A mémet biztos ismered, de eddig fogalmad sem volt, melyik filmből származik – most megtudhatod!

h12tthcbmx741
Olvasási idő kb. 7 perc

Az interneten bárkiből és bármiből könnyen mém válhat, elég egy jól elkapott pillanat vagy viccesre sikerült fotó, és máris milliók osztják meg a világhálón különböző frappáns szövegek kíséretében. A mémgyárosok gyakran filmek képkockáit emelik ki saját kontextusukból, és használják különböző gesztusok, humoros tartalmak kifejezésére, és könnyen előfordul, hogy a mém jóval ismertebb lesz, mint maga a film: ha te is gondolkodtál már azon, kedvenc mémjeid melyik filmből származnak, most megtudhatod a választ.

Az agyafúrt „Eddie Murphy”

Az egyik leghíresebb mém, melyet általában egy nyakatekert, de – ha szó szerint vesszük – mégis logikus gondolatmenet kifejezésére használnak (például: „Nem fogod megbánni, amit részegen tettél, ha nem emlékszel rá” vagy „Nem rúgnak ki a munkahelyedről, ha be sem mész dolgozni”), a közkeletű tévedés szerint Eddie Murphyt ábrázolja, és a komikuslegenda egyik, a ’80-as években készült filmjéből származik. Valójában egyik sem stimmel: a képkocka egy 2016-ban forgatott brit áldokumentumfilm-sorozatból (#HoodDocumentary) származik, melyben a főszereplő, Kayode Ewumi humorista egy fiktív rapper, Roll Safe (RS) bőrébe bújik. Az ominózus jelenetben a főhős a barátnőjéről mesél, megemlítve, hogy a hölgy nem csak csinos, az esze is nagyon vág.

A kiguvadt szemű Nicolas Cage

„Nem mondod!” – ezzel a felirattal láthatjuk leggyakrabban azt a mémet, amely Nicolas Cage-et ábrázolja, amint bizarr, már-már félelmetes mosoly kíséretében, kiguvadt szemekkel mered valakire a kamerán kívül. A snitt a színész egyik korai, elfeledett filmjéből, az 1988-as A vámpír csókja című horror-vígjátékból lett kiollózva, melyben egy narcisztikus kiadóigazgatót játszik, aki beleszeret egy gyönyörű vérszívó hölgybe, és egyre jobban elveszíti józan eszét. Cage egy interjúban úgy nyilatkozott, kifejezetten zavarja őt a mém, amely eltúlzott gesztusaiból űz gúnyt – mint mondta, a túljátszás részéről nem hiba, hanem színészi eszköztárának nagyon is tudatos eleme.

Konteós Keanu

Természetesen az egyik legjobb fej sztárnak tartott Keanu Reeves sem kerülhette el a mémmé válást: a jól ismert képkockán a színész igencsak zavartnak tűnik, ugyanis a szövegek tanúsága szerint valamilyen különös összefüggésre, bizarr összeesküvés-elméletre jött rá éppen (például: „Mi van, ha valójában tudunk lélegezni az űrben, csak a kormány nem akarja, hogy megszökjünk a Földről?” vagy „Mi van, ha valójában április 2. a bolondok napja, csak megtréfáltak minket?”). A kép az 1989-es Bill és Ted oltári kalandja című vígjátékból ered, melyben Reeves és társa, Alex Winter két rockzenészi karrierről ábrándozó naplopó kamaszt játszik, akik egy időgép-telefonfülke segítségével a jelenbe repítik a történelem híres alakjait, nehogy meghúzzák őket az év végi vizsgán. A különös sztori ellenére a film jelentős sikert aratott, egy csapásra beindította Reeves karrierjét, és két folytatást is szült.

Bill és Ted oltári kalandja (1989)
Bill és Ted oltári kalandja (1989)

A mérges taps

Gyakran animált GIF-ként találkozhatunk a fekete-fehér snittel, melyben egy jól öltözött férfi dacosan, „csak azért is” tapsolni kezd: a jelenet minden idők egyik legjobb filmjéből, az 1941-es Aranypolgárból származik, és a főhőst, Charles Foster Kane sajtómágnást ábrázolja, aki pénze és hatalma segítségével egyengeti szeretője operaénekesi karrierjét – jól tudja, a nő mennyire tehetségtelen, de a látszat fenntartása érdekében muszáj tapssal jutalmaznia előadását.

Az első alkalom?

Az utóbbi években vált különösen népszerűvé a mém, amely két, akasztásra váló elítéltet ábrázol, akik közül az egyik mosolyogva kérdezi társától: „Az első alkalom?”. A képet számtalan szituációban ellőtték a kreatív internetezők: a mosolygó bandita volt már Gyűrűk ura-rajongó, aki a Marvel-rajongók töprengésére reagál, hogyan fogják kibírni pisiszünet nélkül a háromórás Végjátékot, de dunaújvárosi polgárként is felbukkant, aki hallja a hírekben, hogy Pesten kidőlt egy fa. A jelenet, melyben James Franco látható, a 2018-as Buster Scruggs balladája című western-vígjátékból lett kiemelve.

Schwarzenegger izmos kézfogása

Hatalmas összefogást, szupererős egyetértést szimbolizál (gyakran ironikus hangsúllyal) a népszerű mém, melyben egy fehér és egy afroamerikai férfi durván kigyúrt karja fonódik egybe: az enyhén túltolt snitt az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült 1987-es akciófilm-klasszikus, a Ragadozó (Predator) egyik jelenetéből származik, amikor az elit kommandót vezető főhős viszontlátja régi háborús cimboráját, Dillont (Carl Weathers), a kézfogás pedig hamar baráti szkanderezéssé fajul.

Szakáll és egyetértő mosoly

Szintén GIF formájában terjed leginkább a kép, melyen egy szakállas figura beleegyező mosollyal és fejbólintással nyugtáz valamilyen hozzászólást vagy tartalmat, amely természetesen a kontextustól függ. Sokan azt hiszik, a különös alak a Másnaposok-filmekből ismert Zach Galifianakis, a snittben azonban egy sokkal nagyobb sztár, Robert Redford látható: a jelenet az 1972-es Jeremiah Johnson című, igaz történeten alapuló westernben szerepel, melynek háborús veterán címszereplője kivonul a társadalomból, és a Sziklás-hegységben kezd prémvadászként új életet.

Miért nem lehetsz egyszerűen normális?

„Why can’t you just be normal?” – teszi fel a kérdést az autó volánjánál ülő dühös anya a hátsó ülésen sikoltozó fiának. A jól ismert mém két szereplőjét számtalan helyzetnek és alanynak megfeleltették már, például az Európai Unió és Nagy-Britannia konfliktusát, a 2020–2021-es éveket vagy a folyton megszűnő wifiszignált is kritizálták vele humoros formában. A két képkocka forrása egy 2014-es ausztrál–kanadai horrorfilm, A Babadook: a jelenetben is látható fiú a történet szerint meg van győződve róla, valamiféle szörny lakik a házukban, amely gyanú idővel az őt egyedül nevelő édesanyján is eluralkodik.

Cikkünk egy hét múlva folytatódik újabb híres mémekkel.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek