Sok helyen lakcímkártyával igazoltan árkedvezményt biztosítanak a helyi lakosoknak, de ez is gyakran előzetes regisztrációhoz kötött.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek