18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ez volt a történelem legkegyetlenebb női hadserege

GettyImages-526614820

Az agojie harcosok kibelezték és lefejezték ellenségeiket. Ezek a 19. századi amazonok inspirálták a The Woman King: A harcos című, nálunk is hamarosan debütáló filmet. Azon túl, hogy igazi gyilkológépek voltak, történetük sokkal összetettebb.

2022. november 24-én jön el hozzánk is a Dahomey Királyság harcosainak története a mozikba. A Viola Davis főszereplésével készült amerikai film bemutatja a 19. század egyik legjelentősebb hatalmát, és az uralkodót körülvevő nőkből álló, különleges katonai egységet. Ez az afrikai nőhadsereg spártai kiképzésben edződött, elszánt volt és brutális.

A Dahomey Királyság amazonjai

A Dahomey Királyság történelme 300 évet ölel fel a 17. és 19. század között. Területileg a királyság a mai Benini Köztársaság területén, azaz Nyugat-Afrikában helyezkedett el, az agojie harcosok története pedig Ghezo király uralmához (1818–1858) köthető. Ghezót uralkodása alatt a bátor és kíméletlen, kizárólag nőkből álló testőrség védte, akiket az európaiak a dahomey-i „amazonok” néven ismertek.

A dahomey-i amazonok bátor és kegyetlen katonai egysége
A dahomey-i amazonok bátor és kegyetlen katonai egysége

Az „amazonok” kifejezést a klasszikus irodalomban a világ minden táján a harcos nőkre használták. Ezeket a női karaktereket gyakran összefüggésbe hozták a tudatos és kíméletlen utódnemzés gyakorlatával, amely során a férfiutódokat kasztrálták vagy megölték, és csak a női gyermekeket hagyták meg a hadsereg utánpótlásául. Ezt a mítoszt azonban érdemes túlzásként kezelni – magyarázza Robin Law, a The 'Amazons' of Dahomey szerzője –, amelyek inkább ábrázolják a férfiak történelmen keresztül átívelő félelmét egy potenciális női hatalomtól.

A női harcosok előjogai a Dahomey Királyságban

A dahomey-i amazonokat az ember kettévágására alkalmas pengét forgató, „kaszásoknak" is hívták
A dahomey-i amazonokat az ember kettévágására alkalmas pengét forgató, „kaszásoknak" is hívták

Ghezo uralkodása idején az agojie-k vadászokból és a királyi őrségből szerveződtek egy bátor hadsereggé, amely aztán élet-halál harcokba bonyolódott a királyság védelmében. A hadsereg tagjai kiváltságokkal rendelkeztek – írja Mike Dash a Smithsonian magazin számára –, olyan dolgokhoz is hozzáférhettek, amihez a Dahomey Királyság más emberei nem. Alkoholhoz, dohányhoz és rabszolgákhoz is akár, és szabadon járhattak a királyi udvarban, a férfiak pedig kitértek útjukból.

A Dahomey Királyságban a szerepeket rutinszerűen osztották ki a férfiak és nők között – magyarázta a Guardiannek Leonard Wantchekon professzor, agojie tudós és a mozifilm történelmi tanácsadója. „Ami nagyon egyedülálló, hogy a társadalmi normák a Dahomey Királyságban nagyon is a nemek közötti egyenlőségen alapultak. A lányok együtt játszottak a fiúkkal, és részt vettek minden olyan tevékenységben, amiben a fiúk is, úgymint a földművelés, a kereskedelem, valamint a kulturális tevékenységek. A nemek közötti egyenlőség és a nők kormányzati képviselete erős volt ebben a kultúrkörben.”

Az agojie nőket feltehetően először a király feleségei – akik közül több ezren élhettek a palota falain belül –, később pedig foglyok közül toborozták. Ez önmagában is cáfolja az amazonok gyermekgyilkossági módszereit, mivel a királlyal kötött hivatalos házasságuk azt jelentette, hogy ha nem voltak vele szexuális kapcsolatban, akkor gyakorlatilag cölibátusban kellett élniük (ez az életmód néha a klitoridektómia, vagyis a női nemi szerv megcsonkításának gyakorlatával is összefüggött).

Agojie-k, a legkíméletlenebb elit alakulat

Bár nem az agojie-k voltak az egyetlen női harcosok, akik Ghezo uralkodása idején léteztek, a források mégis azt bizonyítják, hogy kiemelkedtek a többiek közül. Erőszakosságuknak híre ment, ami félelmetesebbé tette őket férfitársaiknál. Legalábbis az európaiak körében, ahogy ezt Duncan kapitány, a brit hadsereg kapitányának elbeszélése is bizonyította.

„[Az agojie-k] megjelenése harciasabb, mint a férfiaké, egy hadjáratban szívesebben vonulnék női katonákkal, mint férfiakkal. Mindazok után, amit Afrikában láttam, úgy tűnik számomra, hogy Dahomey királya olyan hadsereggel rendelkezik, amely a Nagy Szaharától nyugatra minden másnál kiemelkedőbb.”

Az Afrika történetével foglalkozó professzor kutatásai szerint az agojie harcos amazonjai pontosabban céloztak a vállukra vetett muskétájukkal (a férfiak a derekukra helyezték), és kevesebb mint 30 másodperc alatt tudták újratölteni és elsütni a fegyverüket, míg társaiknak ez körülbelül 50 másodpercbe telt. A férfiakkal szembeni hatékonyságuk ellenére azonban a harcnak a férfiassággal való összekapcsolását még maguk az agojie-k is fenntartották.

Egy 1920-as évekből származó forrásból, az examazon Tata Aj ache visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy férfiként kezelték, miután megölte és kibelezte első ellenségét. Ebben az írásban arra is kitér, hogy a gyengeség női tulajdonság. A kiképzésüknek ez volt a célja.

Az afrikai amazonok kiképzése

A kimerítő kiképzés felvértezte őket a közelharcra, a túlélési készségekre és a fájdalomtűrésre, és képessé váltak rá, hogy habozás nélkül gyilkoljanak. 

Kivégzési módszereik közé tartozott a kibelezés és a lefejezés, ellenségeik fejét néha trófeaként meg is tartották.

Kegyetlenségük és hatékonyságuk révén elit harcosokként világszerte elismerték őket, de ennek akkor lett vége, amikor a Dahomey Királyság az európaiak látókörébe került. Ez a terület különösen érdekes volt, mivel számos tengerparti városhoz volt hozzáférése, és bár Franciaország több megállapodást is kötött, hogy bizonyos helyszíneket francia protektorátussá alakítson, a tárgyalások hamarosan ellenségeskedésbe fordultak. Végül a franciák 1892-ben Alfred-Amédée Dodds tábornok vezetésével katonai hatalomátvételt kezdeményeztek, és a királyság állítólag még az év novemberében elesett.

Bár az agojie-k leginkább állatias erejük miatt élnek az emberek emlékezetében, amint azt a film epikus előzetese is mutatja, Gina Prince-Bythewood amerikai rendezőnő reméli, hogy ezeket a nőket a maguk összetettségében tudta bemutatni. Ezek az asszonyok ügyességük és helytállásuk révén szereztek hatalmat, és kíméletlen harcosként hoztak meg számos olyan döntést, amire csak a legerősebbek képesek. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra