Erre kell figyelni, hogy ne okozzon nagy bajt a lúdtalp

GettyImages-1033363384

Kisgyermekkorban a bedőlő boka vagy lúdtalp önmagában nem kóros, a későbbi problémák megelőzése érdekében azonban érdemes elkezdeni a lúdtalptornát.

A mozgásszegény életmód miatt az ortopédiai problémák egy része már gyermekkorban kialakulhat, azonban a lúdtalp vagy a bedőlő boka tünetei kisgyermekkorban nem jelent kóros állapotot. Újszülöttkorban a láb boltozatos rendszere még nem alakul ki, hiszen a boltozatos ívek a megfelelő ingerek hatására jönnek létre. A gyermek lábszerkezete a járás megkezdését követően kezd el fejlődni, és 10-12 éves korra éri el a felnőttkorra jellemző formát.

Természetes lengéscsillapító

A lábfejen két boltozat, egy hosszanti és egy haránt irányú boltozat is található, ezeknek az a feladata, hogy a nagy igénybevételnek kitett lábfejeket tehermentesítsék. A boltozatos szerkezetet a talpon elhelyezkedő és oda futó szalagok, valamint izmok tartják meg. Ezek rugalmasságot kölcsönöznek a lábnak, így a járás, futás vagy ugrás során keletkező rázkódások tompulnak.

Lúdtalpbetét helyett mezítlábas futkározás

Ezek az izmok az első néhány év során erősödnek meg. Fontos, hogy ne erőltessük, hogy álljon vagy járjon a gyerek, hiszen a külső segítséggel kierőszakolt állás, járás túlterhelést okoz, amely a deformitás fennmaradását eredményezi. 10 éves kor előtt a láb és a lábszár izmai nem eléggé erősek ahhoz, hogy a bokát tartsák, ezért szülőként elsődleges feladatunk, hogy ezeket az izmokat erősítsük, megelőzendő a későbbi problémákat. 

Az egyenetlen talajon, kavicson, füvön, homokon való mezítláb járás segíti a lábizmok erősödését, ilyenkor a talp sokféle ingert kap, így az izmok jobban dolgoznak.

(Az egyenes talaj ebben az esetben nem megfelelő, mivel nem készteti a boltozatot tartó izmokat munkára.) A szandál, a puha talpú, sarkatlan cipő nem ajánlatos, csakúgy mint az agyonhasznált, lekopott talpú lábbeli. Semmiképpen ne vegyünk a gyereknek lúdtalpbetétet: ezt a szakemberek is nagyon ritkán szokták javasolni.

A füvön való mezítláb járás segíti a lábizmok erősödését
A füvön való mezítláb járás segíti a lábizmok erősödésétwundervisuals / Getty Images Hungary

Tornázzunk a későbbi bajok elkerüléséért!

A gyerekek 20-30 százalékánál felnőttkorban is megmarad az enyhe, befelé dőlő bokaszerkezet. Ezért a későbbi, súlyos problémák megelőzése érdekében javasolt speciális gyakorlatokat végezni, annál is inkább, mert egyre növekvő testsúly nehezedik a gyermek lábára. A lábat később az iskolatáska cipelése vagy a sportolás is fokozott igénybevételnek teszi ki.

Térd- és derékfájást is okozhat

A boltozatok magassága egyénenként változó. Az még nem betegség, ha valakinek alacsonyabb a lábboltozata, de ha valaminek a hatására a boltozatos szerkezetet a szalagok vagy az izmok nem tudják megtartani, a láb ellapul, és kialakul a lúdtalp. Először a hosszanti boltozat magassága csökken, a talp belső éle domborúvá válik, majd megsüllyed a harántboltozat is. Ez boka-, térd-, csípő- vagy derékfájást okozhat, akár porckopást is, és talpunkon bőrkeményedések alakulnak ki, esetleg kalapácsujj vagy bütyök jelentkezik.

Fontos a jó cipő

Lúdtalp felnőttkorban is kialakulhat, leginkább a terhesség, nagy túlsúly, állómunka vagy túlterhelés hatására. Mindenkinek érdemes odafigyelnie a megfelelő cipő kiválasztására, különösen azoknak, akik sokat állnak, járnak, vagy a sportolás igénybe veszi a lábizmaikat, hiszen a nem megfelelő cipő a helytelen irányú terhelés miatt gátolhatja a láb normál funkciójának létrejöttét. A jó cipő mellett sportoláskor a talajválasztásra is figyeljünk oda: a kemény betonfelület olyannyira igénybe veheti a láb kisízületeit és izomzatát, hogy azok elgyengüléséhez, sőt a láb deformálódásához vezethet.

Videón a legfontosabb gyakorlatok

A Semmelweis Egyetem oktatóvideójában megtekinthetjük, melyek azok a gyakorlatok, amelyek segítik a kicsik lábizmainak fejlődését. A tornát idegrendszeri érettségtől függően, 3–5 éves kor között érdemes elkezdeni, és hetente 3-4 alkalommal gyakorolni. A gyakorlatok között szerepel a lábujjhegyre állás (zárt lábakkal), a lábujjhegyen járás, külső és belső talpélre állás, valamint különféle tárgyak megérintése lábbal, egy lábon egyensúlyozva. A gyakorlatok pontos elsajátítása és helyes kivitelezése érdekében érdemes megtekinteni a videót. Ha a gyerek gyakran panaszkodik talp- vagy bokafájdalomról, vagy a torna ellenére nem javul, esetleg romlik lába állapota, mindenképpen forduljunk szakemberhez.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra