Pénzéhes hazudozó a náci vezér ma is élő leszármazottja?

GettyImages-1371425698

Ha meghalljuk a Himmler, Göring vagy Höss vezetéknevet, még ma is a náci Németország borzalmaira asszociálunk. Milyen lehet együtt élni ezeknek a neveknek az örökségével? Lehetséges-e feldolgozni azokat a bűnöket, amelyeket a felmenők követtek el? És aki bűntudatot mutat a média előtt, valóban őszinte-e, vagy csak érdekek vezérlik?

Gyermekkorában Rainer Hössnek megmutatták a családi örökséget. Édesanyja felemelte egy láda nehéz, horogkereszttel díszített fedelét, és előkerültek a családi képek: Rainer édesapja és az ő testvérei gyerekként, ahogy játszanak az impozáns családi ház kertjében. Csúszda és homokozó, családi idill – mindez csupán néhány méterre az auschwitzi gázkamráktól.

Családi idill a krematórium árnyékában

Rainer nagyapja, Rudolf Höss aki nem tévesztendő össze Rudolf Hess-szel, Adolf Hitler helyettesével a hírhedt auschwitzi koncentrációs tábor parancsnoka volt 1940 májusától 1943 decemberéig. Rainer apja, Hans-Jürgen négy testvérével együtt a tábor melletti kétemeletes villában nőtt fel. A villát magas fák és kerítés vették körül, hogy eltakarják a kilátást a krematórium kéményére, amely alig néhány száz méternyire volt a Höss felesége által csak „paradicsomnak” nevezett háztól. A villát a zsidóktól elrabolt gyönyörű bútorokkal és értékes műalkotásokkal rendezték be, a gyerekek játékait a táborban szörnyű körülmények között raboskodó foglyok készítették. Szakácsok, kertészek, sofőrök, varrónők, fodrászok és bejárónők szolgálták a családot. A kertben, ahol Höss és felesége gyakran üldögélt, miközben a gyerekek körülöttük játszottak, virágok nyíltak és gondosan ápolt pázsit zöldellt. Epret is termesztettek, de azt gondosan meg kellett mosni, mielőtt az asztalra került volna: mint a koncentrációs táborban mindent, az epret is belepte a hamu.

Rudolf Höss elfogása után
Rudolf Höss elfogása utánullstein bild / Getty Images Hungary

A háború után

1945 áprilisában, amikor a háború a végéhez közeledett, Rudolf Höss és családja északra menekült. A feleség, Hedwig öt gyermekével együtt egy tengerparti faluban talált menedéket, a táborparancsnok pedig identitást váltott, és Franz Lang néven egy farmon rejtőzött el, négy mérföldre a dán határtól.

A Höss család a megfelelő pillanatra várt, hogy más náci vezetőkhöz hasonlóan Dél-Amerikába meneküljenek.

Számításaikba azonban hiba csúszott: 1946 márciusában a brit katonai rendőrség felfedezte a hajdani táborparancsnok búvóhelyét. Höss egy darabig mindent tagadott, de a jegygyűrűje lebuktatta. A belsejében jól látható volt a felirat: Rudolf és Hedwig.

Egy náci lánya Amerikában

Rudolf Hösst a nürnbergi perben bűnösnek találták, két és félmillió ember halálában. 1947-ben kivégezték, családja pedig úgy boldogult, ahogy tudott. Höss feltűnően csinos lánya, a hosszú, szőke hajú Inge-Brigitt az ötvenes években Spanyolországba költözött. A Balenciaga modellje volt, majd az Egyesült Államokba emigrált, ahol harminc évig egy divatszalonban dolgozott. Zsidó származású főnökeinek bevallotta, ki ő, de senki másnak nem: sem gyerekeinek, sem unokáinak nem mesélt nehéz örökségéről. Höss egyik fia, Klaus Ausztráliába emigrált, és légitársaságoknál végzett logisztikai feladatokat, amíg a rajta elhatalmasodó alkoholizmusa engedte. (Unokaöccse, Rainer szerint „már reggel Jim Beammel mosott fogat”.) Höss másik fia, Hans-Jürgen Németországban maradt, megnősült, és két fia született: Kai és Rainer.

