12 munka, ami a mesterséges intelligencia miatt eltűnhet

GettyImages-1518656649
Olvasási idő kb. 6 perc

Újabb lista jelent meg arról, hogy mik azok a munkák, amelyekben a jövőben a mesterséges intelligencia juthat vezető szerephez.

A mesterséges intelligencia áldás és átok is lehet, ami a munkaerőpiacon betöltött szerepére is igaz: bár egyes feladatokat hatékonyabban végezhet el, vannak, akik emiatt elveszíthetik a munkájukat – különösen azok, akik időigényes, összetett feladatokat végeznek.

Ezeket a munkákat veszélyezteti a mesterséges intelligencia

Legutóbbi összeállításunk óta tovább bővült azoknak a munkáknak a listája, amelyekről a szakemberek úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia terjedésével egyre kevesebb lehetőséget tartogatnak majd az emberek számára. Lássuk, hogy a tendencia miatt kiknek kerülhet veszélybe az állása.

Vannak, akik jogosan féltik a munkájukat a mesterséges intelligencia miatt
Vannak, akik jogosan féltik a munkájukat a mesterséges intelligencia miattTeera Konakan / Getty Images Hungary

1. Adatrögzítők

Napjaink egyik legmonotonabb, léglélekölőbb munkája az adatrögzítőké. De már nem sokáig, ez lehet ugyanis az egyik első olyan szakma, amelynél a mesterséges intelligencia kiszoríthatja az emberi munkaerőt.

Az AI-rendszerek képesek lesznek nagy mennyiségű adatot gyorsan és zökkenőmentesen bevinni és kezelni.

2. Szövegírók

A szöveggenerálás máris a mesterséges intelligencia egyik leggyakrabban használt aspektusává lépett elő. Így igen valószínűnek tűnik, hogy a folyamat a jövőben is erősödni fog, és ebben a szegmensben is az AI veszi át a hatalmat. Térhódítása nemcsak a szövegírói munkát törölheti el, hanem a különféle írói, lektori tevékenységeket is. Itt persze sokan az emberi kreativitás pótolhatatlanságát hozzák fel ellenérvként, remélhetőleg joggal.

3. Weboldalkészítők

Már számos weboldalkészítő szolgáltatás működik kizárólag AI-alapon, ami szükségtelenné teszi a sablonokkal való babrálást vagy a hosszas tervezést. Elegendő megadni néhány alapvető információt, és a platform a mesterséges intelligencia segítségével létrehozza a kívánt weboldalt, amely pillanatok alatt közzétehető, vagy ha szükséges, tovább finomítható.

4. Sofőrök

Ez kissé talán utópisztikusan hangzik, de mivel a járművek évről évre okosabbak lesznek, és önvezető képességük folyamatosan javul, a kizárólag a mesterséges intelligenciára támaszkodó közlekedés már nem is olyan távoli álom.

A jövő autói nemcsak önállóan tudnak majd vezetni, hanem teljes körű élményt nyújthatnak utasaiknak a légkondicionáló egyéni beállításától kezdve a kedvenc rádióállomásuk bekapcsolásán át.

A jövő autóit a mesterséges intelligencia fogja vezetni, így a sofőrök kénytelenek lesznek más munka után nézni
A jövő autóit a mesterséges intelligencia fogja vezetni, így a sofőrök kénytelenek lesznek más munka után néznigorodenkoff / Getty Images Hungary

5. Recepciósok

A szálláshelyekre való bejelentkezés levezénylése egy másik olyan feladat, amelyről úgy gondolják, hogy a mesterséges intelligencia is képes tökéletesen elvégezni. A vendég miatt így az érintett cégeknek nem kell az időt (és a humán erőforrásokat) pazarolniuk. Ugyanakkor az is ki fog derülni, hogy mennyire ragaszkodnak a vendégek az emberi kontaktushoz.

6. Futárok

Csakúgy, mint a sofőrök, hamarosan a futárok is elveszíthetik a munkájukat, mivel a helyüket önvezető autók és robotok vehetik át. Az adott napra vonatkozó úti célok listájának átvizsgálása után a mesterséges intelligencia könnyedén kikalkulálhatja a legjobb útvonalat, ezáltal a csomagok hamarabb érhetnek célba.

7. Statisztikusok

Az AI hatékonyan tekinthet át hatalmas adatcsomagokat – messze hatékonyabban, mint az ember, Így akár a vállalatok potenciális növekedési lehetőségeit vagy a befektetési kockázatokat, akár a sportstatisztikákat nézzük, a mesterséges intelligencia hamarabb szállíthatja le a kért adatokat.

8. Projektmenedzserek

A különféle menedzselési eszközök fejlődésével a projektmenedzserek szerepe az elmúlt években elkezdett visszaszorulni, és ez valószínűleg csak a kezdet. Ahelyett, hogy egy menedzser követné nyomon a különböző csapatok munkáját, egy AI-alapú központi megoldás egyetlen helyen gyűjtheti az összes elvégzett lépést, lehetővé téve, hogy mindenki megtekinthesse a legújabb fejleményeket, és naprakész legyen a projektet illetően.

9. Grafikusok

A mesterséges intelligencia az új termékek és reklámkampányok tervezésénél is domináns szerephez juthat, hiszen a vállalatok már néhány egyszerű paraméter magadása után megkaphatják a kívánt grafikát – végtelen testreszabási lehetőséggel együtt, szükségtelenné téve a grafikussal történő folyamatosan egyeztetést, majd a várakozást.

A grafikusoknak sem sok babér terem majd
A grafikusoknak sem sok babér terem majdWestend61 / Getty Images Hungary

10. Utazásszervező

Sokan önállóan szervezik nyaralásukat, de azok, aki nem szeretnek ezzel fáradozni, hamarosan a mesterséges intelligenciát bízhatják meg a feladattal, amely az igények felmérése után gombnyomásra egyedi útvonaltervekkel és más személyre szabott megoldásokkal állhat elő.

11. Biztosítási ügyintézők

A biztosítási kérelmek értékelése hosszadalmas folyamat, amelynek során az ügyintézőnek számos kockázati tényezőt és egyéb kritériumot kell figyelembe vennie, gyakran speciális képletek alkalmazása mellett. Ezt a mesterséges intelligencia gyorsabban és hatékonyabban tudja megtenni, leegyszerűsítve a döntési folyamatot.

12. Tőzsdeügynökök

Ez megint csak egy olyan terület, ahol hatalmas mennyiségű adatot kell elemezni, így a mesterséges intelligencia előnyre tehet szert. „Az AI-rendszerek képesek lesznek egy szempillantás alatt dönteni, hogy a legjobb ajánlatokat kössék meg a pénzügyi cégek számára, megelőzve és felülmúlva az emberi kereskedőket, ami még nagyobb profithoz vezethet” – vélik az elemzők.

Tudtad, hogy a mesterséges intelligencia már most is tökéletesen tudja utánozni az emberi beszédet? A részletekért kattints ide

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek