A mémet biztos ismered, de eddig fogalmad sem volt, melyik filmből származik – most megtudhatod!

h12tthcbmx741

Az interneten bárkiből és bármiből könnyen mém válhat, elég egy jól elkapott pillanat vagy viccesre sikerült fotó, és máris milliók osztják meg a világhálón különböző frappáns szövegek kíséretében. A mémgyárosok gyakran filmek képkockáit emelik ki saját kontextusukból, és használják különböző gesztusok, humoros tartalmak kifejezésére, és könnyen előfordul, hogy a mém jóval ismertebb lesz, mint maga a film: ha te is gondolkodtál már azon, kedvenc mémjeid melyik filmből származnak, most megtudhatod a választ.

Az agyafúrt „Eddie Murphy”

Az egyik leghíresebb mém, melyet általában egy nyakatekert, de – ha szó szerint vesszük – mégis logikus gondolatmenet kifejezésére használnak (például: „Nem fogod megbánni, amit részegen tettél, ha nem emlékszel rá” vagy „Nem rúgnak ki a munkahelyedről, ha be sem mész dolgozni”), a közkeletű tévedés szerint Eddie Murphyt ábrázolja, és a komikuslegenda egyik, a ’80-as években készült filmjéből származik. Valójában egyik sem stimmel: a képkocka egy 2016-ban forgatott brit áldokumentumfilm-sorozatból (#HoodDocumentary) származik, melyben a főszereplő, Kayode Ewumi humorista egy fiktív rapper, Roll Safe (RS) bőrébe bújik. Az ominózus jelenetben a főhős a barátnőjéről mesél, megemlítve, hogy a hölgy nem csak csinos, az esze is nagyon vág.

A kiguvadt szemű Nicolas Cage

„Nem mondod!” – ezzel a felirattal láthatjuk leggyakrabban azt a mémet, amely Nicolas Cage-et ábrázolja, amint bizarr, már-már félelmetes mosoly kíséretében, kiguvadt szemekkel mered valakire a kamerán kívül. A snitt a színész egyik korai, elfeledett filmjéből, az 1988-as A vámpír csókja című horror-vígjátékból lett kiollózva, melyben egy narcisztikus kiadóigazgatót játszik, aki beleszeret egy gyönyörű vérszívó hölgybe, és egyre jobban elveszíti józan eszét. Cage egy interjúban úgy nyilatkozott, kifejezetten zavarja őt a mém, amely eltúlzott gesztusaiból űz gúnyt – mint mondta, a túljátszás részéről nem hiba, hanem színészi eszköztárának nagyon is tudatos eleme.

Konteós Keanu

Természetesen az egyik legjobb fej sztárnak tartott Keanu Reeves sem kerülhette el a mémmé válást: a jól ismert képkockán a színész igencsak zavartnak tűnik, ugyanis a szövegek tanúsága szerint valamilyen különös összefüggésre, bizarr összeesküvés-elméletre jött rá éppen (például: „Mi van, ha valójában tudunk lélegezni az űrben, csak a kormány nem akarja, hogy megszökjünk a Földről?” vagy „Mi van, ha valójában április 2. a bolondok napja, csak megtréfáltak minket?”). A kép az 1989-es Bill és Ted oltári kalandja című vígjátékból ered, melyben Reeves és társa, Alex Winter két rockzenészi karrierről ábrándozó naplopó kamaszt játszik, akik egy időgép-telefonfülke segítségével a jelenbe repítik a történelem híres alakjait, nehogy meghúzzák őket az év végi vizsgán. A különös sztori ellenére a film jelentős sikert aratott, egy csapásra beindította Reeves karrierjét, és két folytatást is szült.

Bill és Ted oltári kalandja (1989)
Bill és Ted oltári kalandja (1989)

A mérges taps

Gyakran animált GIF-ként találkozhatunk a fekete-fehér snittel, melyben egy jól öltözött férfi dacosan, „csak azért is” tapsolni kezd: a jelenet minden idők egyik legjobb filmjéből, az 1941-es Aranypolgárból származik, és a főhőst, Charles Foster Kane sajtómágnást ábrázolja, aki pénze és hatalma segítségével egyengeti szeretője operaénekesi karrierjét – jól tudja, a nő mennyire tehetségtelen, de a látszat fenntartása érdekében muszáj tapssal jutalmaznia előadását.

Az első alkalom?

Az utóbbi években vált különösen népszerűvé a mém, amely két, akasztásra váló elítéltet ábrázol, akik közül az egyik mosolyogva kérdezi társától: „Az első alkalom?”. A képet számtalan szituációban ellőtték a kreatív internetezők: a mosolygó bandita volt már Gyűrűk ura-rajongó, aki a Marvel-rajongók töprengésére reagál, hogyan fogják kibírni pisiszünet nélkül a háromórás Végjátékot, de dunaújvárosi polgárként is felbukkant, aki hallja a hírekben, hogy Pesten kidőlt egy fa. A jelenet, melyben James Franco látható, a 2018-as Buster Scruggs balladája című western-vígjátékból lett kiemelve.

Schwarzenegger izmos kézfogása

Hatalmas összefogást, szupererős egyetértést szimbolizál (gyakran ironikus hangsúllyal) a népszerű mém, melyben egy fehér és egy afroamerikai férfi durván kigyúrt karja fonódik egybe: az enyhén túltolt snitt az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült 1987-es akciófilm-klasszikus, a Ragadozó (Predator) egyik jelenetéből származik, amikor az elit kommandót vezető főhős viszontlátja régi háborús cimboráját, Dillont (Carl Weathers), a kézfogás pedig hamar baráti szkanderezéssé fajul.

Szakáll és egyetértő mosoly

Szintén GIF formájában terjed leginkább a kép, melyen egy szakállas figura beleegyező mosollyal és fejbólintással nyugtáz valamilyen hozzászólást vagy tartalmat, amely természetesen a kontextustól függ. Sokan azt hiszik, a különös alak a Másnaposok-filmekből ismert Zach Galifianakis, a snittben azonban egy sokkal nagyobb sztár, Robert Redford látható: a jelenet az 1972-es Jeremiah Johnson című, igaz történeten alapuló westernben szerepel, melynek háborús veterán címszereplője kivonul a társadalomból, és a Sziklás-hegységben kezd prémvadászként új életet.

Miért nem lehetsz egyszerűen normális?

„Why can’t you just be normal?” – teszi fel a kérdést az autó volánjánál ülő dühös anya a hátsó ülésen sikoltozó fiának. A jól ismert mém két szereplőjét számtalan helyzetnek és alanynak megfeleltették már, például az Európai Unió és Nagy-Britannia konfliktusát, a 2020–2021-es éveket vagy a folyton megszűnő wifiszignált is kritizálták vele humoros formában. A két képkocka forrása egy 2014-es ausztrál–kanadai horrorfilm, A Babadook: a jelenetben is látható fiú a történet szerint meg van győződve róla, valamiféle szörny lakik a házukban, amely gyanú idővel az őt egyedül nevelő édesanyján is eluralkodik.

Cikkünk egy hét múlva folytatódik újabb híres mémekkel.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra