Emlékszel rájuk? A '90-es évek legmenőbb magyar fiú- és lányegyüttesei

bandák.png

Az 1990-es évek egyedi korszakot jelentett a magyar könnyűzene történetében: az olcsón és könnyen sokszorosítható magnókazetták és CD-k elterjedésével és az állami monopólium megszűnésével, a zeneipar piaci alapúvá válásával korábban sohasem látott számban jelentek meg új, gyakran inkább az eladhatóságra, mintsem a minőségre koncentráló formációk a porondon. Az évtized legjellegzetesebb „termékeinek” a fiú- és lányegyüttesek számítottak, akiknek dalait töméntelen mennyiségben hallgattuk a diszkókban, iskolai vagy éppen házibulikon. Összeállításunkban összeszedtük a korszak legmaradandóbb bandáit.

Hip Hop Boyz

A korszak talán legnépszerűbb popzenei formációja a rendszerváltás után nem sokkal, 1992-ben alakult Budapesten: a Hip Hop Boyz szándékosan és arcátlanul igyekezett koppintani a külföldi fiúzenekarok sémáit, a tagok például angolosan hangzó művészneveket választottak maguknak, Egri Levente Levy T., Kalocsai Krisztián O.G. Duck, Szűcs Zoltán pedig Real Action néven lett közismert. Első nagylemezük, a címében hihetetlen szóviccel operáló Soul a rap országos szenzáció lett, következő albumaik sorra platinalemez státuszig jutottak, 1996-ban pedig a Hip Hop Boyz Michael Jackson előzenekaraként léphetett fel a Népstadionban.

A jóképű, kidolgozott testű srácok könnyen meghódították a tinilányok szívét, ott mosolyogtak az ifjúsági lapok címoldalain, a külföldi karrier reményében pedig még angol nyelvű felvételeket is készítettek. Sikereik csúcsán, 1998-ban a Hip Hop Boyz váratlanul feloszlott, örökbecsű slágereik, mint a Megbántottak, a Hegyekbe fönn és az Ott várok rád azonban megmaradtak az utókor számára.

Happy Gang

A Hip Hop Boyzt egy évvel követő, 1993-ban alakult Happy Gang tagjai, Paréj Zoltán, Móré András és Meggyes Roland (művésznevükön Cory, Vitamin és Mohaman) még az iskolában kezdték a közös zenélést, majd az EMI kiadó ajánlott számukra lemezszerződést. Leghíresebb számaik, a Kérek egy kulcsot a szívedhez, a Fiatal szerelem és a Sokáig voltam távol a ’90-es évek rádióban legtöbbet játszott felvételei közé tartoznak, népszerűségükhöz sokat tett hozzá a tagoknak a BRAVO ifjúsági magazinban futó Love Story című fotó-képregényben való szereplése. A Happy Gang 1999 végén oszlott fel, a tagok szólókarrierbe kezdtek; Mohaman, aki a 2000-es években drogproblémákkal küzdött, azonban sikeresen kilábalt a függőségből, 2017-ben 44 éves korában elhunyt szívelégtelenség következtében.

Shygys

A – valószínűleg szándékosan – nyelvtani hibás nevet választó Shygys az igazi „megcsinált” együttesek közé tartozik: megálmodója az Ámokfutók frontembere, Kozsó volt, aki a ’90-es évek derekán producerként és menedzserként is belevetette magát a zeneipar sűrűjébe. Az 1997-ben létrehozott formáció tagjait Kozsó meghallgatás révén verbuválta, 430 jelentkezőnek kellett számot adnia ének- és tánctudásáról, akik közül végül öt srácot választottak ki a nemes feladatra. A kötelező művésznevek természetesen itt sem maradtak el, Csordás Levente J.D., Gajdos Attila Julian, Ács Bálint Martin, Gera Zoltán Brandon, Zákonyi János pedig Zak néven lépett a világot jelentő deszkákra.

A Shygys első és legnagyobb slágere a Hello lett, röviddel első nagylemezük megjelenését követően pedig szerződést bontottak Kozsóval, és inkább önállóan próbálkoztak; felléptek a Neoton Família búcsúkoncertjén, a Magyarok Világszövetsége invitálására egy három országot érintő nemzetközi turnén is részt vehettek, azonban ez a formáció sem bizonyult hosszú életűnek. Mindössze négy év és két nagylemez után, 2001-ben a Shygys szögre akasztotta a mikrofont.

V.I.P.

Szintén 1997-ben jött létre a Rácz Gergő, Józsa Alex, Rakonczai Imre és öccse, Rakonczai Viktor alkotta V.I.P., amely már ugyanabban az évben a Dublinban rendezett Eurovíziós Dalfesztiválon képviselhette hazánkat (a döntőben a 12. helyig jutott a csapat). Róluk is elmondható, hogy szinte a csapból is folytak a dalaik, a Fogd a 2 kezem, a Rohan az idő, a Keresem a lányt és a Szükségem van rád is jelentős karriert futott be. A csapat négy nagylemezt és egy Best Of válogatásalbumot követően 2001-ben feloszlott, a Rakoczai fivérek és Rácz Gergő azonban továbbra is a hazai könnyűzene jelentős egyénisége maradtak.

Picasso Branch

Szintén Kozsó nevéhez köthető a spanyol festőzseniről elnevezett Picasso Branch 1999-es alapítása: az eredeti szándék szerint az együttes az angol Wham!-hez hasonló duó lett volna a meghallgatáson győztes Abebe Dániel (Bebe) és Haddad Henrik (Ricky) közreműködésével, az ötletgazda azonban meggondolta magát, és inkább egy Shygysra hajazó öttagú formációvá bővítette a csapatot. Így került a képbe Tommy G. (Száraz Tamás), Mark és Tim.

A köztudatba többek között az Álmodj rólam, a Várj és a Gyere még! című dalokkal berobbant Picasso Branchban idővel több személyi változás is történt, Bebe például kivált, és létrehozta Back II Black néven saját zenekarát, 2002-ben rövid, hároméves fennállást követően pedig végleg feloszlott a formáció.

Bizö Boys

Az 1996-ban alakult Bizö Boys nemcsak taglétszáma – az eredeti formációt hatan alkották – miatt számított egyedinek, hanem azért is, mert a tagok eredetileg nem énekesek, hanem táncosok voltak, akik Zoltán Erika (Erika C.) és Kátai Róbert (Robby D.) tánciskolájában ismerkedtek meg egymással, és kezdtek közös zenei projektbe. Az együttes az iskola évzáró gálaműsorában mutatkozott be a közönségnek, a következő évben, 1997-ben pedig a Bonanza Banzai korábbi billentyűse, Hauber Zsolt szárnyai alatt készítették el első nagylemezüket.

A lemez – melyről az Egy világvégi buli és a Gyere hozzám fel című dalok váltak igazi nagy slágerré – sikerét követően a tagok egy időre visszavonultak a reflektorfénytől, 1999-ben azonban megújult külsővel, immár B. Boys néven jelentkeztek újra. A visszatérés nem talált különösebb visszhangra, az ezredfordulón véglegesen fel is oszlott a formáció.

Baby Sisters

„Szeresd a testem, baby! Végtelen maraton, átadom most a lelkem, minden mozdulatom, ma táncot jár az éj…” – robbant be az éterbe a ’90-es évek második felében Hertelendy Klára, Bognár Éva és Szklenár Gabi, vagyis a Baby Sisters, akiket annak idején szerényen a magyar Spice Girlsként emlegettek. A trió 1997 és 2000 között négy nagylemezt jelentetett meg, dalaik a slágerlisták tetejét ostromolták, évente több száz fellépést vállaltak, és posztereik rengeteg tizenéves srác szobájának falát díszítették előkelő helyen. A jelentős sikerek dacára 2001-ben mégis megszűnt az együttes, melynek hátterében semmilyen személyes dráma nem állt: miután megszűnt az őket gondozó kiadó, a lányok úgy érezték, nem szeretnék többé folytatni ebben a felállásban. Baby Gabi továbbra is sikeres maradt a popszakmában, társai azonban búcsút intettek a közönségnek, és teljesen más vizekre eveztek a későbbiekben.

Bestiák

Kozsó nemcsak fiú-, de lánycsapatok útját is egyengette, felfedezettjei közül az 1997-ben debütált, Moór Bernadett (Bedhy), Papp Henriett (Honey) és Somorjai Ilona (Miss Bee) hármasából összerakott Bestiák maradt a legemlékezetesebb. A csapat – melynek tagjaiba jelen sorok írója is halálosan szerelmes volt kilencéves korában – A reggel túl messze van című slágerrel írta be magát a magyar poptörténetbe, majd a Shygyshoz hasonlóan ők is összebalhéztak az ötletgazda-producerrel. Kozsó a neki kijáró tiszteletdíj elmaradása miatt perre vitte a dolgot, ezért a trió egy ideig BST néven működött, végül azonban az ő javukra ítélt a bíróság. A nekik kedvező ítélet dacára az együttes 2001-ben feloszlott; Bedhy és Bee ma is énekesnőként dolgoznak, Honey pedig tánciskolát nyitott gyerekeknek.

Fresh

A Fresh-lányok, Virág (Russell Virág), Asmaret (Mussa Asmaret) és Barbara (Affif Barbara) szintén hármasban vágtak neki a slágerlisták meghódításának 1996-ban, a fentebb már említett Hauber Zsolt zenei irányítása alatt. Asmaret és Barbara viszonylag hamar kiváltak a csapatból, helyüket Andi (Villányi Andrea) és Wiki (Gyulai Viktória) vették át, így jött létre a Fresh klasszikus felállása, melynek olyan örökbecsű slágereket köszönhetünk, mint a Táncolj még és az Itt vagyunk. A tagok közötti nézeteltérések miatt a felállás a következő években is gyakran változott, más fiú- és lánybandákhoz képest azonban a Fresh hosszú karriert ért meg, utolsó slágerük 2014-ben jelent meg. Fresh Andi egy ideig Majka barátnőjeként tűnt fel újra a médiában.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra