Mit jelent az M a Boney M zenekar nevében? És a Boney?

Olvasási idő kb. 5 perc

Mindig azon töprengtél, honnét kaphatta a nevét a kedvenc zenekarod? Vajon tényleg a legfurcsább névválasztással lehet befutni? Milyen titokzatos sztorik bújnak meg egy-egy bandanév mögött? Sorozatunkban megtalálod a választ.

A ’70-es évek egyik legnépszerűbb európai diszkózenekara, a Boney M megközelítőleg 80 millió lemezt adott el világszerte, örökbecsű slágereik ma is a retró partik elengedhetetlen talpalávalói. De vajon mit jelent és honnét származik a karibi ritmusokat diszkósító nyugatnémet formáció neve?

A sztori 1975-ben indult Hamburgban, amikor Frank Farian zenei producer készített egy kislemezt Baby Do You Wanna Bump címmel, melynek viszonylag gyermeteg vokáljait saját maga mondta rá a felvételre. Miután a Boney M művésznéven kiadott szerzemény több országban is sikert aratott, Farian úgy döntött, összeállít egy csapatot, akik arcot adnak a dalnak és úgy tesznek, mintha őket hallanánk a felvételen. Az élelmes producer négy színes bőrű előadót, a jamaicai Liz Mitchell és Marcia Barrett énekesnőket, a Montserrat szigetéről származó Maizie Williams modellt és a formáció egyetlen férfi tagját, az arubai születésű Bobby Farrell táncost szerződtette, hogy legyenek a hús-vér Boney M. A négyesből csak Mitchell és Barrett énekeltek a felvételeken, Williams és a hiperaktív, látványosan exhibicionista Farrell tánccal, illetve tátogással erősítette a csapatot. A férfivokálokat továbbra is Farian énekelte, bár később Farrell saját maga is vállalt szövegelős részeket egyes dalokban.

Az eurodiszkó csúcsán – Liz Mitchell, Bobby Farrell, Maizie Williams és Marcia Barrett (1978).
Az eurodiszkó csúcsán – Liz Mitchell, Bobby Farrell, Maizie Williams és Marcia Barrett (1978).Gijsbert Hanekroot / Getty Images Hungary

A Boney M első nagy sikerét a Daddy Cool, majd a Sunny című slágerekkel aratta, utóbbi hét európai országban lett listavezető. A sikerszéria olyan dalokkal folytatódott, mint a plágiumperbe keveredett Rivers of Babylon, a hírhedt női gengsztervezér életét megéneklő Ma Baker, a szexmániás orosz sarlatán kalandjairól szóló Rasputin, a Belfast, a Hooray! Hooray! It’s a Holi-Holiday!, a Bahama Mama, de még karácsonyi slágereket feldolgozó albumot is kiadtak. Fénykorában a Boney M az egyik legnépszerűbb előadónak számított az öreg kontinensen és Nagy-Britanniában, de még a Szovjetunióba is eljutottak koncertezni.

Miért Boney M?

No de honnét származik az együttes kellően furán hangzó neve? A sztori szerint Farian Bonaparte Napóleon gyerekkori beceneve, a Boney után keresztelte el a formációt, amelyet a francia császár elleni háborúk idején a gúnyolódó brit sajtó is szívesen használt. A név után tett „M” a Music/Musik, avagy „zene” rövidítése. A történet azonban nem ennyire egyszerű: a keresztnév ugyanis nem közvetlenül a császártól származik, hanem közbeékelődik még egy, az NSZK-ban akkoriban rendkívül népszerű ausztrál krimisorozat. Arthur Upfield bűnügyi regényeinek hőse, a Napoleon Bonaparte névre hallgató, félig őslakos származású nyomozó kalandjaiból 1972-ben készült 26 részes széria Boney címmel, és Európa egyes országaiban, köztük a nyugatnémeteknél is nagy sikert aratott, és Fariant is ez inspirálta a névválasztásra.

A ’80-as évek elején, a diszkó lecsengésével a Boney M népszerűsége is hanyatlani kezdett, az újabb szerzemények és lemezek már nem hozták a korábbiak sikerét, és idővel Farrell is kivált a csapatból, helyére a ghánai születésű Reggie Tsiboe érkezett. Az együttes végül 1986-ban mondott búcsút a közönségnek, és Farian inkább újabb felfedezettjeire, köztük a később playback miatt botrányba keveredett Milli Vanillire koncentrálta energiáit. A feloszlás után az összes egykori tag saját csapatot verbuvált maga köré, amelyek mindegyike Boney M néven turnézott: volt, amikor párhuzamosan öt ugyanilyen nevű formáció létezett (Farian csak a Liz Mitchell-féle Boney M-et, mely egyszer a Friderikusz Show-ban is fellépett, tekinti egyedüli jogos örökösnek).

Az már csak külön hab a tortán, hogy 2017-ben, a 747 lelket számláló Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szamossályi falunapján is fellépett a „Boney M” – pontosabban egy olyan formáció, melynek frontasszonya Sheyla Bonnic volt, aki a kezdetek kezdetén részt vett a Baby Do You Wanna Bumpra való tátogásban, és később a Maizie Williams-féle csapatban kapott helyet.

Az eredeti csapat párducembere, Bobby Farrell 2010-ben, 61 éves korában Szentpéterváron elhunyt – épp abban a városban, ahol egyik leghíresebb slágerük címszereplője, Grigorij Raszputyin tevékenykedett.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek