Így könnyítheted meg munkádat a mesterséges intelligencia segítségével

GettyImages-1397268535
Olvasási idő kb. 6 perc

Annak ellenére, hogy életünk egyre több részét okosítjuk, mégis berzenkedve fogadjuk a mesterséges intelligenciával kapcsolatos híreket. Pedig láthatóan együtt élünk vele a mindennapokban.

A szemünk előtt, eddig sosem sejtett ütemben alakul át a világ a mesterséges intelligencia térnyerésének köszönhetően. Olyan szakmák tűnhetnek el végleg, melyekről sosem gondoltuk volna korábban, hogy az emberi tényezőt pótolhatja a digitalizáció. Életünk egyre több részét követi nyomon számtalan gép, amit használunk, akár dönteni is képesek helyettünk. Élvezzük a vállunkról levett terhet, vagy aggódunk, hogy mi lesz az emberiséggel a jövőben?

A mesterséges intelligencia már olyannyira átszőtte életünket, hogy talán fel sem tűnik. Mivel korábban az okoseszközökkel kapcsolatban nem használták ezt a kifejezést, talán sokan nem is tudják, mi mindent köszönhetünk a fejlesztéseknek. Vajon képesek vagyunk kihasználni az ebben rejlő lehetőséget? 

Életünk minden szegmensét könnyebbé teheti a mesterséges intelligencia
Életünk minden szegmensét könnyebbé teheti a mesterséges intelligenciaWe Are / Getty Images Hungary

Évek óta velünk él

Az okostelefonok elterjedése komoly változást hozott a mindennapokban. Laikusként algoritmusoknak nevezzük azt a jelenséget, melyek kiválasztják a számunkra érdekes reklámokat és termékeket az alapján, milyen témákra keresve használjuk az internetet, vagy éppen miről beszélgetünk a környezetünkben élőkkel. 

A közösségi médiával kapcsolatos szokásainknak köszönhetően rögtön elénk ugranak a minket érdeklő témával kapcsolatos oldalak és hírek, személyre szabott reklámokat állíthatunk be vagy éppen tilthatunk le a legnagyobb keresőprogram használata során. 

Már beszélgethetünk is a ChatGP és az OpenAI segítségével a minket érdeklő témákról. Ami vicces jövőképnek tűnt a gyermekkorunkban, észrevétlenül férkőzött be a mindennapjainkba. Hozzászoktunk ahhoz, hogy könnyen és gyorsan jutunk információhoz, mégis sokan megrettennek az MI elterjedésétől. A Microsoft tavalyi évben, 31 ország több tízezer munkavállalóját érintő felmérése során kiderült, az emberek közel fele tart attól, hogy elveszítheti munkáját a mesterséges intelligencia miatt, viszont még többen hálásak, hogy bizonyos határokon belül képes könnyíteni a mindennapi terheiken. 

„A mesterséges intelligencia új generációja megszünteti a munka fáradalmait, és szabadjára engedi a kreativitást – mondta Satya Nadella, a Microsoft elnök-vezérigazgatója. Óriási lehetőség rejlik az AI-alapú eszközökben.”

A Microsoft vezérigazgatója szerint a digitális adósság (digital debt) okozta pluszfeladatok akár heti 8 óránál is több pluszfeladatot rónak egy átlag munkavállalóra. Az adminisztráció, az időbeosztások összehangolása, az e-mailes kommunikáció rengeteg időt rabol el tőlünk, amit – amennyiben sikerülne megszüntetnünk – akár azzal is tölthetnénk, hogy személyes jelenlétünket növeljük, ápoljuk munkakapcsolatainkat, ismét emberközpontúvá tegyük a mindennapi munkánkat. 

Az elmúlt évtizedek során a legtöbb munkakör valóban olyan adminisztrációs kihívásokkal bővült, melyek komoly kihívást jelentettek az alkalmazottaknak, akiknek természetesen a szigorú értelemben vett munkájukat is el kellett végezniük az adminisztráció mellett.

Az MI lehetőséget adhat arra, hogy visszaálljon az egyensúly végre?

Megnéztük, valóban képes-e a mesterséges intelligencia segíteni a munkavállalók mindennapos feladatait, s ez alapján érdemes végiggondolni, vajon saját munkakörnyezetünkben ki tudjuk-e aknázni az ebben rejlő lehetőségeket, hogy megkönnyíthessük saját életünket. 

A rejtett funkciók sokat segíthetnek munkahelyünkön is
A rejtett funkciók sokat segíthetnek munkahelyünkön isTippapatt / Getty Images Hungary

Az alábbi appok, illetve programok mindegyikünk számára elérhetőek, dolgozzunk akár emberekkel, akár a két kezünkkel. De vajon használjuk-e őket, és jól használjuk-e őket?

Naptárak

Az okostelefonunk és számítógépünk, munkahelyi eszközeink között szinkronizálható digitális naptárak egyre inkább felváltják a papíralapú kalendáriumokat. Bár sokan ragaszkodnak a hagyományos verzióhoz, érdemes egy kicsit belemélyedni, miként tudjuk a telefonunk alapfelszereltségeként jelen lévő Calendar alkalmazásokkal felhasználni dolgunk megkönnyítésére. Nagy előnyük, hogy bárhonnan elérhetőek, minden programunkat egy helyen láthatjuk – figyelmeztethetnek akár a programütközésekre is –, legyen szó a munkahelyi értekezletről vagy határidőről, a Facebookon bejelölt, minket érdeklő eseményről vagy a gyerekek különóráiról. Létrehozhatunk családi csoportokat is, így a környezetünk is látja, melyik napokon mi dolgunk van. 

Levelezés

Nemrég írtunk a Gmailben rejlő titkos funkciókról. Bár a magyarok jelentős része privát és munkahelyi levelezése során is a legnagyobb, ingyenesen elérhető levelezőrendszert használja, mégis kevesek képesek kiaknázni teljesen a benne rejlő lehetőségeket. A fenti linken azonban minden rejtett funkcióra fény derül. Vajon van, ami neked is segítség, hogy jobban beoszd az idődet?

Csapatmunka

Léteznek olyan applikációk is, melyekben online formában és valós időben, akár külön helyszínen tudjuk kollégáinkkal összehangolni a teendőinket.

SIRI és Alexa

A hangalapú keresőrobotok a legjobb barátaink lehetnek, ha kezeinket kímélnénk, vagy gyorsan kellene megkeresnünk – akár fájlokat, akár eseményeket, akár információt. Bekapcsolhatjuk kedvenc zenénket is, beállítja az ébresztőnket helyettünk, sőt képes a távolból vezérelni az otthonunkban lévő okoseszközöket, így akár a mosás is elkészül, mire a munka végeztével belépünk a lakásunk ajtaján. 

Gépel is helyettünk

A hangalapú intelligens billentyűzeteknek köszönhetően bárhol gyorsan és pontosan írottá tehetünk bármilyen szöveget. Ha nem vagyunk gyakorlottak a gyors- és gépírásban, talán ez a legnagyobb segítség számunkra, hiszen csak gondolataink sebessége szabhat gátat annak, amit megfogalmaznánk. 

Az, hogy mindezekből mennyit használunk fel, csak rajtunk múlik, de érdemes egy kicsit jobban beleásni magunkat az általunk már amúgy is használt eszközök működésébe, s átgondolni, vajon az eddig ismeretlen funkciók milyen szerepet tölthetnek be az életünkben, hátha tényleg több időnk marad a munka mellett a rekreációra is. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek