Tévedésből lőtték le a nácik a magyar származású filmsztár repülőgépét

GettyImages-515511454

Az apai ágon magyar származású Leslie Howard az 1930-as évek legnagyobb angol férfisztárjának számított, akiért bolondultak a nők, a második világháború idején pedig országa szolgálatába állva Nagy-Britannia hangja lett világszerte. Tragikusan korai halálát egy végzetes félreértés okozhatta.

A lövészárokból a színpadra

A későbbi legendás filmsztár Leslie Howard Steiner (más, főleg hazai források szerint, Steiner László) néven született Dél-Londonban 1893. április 3-án egy angol édesanya és egy kikeresztelkedett magyar zsidó édesapa, Steiner Ferdinánd öt gyermeke közül a legidősebbként. Apja jobb anyagi lehetőségek reményében vándorolt ki Magyarországról, és meg is csinálta a szerencséjét a brit fővárosban, jól menő bankár lett – fiát is erre a pályára szánta, a kis Leslie azonban már gyerekként is inkább a színpad felé kacsingatott.

Leslie Howard és felesége, Ruth Evelyn Martin
Leslie Howard és felesége, Ruth Evelyn MartinReg Speller / Getty Images Hungary

Érettségi után a fiatalember az apai kívánságnak megfelelően a bankban szerzett állást, az első világháború kitörésekor azonban szinte rögtön otthagyta az unalmas munkát, és jelentkezett önkéntesnek a hadseregbe. Rövid kiképzés után Franciaországba küldték, ahol másfél évig harcolt a lövészárkokban, mígnem 1916 májusában súlyos légnyomást kapott, ezért egészségügyi okokból leszerelték, és hazaküldték Angliába. Odahaza a sérült, háborús élményei miatt poszttraumás stresszben szenvedő fiatalember először újságíróként próbálkozott, végül, orvosai tanácsára, inkább régi vágya, a színjátszás felé fordult.

Már 1916 végén bemutatkozott a Charlie nénje című darabban – ekkoriban kezdte használni a Leslie Howard művésznevet –, melyet több sikeres londoni előadás, illetve országos turné követett; elegáns megjelenésével és míves beszédével, melyet a Dulwich College előkelő bentlakásos iskolában töltött éveinek köszönhetett, egyre jelentősebb szerepekhez jutott, és rövid idő alatt az egyik legnépszerűbb színházi színésszé vált hazájában. A brit sikereknek köszönhetően 1920-ban Howard tengerentúli szerződést kapott, átköltözött New Yorkba, és a Broadwayt is meghódította, főként elegáns angol gentlemaneket alakítva a színpadon.

A filmvásznon és a magánéletben is bolondultak érte a nők

A színpadi sikereket nem követte rögtön a filmes karrier, idővel azonban, ismét csak kiváló beszédstílusa és hangja miatt, Hollywood is felfedezte magának a magyar származású angol sztárt. Az 1920-as és ’30-as évek fordulóján ugyanis a hangosfilm megjelenése rengeteg jó arcú, viszont borzalmas orgánummal és kiejtéssel bíró színészt kényszerített a pálya elhagyására, az Álomgyárnak pedig szüksége volt olyan tehetségekre, akik nemcsak jól néznek ki, de beszélni is jól tudnak. Kapóra jött nekik Howard, aki olyan filmekben lett a mozilátogatók kedvence, mint az Emberi szolgaság (1934), A vörös Pimpernel (1934), a Rómeó és Júlia (1936) és A megkövült erdő (1936).

Bette Davis partnereként A megkövült erdőben
Bette Davis partnereként A megkövült erdőbenSilver Screen Collection / Getty Images Hungary

Utóbbi filmben Howard ragaszkodott hozzá, hogy a negatív szerepet a mű eredeti, színpadi változatához hasonlóan Humphrey Bogart játszhassa – a filmvásznon akkor még viszonylag ismeretlen Bogart karrierjének hatalmas lökést adott A megkövült erdő, a Casablanca későbbi sztárja és jóakarója pedig ennek köszönhetően közeli barátokká lettek. A színészlegenda és felesége, Lauren Bacall elhunyt barátjuk emlékére a Leslie Howard Bogart nevet adták egyetlen lányuknak.

Howardot két alkalommal is jelölték a legjobb férfi főszereplő Oscar-díjára – az 1933-as Berkeley Square és az 1938-as Pygmalion című filmekért –, legemlékezetesebb alakítását azonban kétségkívül a Margaret Mitchell regényéből adaptált monumentális polgárháborús szerelmi történetben, az Elfújta a szélben nyújtotta. A(z inflációt belekalkulálva) minden idők legnagyobb kasszasikerének számító 1939-es szuperprodukció tíz Oscart zsebelt be, Howard azonban, aki Scarlett hoppon maradt szerelmét, Ashley Wilkest alakította, még a jelöltségig sem jutott el.

A valóságban Howard legalább annyira ellenállhatatlannak számított a nők körében, mint a filmekben, és a beszámolók szerint számtalan futó kalandjai is akadt, több színésznő kollégájával, például a Broadway biszexuális dívájával, Tallulah Bankheaddel és Rómeó és Júlia-beli partnerével, Merle Oberonnal is összeszűrte a levet. Az alkalmi románcok dacára egész életében feleségét, Ruth Evelyn Martint tartotta igaz szerelmének, akivel még az első világháború idején házasodtak össze; a párnak két gyereke született, Ronald és Leslie Ruth Howard, akik édesapjuk nyomdokaiba lépve mindketten megpróbálkoztak a színészettel.

Portugáliából repült haza a végzetes reggelen

Ashley Wilkes szerepében az Elfújta a szélben
Ashley Wilkes szerepében az Elfújta a szélbenSunset Boulevard / Getty Images Hungary

A második világháború kitörését követően Howard úgy döntött, hazatér Angliába, otthon ugyanis nagyobb szükség van a szolgálataira – színészként és magánemberként is teljes mellszélességgel a háborús ügy mellé állt, rengeteg pénzzel támogatta a brit hadügyet, gyakran fellépett a frontokon szolgáló katonák előtt, a rádióban ő lett „Nagy-Britannia hangja”, beszédeiben folyamatosan elítélte a Harmadik Birodalom agresszióját. Több, a szövetségesek mellett síkra szálló, náciellenes filmben is szerepet vállalt, felelevenítette például korábbi híres szerepét az 1941-es Modern Pimpernel című alkotásban, a kosztümös 18. századi kalandtörténetet az aktuális világháború közegébe helyezve.

Egy fatális tévedés azonban tragikusan rövidre szabta Howard életét: 1943 májusának végén hősünk a semlegesnek számító Portugáliába utazott, hogy a brit háborús érdekeket propagálja, előadásokat tartson a színészmesterségről, és ellenőrizze néhány, az Ibériai-félszigeten honos üzleti érdekeltségét. A látogatás végeztével, 1943. június 1-jén reggel 9.35-kor Howard a lisszaboni repülőtéren felszállt a holland KLM légitársaság utasszállító gépére, hogy menetrend szerint egyenesen Bristolba repüljön: a színész eredetileg lemaradt volna a járatról, egy angol nevelőnő azonban, tiszteletből és előzékenységből, átadta számára a jegyét, és a rá bízott kisfiúval együtt inkább megvárta a következő gépet.

A britek és a németek között megkötött egyezmény értelmében a semleges országok repülőgépei sértetlenül áthaladhattak a háborús légtéren, a Luftwaffe mégis megszegte a megállapodást; a Franciaország nyugati és Spanyolország északi partja mentén elterülő Vizcayai-öböl felett egy Junkers Ju 88 típusú vadászrepülő lelőtte a KLM gépét. A fedélzeten tartózkodó 13 utas és 4 fős személyzet minden tagja, köztük Howard, odaveszett a tragédiában; a gép roncsai az Atlanti-óceánba zuhantak, és sohasem kerültek elő.

Azt hitték a németek, Churchill utazik a repülőn?

Úton hazafelé Angliába, 1939 végén
Úton hazafelé Angliába, 1939 végénKeystone / Getty Images Hungary

A támadás indokára nem derült fény, ezért rengeteg különféle elméletet szült akkor és a későbbiekben is: egyesek tudni vélték, hogy a náci propagandaminiszter, Joseph Goebbels személyesen adta ki a parancsot a brit hazafias ikonként ismert Howard likvidálására, ezt a teóriát azonban megcáfolja a tény, hogy a színész – mint fentebb írtuk – eredetileg nem is lett volna rajta a lelőtt gépen.

A legnépszerűbb – és az előzőnél sokkal valószínűbb – magyarázat szerint a németek tévedésből lőtték le a repülőt, ugyanis azt hitték, azon Winston Churchill brit miniszterelnök utazik; ezt a teóriát erősíti, hogy a fedélzeten tartózkodott a Howarddal is kapcsolatban álló Arthur Tregear Chenhall üzletember, aki nagydarab, testes, idősödő figura volt, és állandóan szivarozott, ezért könnyen összetéveszthették a politikussal. Egyesek félig viccből még azt is tudni vélték, Chenhallt Churchill küldte Portugáliába, hogy a német kémeket megtévessze, és így ne tudhassák, valójában hol tartózkodik.

Nem Howard volt a lelőtt KLM-gép egyetlen híres (és esetleges célpontként kiszemelt) áldozata: a fedélzeten utazott Kenneth Stonehouse, a Reuters hírügynökség riportere, Ivan Sharp bányamérnök, aki a briteknek nyújtandó nyersanyagsegélyről tárgyalt a portugálokkal, Tyrrel Shervington, a Shell brit olajtársaság lisszaboni vállalatának igazgatója és Wilfred Israel zsidómentő aktivista is, akinek tevékenysége ironikus módon az említett Modern Pimpernel cselekményét ihlette. A sors még nagyobb fintora, hogy Derek Partridge, a nyolcéves angol kisfiú, aki nevelőnőjével együtt átadta a helyét az ötvenéves filmsztárnak, később szintén ismert színész lett – mint később sokszor elmondta, felbecsülhetetlen mértékű hálával tartozik Leslie Howardnak, akinek az életét köszönheti.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra