Ezek a nagymamák legjobb konyhatakarítási tippjei

Ha takarításról van szó, jól jön a tapasztalt szakik véleménye, és mivel a nagymamák többsége hosszú évek tapasztalatával rendelkezik a témában, nem csoda, hogy ennyi klassz, jól használható tanács gyűlt össze a segítségükkel.

A TheKitchn oldalának újságírói vállalták magukra a feladatot, hogy utánajárjanak, vajon mik azok a takarítási trükkök, amiknek a megismerése után az eddiginél is gyorsabban, okosabban és hatékonyabban tudunk majd rendet tartani a konyhánkban. 

A német és olasz módszerek

A csapat korábban már felkeresett német és olasz nagymamákat a legjobb takarítási tippjeikért, így sokat megtudhattak kedvenc, bevált trükkjeikről. A németeknél papírtörlő vagy mikroszálas kendő helyett a tegnapi újság segítségével törölték át az ablakokat, sőt volt, aki textilpelenkát használt legszívesebben.

Az olaszok számára a legfontosabb ökölszabály az volt, hogy soha ne keverj össze fehérítőt más tisztítószerekkel, mert abból csak rossz sülhet ki, akár mérgező anyagokat kotyvaszthatsz. 

A másik olasz tipp szerint ecet mindig legyen otthon, mert az hatékony tisztítószer, ami könnyen leszedi a penészt, a zsírt, a foltokat és még sok mást szennyeződést. Szuper az ablakok tisztításához, a kávéfőző vízkőtlenítéséhez, a csapokon felgyülemlett piszkok eltávolításához és a makacs ételszag megszüntetéséhez is. 

A következő megkérdezett csoport az Amerika déli részén élő nagyikból állt, lássuk, mik a tengerentúl szépkorúinak legjobb konyhai tippjei!

Ez egy korrekt, tiszta konyha.
Ez egy korrekt, tiszta konyha.Robert Nicholas / Getty Images Hungary

1. Fényesítsd a felületeket ecettel!

Hoppá! Az amerikai nagymamák is az ecettel indítottak! „Rachel barátom, akinek a családja egy déli városban él, azt mondja, ők vízzel kissé feloldott ecetet használnak szinte mindenhez, beleértve a konyhai felületek, az üveg és a tükrök tisztítását is” – írja a szerző.  

2. Kergesd a piszkot citrommal!

Jó eséllyel hasonló elven működik az a módszer, amihez a fogyasztásra már nemigen alkalmas citromszeleteket lehet a legjobban használni. A citromlé szuper a zsíros szennyeződések ellen. A szeleteket dörzsölheted arra a felületre, amin húsokat vágtál, a fa vágódeszkákra, de más felületre is, hogy megszabadulj a kellemetlen szagoktól. 

Egy másik nagymama egy tál citromlével tisztítja a mikrohullámú sütőt. Körülbelül két csésze citromos vizet mikróz 90 másodpercig, majd letörli a mikrohullámú sütő belsejét. 

3. Használj citromot a fa elszíneződéseinek eltüntetéséhez!

Egy másik szuper okos citromos trükk egy újabb citromrajongó nagymamától érkezett: ha elszíneződött egy-egy fafelület az azon használt tányérok, tálak és poharak nyomai miatt, dörzsölj citromot a felületre, azzal letörölheted a szennyeződést és minden más, nem odaillő nyomot. Vegyszermenetes okosság, amire korábbi összeállítások nagymamái a majonézt javasolták. 

Már idejekorán érdemes a témával foglalkozni.
Már idejekorán érdemes a témával foglalkozni.Marko Geber / Getty Images Hungary

4. A szagokat kávéval is üldözheted

Jody szerint a nagymamája kávézaccot is használt a különböző konyhai problémák megoldására, például a hűtőben lévő szagok elnyelésére. Csak fogj egy kis edényt vagy tálat, tedd bele a kávézaccot, és rejtsd el a hűtő egyik sarkában vagy az ajtajában. Ez a trükk a kuka alján is működik, sőt bárhol, ahol esélyes, hogy előbb-utóbb kellemetlen szagok alakulhatnak ki.

5. Ha okosan takarítasz, sokkal kevésbé lesz fárasztó

Az egyik megszólaltatott nagymama okos stratégiája pofonegyszerű volt: a rendetlenséget annak felmerülése pillanatában kell orvosolni. Kicsiben sokkal könnyebb dolgod lesz: csak mosogasd el azt, amit épp használtál, és azonnal töröld le a pultot, amikor valami nyomot hagy rajta. „Azt javaslom, mindenki jelölje ki otthonának egy kisebb területét és egy napot, amikor azt rendbe teszi, majd hetente végezzen egy egész házra kiterjedő takarítást, végül ossza fel az otthonát negyedekre, és végezzen egy jó alapos takarítást minden évszakban” – tette hozzá a nagytakarításra vonatkozó elveit. Ha ennek megfelelően mindent rendben tartunk, alig lesz némi munkánk a takarítással.

7. Ételfesték ellen mosópor

A Stay Sweet életmódblogot vezető Lindsay szerint nagymamája szuper okos trükköt adott át a kezén lévő bosszantó ételfestékfoltok ellen. Ha épp sütött vagy díszített valamit, ami erős nyomokat hagyott, egy kevés mosóporral mosott kezet utána. Ugyanezt érdemes megpróbálnod a céklától vagy fekete ribizlitől elszíneződött felületeken is. 

8. Szórj egy kevés mentát a szemét közelébe!

Rick szerint délről származó nagymamájának mindig kellemes illatú konyhája volt. Hogy mi volt a titka? Menta a szemét közelébe! Azaz: vágj le egy csokor mentát, és akaszd fel a szemetesre. Valahányszor beledobsz valamit, a mentát is megmozgatod kissé, így szétterjed a finom illata. A mentát ráadásul nagyon könnyű termeszteni, még akár ablakpárkányon is, a kertben pedig kifejezetten könnyen szaporodik.

9. Tisztítsd a késeket szódabikarbónával!

És az utolsó nagymamatipp: a kések csúcsformában tartására használj szódabikarbónát. Amikor úgy látod, hogy a késed kissé rozsdásnak tűnik, szórd meg egy adag szódabikarbónával, és nedves acélgyapot segítségével távolítsd el a maradékot és a rozsdát. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra