Ez a legrosszabb dolog, amit elkövethetsz, ha megtámadnak a méhek

GettyImages-864403430 (1)

A méhek támadásától sokan pánikba esnek, ezért olyan dolgokat tesznek, amikkel csak rontanak a helyzeten.

A méhek az élni és élni hagyni elvet követik, és ritkán konfrontálódnak az emberrel. Amikor tömegesen látod őket a természetben, az ugyan riasztó látvány lehet, pedig valójában csak arról lehet szó, hogy éppen egyik kaptárból a másikba költöznek. Ha azonban fenyegetve érzik magukat vagy otthonukat, támadólag léphetnek fel. Mutatjuk, hogy ilyen esetben mit (ne) tegyél.

Ne próbálj visszavágni, ha megtámadnak a méhek

A tétlenkedéssel legalább akkora hibát követsz el, mint ha megpróbálnál visszavágni. Ha tömegesen támadnak rád a méhek, egyik sem fog segíteni. A legjobb, amit tehetsz, hogy sarkon fordulsz, és addig futsz, amíg nem találsz egy biztonságos helyet (például az autót vagy a házat), ahol menedékre lelhetsz előlük.

A futással kellő távolságot teremthetsz közted és a méhek között, így ez legyen az első számú stratégiád egy esetleges támadás esetén.

Nem szégyen a futás, de hasznos – különösen, ha egy méhraj van a nyomodban
Nem szégyen a futás, de hasznos – különösen, ha egy méhraj van a nyomodbanKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Ne takard el az arcod

Bár való igaz, hogy a méhek a szemed, az orrod vagy a szád is megcsíphetik, ami ellen némi védelmet nyújthat, ha megpróbálod eltakarni az arcod, ez menekülés közben könnyen visszaüthet, hiszen nem fogod látni, hogy merre mész. Az eredmény: további csípéseket szenvedsz el, amiket elkerülhettél volna, ha a futásra koncentrálsz.

Ne ugorj a vízbe

Ha az incidens egy strandon történik, jó ötletnek tűnhet, hogy beugorj a vízbe, hiszen a méhek nem tudnak úszni. Egyes beszámolók szerint ugyanakkor a méhek támadása súlyosbodhat, ha áldozatuk a vízbe menekül.

Amikor feljössz levegőt venni, a méhek összecsíphetik az arcod (és elfutni sem tudsz előlük, hogy megakadályozd őket ebben).

Ez azért is veszélyes, mert ha véletlenül belélegzel egy méhet, az belülről is megcsíphet.

Ne játssz halottat

Ami egyes medvefajoknál bejön, az a méheknél nem. Hiába tetteted magad halottnak, ha a méhek megcsípnek, egy olyan feromont szabadítanak fel, amely támadásra ingerli társaikat, így ennek sem lesz jó vége.

Ha tömegesen csípnek meg a méhek, az akár életveszélyes is lehet
Ha tömegesen csípnek meg a méhek, az akár életveszélyes is lehetPrompilove / Getty Images Hungary

+1. Ne hagyd magadban a fullánkot

Ha sikerül biztonságba jutnod, kezdd azzal, hogy eltávolítod magadból a méhek fullánkját, méghozzá anélkül, hogy összenyomnád, mert ezzel még több mérget juttatsz a szervezetedbe. Ezután jöhet a borogatás, esetleg jegelés és az adott testrész pihentetése.

Ha viszont a csípés az arcot érte, és egy gyerek az elszenvedője, vagy a duzzanat a test más részére is kiterjed, azonnal hívj orvost.

Mind a darázs, mind a méh mérgére jelentkezhet allergiás reakció, ami a légutak bedagadásával, hányingerrel, hasmenéssel, szédüléssel, ájulással járhat.

Az allergiáért felelős IgE ellenanyagot laborvizsgálattal ki lehet mutatni, így ha kiderül érintettséged, magadnál tarthatsz egy egyszer használatos injekciót, ami a combba szúrva megakadályozza az anafilaxiás sokkot és az azzal járó fulladást.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra