Ezeket a recepteket kellene megtanulnod a Michelin-csillagos séfek szerint

Még a legnagyobb séfek sem állítják, hogy a hobbiszakácsoknak minden egyes fogás precíz elkészítését meg kellene tanulniuk. E heti összeállításunkban egyikük azt árulta el, melyek azok az ételek, amelyeket viszont jó, ha megismerünk, mert isteniek és többnyire gyorsan összedobhatók.

Az Insider ezúttal arra volt kíváncsi, a világ ismert étteremtulajdonos-főszakácsai vajon mit válaszolnak arra a kérdésre: melyik az a recept, amit mindenkinek meg kellene tanulnia. Josh Emettet választották, aki éppen erről írt könyvet, így kiválaszthatta kedvenc olyan receptjeit, amik otthon is jól sikerülnek majd. 

Az első szó, ami eszébe jutott, a tojás volt

„Mindenképpen tudnunk kell, hogyan lehet tisztességes tojásételeket készíteni, mert szerintem ez alapdolog” – mondja Emett. – Akár rántotta, akár nagyon jó főtt tojás, mindegy, csak kísérletezzük ki, mennyire lágyan, keményen szeretjük, és azt, hogyan készül pontosan a kedvencünk. 

A tojás sütésének és főzésének tucatnyi módja van, és mindegyik testreszabható. Annyi biztos, hogy a vaj jót tesz neki, a túlsütés viszont könnyen szárazzá teszi a legfinomabb tanyasi tojásokat is. 

„A séfet és a specialitását is a gyakorlat teszi tökéletessé” – teszi hozzá Emett. „Az első alkalommal, amikor elkészítesz valamit, természetes, hogy nem fog jól sikerülni. Másodszorra kitalálod, hogyan lenne jobb, harmadszorra már nagyon jó lesz, negyedszerre már élvezni is fogod az egészet” – vallja a séf.

A konyhafőnök úgy véli, hogy minden hobbiszakácsnak ismernie kell egy jó csirkéspite-receptet

A csirkés pite ötlete állítólag az ókori görögöktől származik, akik a hús és a zöldség keverékét egy nyitott tésztás alapon tálalták. A csirkehúsos piték népszerűek voltak a Római Birodalomban is, ahol pazar eseményeken szolgálták fel őket. A sokféle húsos pite azóta a világ minden táján alapfogássá vált, és Amerikában gyakori, hogy hűtve, fagyasztva is kaphatók, ám a séf szerint ezek nem veszik fel a versenyt a házi változattal. 

„Mindannyian szeretjük ezt a remek fogást, ami tökéletesen családbarát étel, hiszen nincs, aki ne szeretné” – mondja. „Csak keress egy neked tetsző receptet, vegyél egy adag főtt csirkét, és mindenből használd a legjobb minőséget hozzá. A szabad tartás és az organikus az én jelszavaim piteügyben” – árulta el a főszakács. 

Akár maradékmentésre is alkalmas.
Akár maradékmentésre is alkalmas.Fotó: Brett Stevens / Getty Images Hungary

A spagetti alla carbonara könnyen elkészíthető 10 perc alatt  is

Két fő elmélet létezik arra vonatkozóan, hogyan jött létre a spagetti alla carbonara, ami legtöbbször tojásból és olasz szalonnából, fekete borssal és Pecorino Romano sajttal készül.

Sokan úgy vélik, hogy a recept a második világháborúban keletkezett, amikor az  olasz szakácsok egy fogásba keverve egyesítették az amerikai katonák által nekik adott szalonna- és tojásadagokat saját helyi sajtjaikkal és tésztával.

Mások szerint azonban az edényt valójában a „carbonarik”, a szénégetők találták ki. Azt mondják, hogy mivel ezek a fizikai munkások étkezésükhöz tésztát, sajtot és szalonnát kevertek, ezek mellé néha egy kevés szénpor keveredett a tányérra. Erre emlékezve használnak állítólag a fogáshoz bőségesen borsot.

Akárhogy is történt, a sült szalonnás-sajtos tészta Emett szerint is a legtökéletesebb gyors fogás. 

Ez egy olyan étel, amelyet elkészíthet bárki, aki siet, vagy az, aki lenyűgözné a barátait. Minden szakács repertoárjában kötelező

– jelentette ki a séf. 

Egy jó adag laktató leves.
Egy jó adag laktató leves.Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary

A wontonleves az ázsiai éttermek egyik legismertebb fogása

Emett azt tanácsolja, hogy magunk készítsük el, ha igazán finom verzióját szeretnénk fogyasztani. 

Finom húsleves sertéssel, esetleg garnélarákokkal... ez egy egyszerű és ízletes leves, ami nálam eltörli a nap minden feszültségét”

– tette hozzá Emett.

A séf a wontonlevest „valódi kínai klasszikusként” írja le, aminek „valahogy sikerült elkerülnie, hogy a büfékben a felismerhetetlenségig elrontsák”. A séf mindenkit arra biztat, találja meg kedvenc hozzávalóit, és készítse úgy ezt a fogást, ahogy neki a legjobban tetszik: gombócokkal, tojással és a kedvenc zöldségeivel. 

A desszerten meg fogsz lepődni

„A Banoffee Pie olyan klasszikus, és még soha nem találkoztam senkivel, aki képes lett volna ellenállni egy szeletnek” – mondta Emett a banános pitéről. „A karamell, a banán, a ropogós alap és a friss tejszín kombinációja zseniális” – lelkesedik a séf a pofonegyszerű édességért.

A Banoffee Pie eredetileg egy angol desszert, amelyet a tulajdonos, Nigel Mackenzie és séfje, Ian Dowding talált ki az angliai Sussexben található The Hungry Monk étteremben 1971-ben. Dowding a honlapján elárulta, hogy a desszertje egy Blum’s coffee toffee pie nevű amerikai desszert adaptációja. Linzertészta, karamellszósz, banán és tejszín az alapja, és ezek alapján nem is csoda, hogy minden édesszájú rajongja. 

Mackenzie „banoffinak” nevezte el találmányát, és a név valahogy beakadt: ma már az egész világ így ismeri a desszertet. 1997-ben az Oxford English Dictionary hivatalosan is elismerte a kifejezést.

Mustra