Meztelenül a csatában: bizarr nudista hadseregek a történelemből

divany (4).png

Meglepő tény, hogy a történelem során rengeteg meztelen sereg létezett. Voltak olyan harcosok, akik vallási okokból vetették le ruháikat, míg mások pusztán csak a praktikum miatt. Nem szerették volna, hogy a harcban bármi akadályozza őket, és hittek a természet erejében. Különféle népek múltjából szemezgettük ki a legbizarrabb nudista hadseregek történeteit.

Őrjöngő, meztelen északi harcosok

A berserkerek legendás viking harcosok voltak. A pogány Skandináviában azt tartották, hogy a berserkereknek Odintól származó természetfeletti erejük van, akik magukból kikelve rohantak a csatába. A királyok testőreiként is szolgáló harcosok felszerelése nem különbözött egy átlagos viking harcosétól, bár a leírások szerint páncélt nem viseltek. 

Egyes elméletek szerint az „ulfhednar” (farkasbőrös, farkasruhás) és a „berserkir” (bear-shirt, medveinges, medveruhás) azt jelentette, hogy meztelenül harcoltak.

Több kutató is próbált már magyarázatot adni őrjöngő viselkedésükre, a tippek mind a hallucinogén drogok fogyasztásának irányába mutatnak. Régészeti bizonyítékok tekintetében elég szűkösek a forrásaink, művészi ábrázolásokon már azelőtt alsóneműben ábrázolták őket, hogy a sagákban egyáltalán megemlítették volna nevüket.

A mitológia szerint a berserkerek elit, ruhátlan alakulata veszett kutyaként harcolt, a pajzs szélét harapdálva
A mitológia szerint a berserkerek elit, ruhátlan alakulata veszett kutyaként harcolt, a pajzs szélét harapdálva

Indiai pucér, aszkéta harcosok

Az indiai dasnámí szannjászin aszkéták szigorú önmegtagadást gyakorló emberek, akik a középkori filozófus, Sankara iskoláit követő tíz rend valamelyikéhez tartoznak. Ezek a rendek a mai napig léteznek. Általában okkersárga köntöst hordanak, vállukon tigris- vagy párducbőrrel, amit maguk alá teríthetnek, ha le akarnak ülni valahol.

Némelyik szélsőséges és legmilitánsabbként számontartott dasnámí ruhátlanul járt, őket nevezték nágá („meztelen”) szannjászinnak. Számukra a meztelen test az istenek előtti lemondást szimbolizálta. A múltban a nágá szannjászinok gyakran csaptak össze iszlám fanatikusokkal, sőt akár más hindu szekták meztelen aszkétáival is. 

Meztelen, karpereces kelták

Az i. e. 3. században a rómaiak igyekeztek kiterjeszteni hatalmukat az egész Itáliai-félszigetre, és összetűzésbe kerültek kelta szomszédaikkal. Ezek az Észak-Itáliában található rivális törzsek szövetségbe tömörültek, közéjük tartozott a gaesatus nevű nép is. Míg szövetségeseik könnyű páncélt viseltek, a gaesatusok hiúságból és hősködésből úgy döntöttek, hogy meztelenül vonulnak a csatába.

Állítólag úgy gondolták, hogy a meztelenül folytatott harc hatékonyabb lesz, mivel semmi sem állhat a fegyvereik útjába. Az arany ékszereket viselő meztelen harcosok látványa ugyan megrémítette a rómaiakat, de a szövetséges, gall harcosok úgy találták, hogy a nudizás hatástalan a harcban. Amikor a légiósok lándzsákat hajítottak feléjük, néhányan állítólag a fegyverek elé is vetették magukat kétségbeesésükben. Hosszas küzdelem után végül a rómaiak kerültek ki győztesen, még azután is, hogy vezérüket lefejezték. 

A szudáni Nuba-hegység népe meztelenül birkózik

A Nuba-hegység népe az elmúlt évtizedben kegyetlen polgárháborúba keveredett, de a tragédia ellenére életben tartják a birkózás fontos hagyományát. Ma a harcosok általában ruhát viselnek, de hagyományosan, akárcsak az ókori görögök, meztelenül birkóztak, leborotválták a szemöldöküket, levágták a hajukat, és szimmetrikus mintákkal díszítették a testüket.

A különböző törzsek férfijai közötti meztelen birkózás a férfiasságot és az erőt hivatottak ünnepelni. 

Csak tornacipőt vett fel a polgárháborúban

Joshua Milton Blahyi, a libériai kormány egykori minisztere mindent megtett azért, hogy a helyi tömeggyilkosságokat minél bulvárosabbá tegye. Az 1990-es évek különösen véres polgárháborúja során egy olyan fiatalokból álló milíciát toborzott, akik folyamatos drogos befolyásoltság alatt mészároltak le egész falvakat. A kegyeletsértő horda levágott fejekkel focizott, és kannibalizmusra is vetemedett. A meztelen kommandósoknak nevezett katonái még szinte gyerekek voltak, alig volt rajtuk ruha.

Blahyit Pucérsegg Tábornoknak nevezték el, mert szokásává vált, hogy egy szál tornacipőben vonult csatába. Azt állította, hogy személyesen felelős 20 000 halálesetért, várandós anyákat és csecsemőket gyilkolt, míg egy kegyetlen mészárlás során megjelent előtte Jézus, és elvakította fényével. Azóta hittérítőként dolgozik, a Bibliát szorongatva hirdeti a megbocsátás fontosságát.

A skótok leszármazottai meztelenül harcoltak, hogy megmutassák tetoválásaikat

A pikteket gyakran Észak-Skócia vaskori őslakosainak leszármazottaiként írják le. A pikteket a rómaiak nevezték így („pikt” jelentése „festett” vagy „tetovált”), amivel a piktek testét borító kék tetoválásokra utaltak.

Julius Caesart is lenyűgözte ez a kultúra. Amikor a csatában találkozott velük, feljegyezte, hogy a kék szín még félelmetesebbé teszi megjelenésüket. A hosszú hajviselet mellett a teljes testüket leborotválták. Más római források szerint a piktek egyetlen ruhadarabja a derekukon és a torkukon lévő vaslánc volt. A vasat a gazdagság jelének és az aranynál értékesebb anyagnak tekintették. Emellett a vas gyakorlati hasznot is szolgált, a piktek ezeket a láncokat kardok, pajzsok és lándzsák hordozására használhatták.

A testüket borító színes tetoválások annyira bonyolultak és gyönyörűek voltak, hogy az ókori rómaiak úgy vélték, a piktek azért nem viseltek ruhát, hogy megmutassák azokat.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra