Kalács még izgalmasabban? Rumos mazsolával és naranccsal is próbáld ki!

Ha felnőtteknek készítesz kalácsot, kóstold meg ezt a rumos-mazsolásat. Ha a rum nem a legjobb barátod, amarettóval vagy narancslikőrrel is készítheted.

Kerekre formázva még szebb.
Kerekre formázva még szebb.Olga Mazyarkina

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb darab bionarancs leve és héja
  • 1 marék rumba áztatott mazsola
  • 4 ek. narancsszörp
  • 1 mk.
  • 60 deka liszt
  • 2.5 deka élesztő
  • 1 darab tojás
  • 6 deka olvasztott vaj
  • 1 tk. cukor
  • 1 db tojás a kenéshez
  • 2 db tojássárgája
  • 1 deci langyos tej
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt futtasd fel a cukorral a tejben, majd ha ez megtörtént, add a keverékhez a szörpöt és a vajat. Az átszitált liszthez keverd a sót, majd öntsd hozzá a vajas keveréket, és minden alapanyagot alapossan dolgozz el vele. Pihentesd a tésztát 60 percig, majd sodorj belőle rudakat, fond össze, és úgy is pihenetesd még fél órán át. Kend le tojással, és közepesen forró sütőben 40 perc alatt süsd készre. 

kapcsolódó Hogyan süssünk kalácsot? Limara megmondja!
Hogyan süssünk kalácsot? Limara megmondja!

Nem mondjuk, hogy a kalácssütés egyszerű, de ha van egy tökéletes receptünk, és betartunk néhány szabályt, akkor garantált a siker - még jobb is lehet, mint a bolti.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Imádod az almás édességeket? Készítsd idén a kalácsot kedvenc gyümölcsöddel!

Bizony, az alma a kalács töltelékeként megállja a helyét. Mit megállja, az egyik legfinomabb kalácsféle ez a kelt tésztás-fahéjas finomság, amihez csak egy meleg mézes tej kell, és kész a tökéletes hétvégi reggeli.

március28., 10:24

Fehér csokis-grillezett körtés kalácspuding – így mentsd meg a megszáradt falatokat!

A maradék kalács megmentésére nincs is jobb módszer egy adag kalácsfelfújtnál. Ha még nem próbáltad, jó, ha tudod, hogy kenyérrel is működik, de húsvét körül maradékmentő fogásként is remek.

április3., 10:24

Kihagynád a dagasztást és a kelesztést? Próbáld ki ezt a gyors, sütőporos kalácsot!

Vannak napok, amikor az ember simán kivárja egy-egy kalács dupla kelesztési idejét, máskor viszont egyszerűen azonnal kell valami finom. Utóbbi esetekre tökéletes ez az egyszerűen összedobható sütőporos kalács, amit ugyanúgy fűszerezhetsz, vajazhatsz és akár szendvicset is készíthetsz belőle, mintha csak egy foszlós változatot ennél.

2020. április18., 06:00

Csak dobd a serpenyőbe: sertésszűz magyarosan

Remek dolog a konyhában időt tölteni a különlegesebbnél különlegesebb fogásokkal, főleg akkor, ha bőven van belőle. Ha pedig nincs, csak dobd a serpenyőbe a remek alapanyagokat, majd egy kis kuszkusszal itasd fel a levét, így a hús mellett a köret is egyetlen tálban elkészül.

október27., 09:20

Napi kedvencünk: őszi hangulatú hummusz sütőtökkel és fahéjjal

Ha épp egészséges reggelire vagy nassolnivalóra vágysz, csak fogd a tegnapi sült tök maradékát, majd készíts belőle egy egészséges hummuszt. Finom lesz grissinivel, pirított kenyéren, de akár zellerszárral és kaliforninai paprikával is.

október26., 09:24

Ez az avokádós panzanella pirított kalácsfalatokkal a legfinomabb

Ha nálad is marad húsvétról egy nagy csücsök száraz kalács, ki ne dobd: készíts belőle felfújtat, vagy krutont levesekhez és salátákhoz. Ezzel a recepttel a kalácsból is készíthetsz valami egészségeset.

április2., 10:44

Mustra