Rainer Höss, a bűnbánó

Rainer Höss sűrűn szerepel a médiában, 2014-ben Budapesten is járt, az Élet Menetén. Mellkasára egy Dávid-csillagot tetováltatott, és egy feliratot: Never forget!, azaz Sose feledd! Rainer 2009-ben látogatott el először Auschwitzba, elsőként a ss családból, 2013-ban pedig megjelentette a Das Erbe des Kommandanten (A parancsnok öröksége) című könyvét, amelyben bemutatta a családját, azt állítva, a Höss famíliában az elhallgatás és a tagadás, valamint a „dicső” náci múlt felemlegetése volt a legjellemzőbb. Apjáról megírta, hogy nagyon szigorú volt, verte őt és öccsét is. „Erőszakos diktátor volt otthon, valamint antiszemita. Soha nem érintett meg, nem volt meleg a családi légkör. Mint egy otthoni kiképzőtábor.” De családja többi tagjáról sem fest előnyösebb képet: „Amikor Auschwitzról kérdeztem, egyszerűen a szőnyeg alá söpörte, mondván, úgysem érteném meg. Csak azt mondaná, hogy nehéz idők voltak, és jobb, ha elfelejtik” – állította nagyanyjáról, Hedwig HössrőlRainer televíziós szereplései alkalmával és az újságoknak adott interjúiban nagyon meggyőző tudott lenni. Állította: bűntudattal küzd amiatt, amit felmenői műveltek: „Nincs okom arra, hogy bármi miatt bűntudatom legyen, mégis van. Szégyellem magam azért, amit a családom, a nagyapám tett több ezer másik családdal. Miért élek? Hogy elviseljem ezt a bűntudatot, ezt a terhet, megpróbáljak megbékélni vele. Biztosan csak azért létezem, hogy azt tegyem, amit neki kellett volna” – nyilatkozta.

A rokonok nem állnak szóba vele

Mindez akár igaz is lehetne. Brigitte Höss például élete végéig tagadta nemcsak a holokausztot, hanem azt is, hogy bármiről tudomása lett volna gyerekként, az auschwitzi villában: „Semmit sem tudtunk arról, hogy mi történik a táborban. Senki sem tudta. És nem igaz, hogy Klaus valaha is rabokra lőtt. Persze voltak foglyaink a kertben és a házban, és játszottunk velük, de soha nem voltunk bent a táborban. Egyszerűen azt csináltuk, amit a gyerekek – játszottunk. Még csak hét-nyolc éves voltam akkor, de nem emlékszem, hogy hamut láttam volna az epren” – vallotta, hozzátéve, hogy Rainert egy „hazug, kábítószerfüggő, hírnévre vágyó, pénzéhes, gonosz fiatalember”-nek tartja. Brigitte, annak ellenére, hogy évtizedek óta az Egyesült Államokban élt, haláláig úgy vélte: apja, a két és félmillió zsidó fogoly meggyilkolásával vádolt Rudolf Höss valójában jó ember volt. Újságírók beszámolói szerint élete végéig a hálószobában, az ágya fölött tartotta a tömeggyilkos apa fényképét.

Az anyagi haszon mozgatja?

Sajnos azonban a bűnbánat – még ha igazi is – mindössze egy sajátos eszközt jelentett Rainer Höss számára ahhoz, hogy anyagi hasznot húzzon a családnevéből. A Rainer Höss-szel kapcsolatba kerülő újságíróknak ugyanis egy idő után feltűnt:

Höss csak addig lelkes családja árnyoldalainak kiteregetésében, amíg abból pénzt remél,

mint ahogy a holokauszttúlélőkkel kapcsolatban is hol színpadias, hol teljesen érzéketlen. Egy egykori riporternő például felidézte, hogy amikor Izraelben holokauszttúlélőkkel találkoztak, Rainer Höss végig zsebre tett kézzel álldogált és rágózott. 2014-ben Rainer Höss jelképesen örökbe fogadtatta magát egy holokauszttúlélővel, Eva Mozes Korral. (Az ő története szerepel a magyarul Az auschwitzi ikrek címen megjelent könyvben.) Az idős nő fia azonban gyanút fogott, hogy Höss csak kihasználja nyolcvanéves édesanyját, s miután szembesítette Hösst a hazugságaival, a férfi eltűnt a Kor család életéből.

Rainer Höss, a kései rokon a bűnbánatból épít üzletet
Rainer Höss, a kései rokon a bűnbánatból épít üzletetAndrew Francis Wallace / Getty Images Hungary

Másokat nem létező alapítványok ígéretével próbált megkárosítani, és akadnak, akik arra is emlékeztek, hogy jó pénzért el akarta adni az izraeli Yad Vashem Intézetnek a nagyapjától származó SS-rúnaköveket. 2020-ban Stuttgartban csalás miatt állt bíróság elé: egy nyugdíjastól pénzt csalt ki egy, önmagáról szóló film elkészítéséhez. Nem ez volt az első ilyen ügye: mint kiderült, 1991 óta 13 alkalommal hozott a bíróság büntetőítéletet ellene csalások, fenyegetések és fizikai támadások ügyében. Nagyon úgy fest tehát, hogy a Höss név csupán egy eszköz volt arra, hogy Rainer Höss a bűntudatot borzongatóan sikeres üzleti ötletté alakítsa. Rainer Höss azt állította, családjából ő az egyetlen, aki szembenéz nagyszülei bűneivel – valójában azonban a vezetéknevét felhasználva jóhiszemű embereket károsított meg sorozatosan.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra