18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Melyik volt a legrosszabb év a történelemben?

GettyImages-1277811556

Világjárvány, háború, energiaválság… Könnyen mondhatjuk, hogy a legborzalmasabb évek köszöntöttek ránk, de vajon mennyire igaz ez az állítás? Mikor lehetett valóban a legszörnyűbb a Földön és Európában élni? Összeszedtük, a szakértők melyik éveket tekintik a legrosszabbaknak a világtörténelemben.

…536 – A nagy sötétség éve

Az 536. évben egy rejtélyes izlandi vulkánkitörés következtében sűrű vulkanikus hamu került a légkörbe, amely eltakarta a napot és 18 hónapon át sötétségbe borította Európát, a Közel-Keletet és Ázsia egyes részeit. Az időjárás lehűlt, mindenütt rekordhideget mértek – Kínában nyáron is havazott –, a termények tönkrementek és a mezőgazdaság megbénult, minek következtében masszív éhínség lett úrrá a világ jelentős részén. 

A vulkanikus tél hatását egy egész évtizedig nyögték az érintett területek, és milliók lelték halálukat – ha mindez nem lett volna elég, 541-ben pestisjárvány tört ki

a Nílus keleti partjánál található Pelusiumban, mely a Bizánci Birodalom lakosságának több mint egyharmadával végzett.

1315 – A nagy esőzés

Pestisjárvány a középkori Itáliában – a történelem legnagyobb járványa
Pestisjárvány a középkori Itáliában – a történelem legnagyobb járványaChristophel Fine Art / Getty Images Hungary

1315 tavaszán-nyarán 150 napon át tartó heves esőzés sújtotta Európát – a szokatlanul hűvös és csapadékos időjárás alaposan kikezdte a korabeli embereket, és súlyos utóhatásokkal járt. Kontinensszerte milliók otthonát mosták el az árvizek, járványok indultak pusztító útjukra, az elégtelen termés miatt pedig a mezőgazdaság évekig képtelen volt ellátni a lakosság igényeit. Hatalmasra nőtt az infláció, az egyszerű emberek számára a legalapvetőbb élelmiszerek is elérhetetlenné váltak, egész vidékek éheztek.

Elharapódzott a bűnözés, az embereket a kilátástalan helyzet elképzelhetetlen tettekre kényszerítette – sokan végső megoldásként a kannibalizmushoz fordultak,

feljegyzések szerint előfordult, hogy az anyák elhunyt gyerekeiket ették meg, máshol kiásták a halottakat a temetőből, és elfogyasztották őket.

Olykor az idősek önként vállalták az éhhalált, hogy a fiatalabbaknak több étel jusson. A becslések szerint legalább 30 millió ember haláláért felelős az éhínség, Európa egyes részein akár a lakosság egynegyede is odaveszhetett.

1348 – A fekete halál

Minden idők legpusztítóbb járványa 1347 októberében tört ki, amikor a Krím félszigeten található Kaffából érkezett, a mongol hordák elől menekülő genovai kereskedőhajók behurcolták a fekete halálként is emlegetett bubópestist a szicíliai Messina városába. A következő év elején újabb hajók érkeztek Szicíliába az ostromlott városból, a patkányok bolháin keresztül terjedő betegség pedig villámgyorsan szétterjedt Itália minden vidékén, majd eljutott Svájcba, Ausztriába, Magyarországra, Németországba, Franciaországba, a mai Hollandia és Belgium területére és a Brit-szigetekre.

A városok borzalmas higiéniai viszonyai (nem volt csatornázás, az éjjeliedények tartalmát az utcára ürítették, tömegek nyomorogtak egymás hegyén-hátán), az orvostudomány fejletlensége és az európai lakosság a fentebb említett éhínség miatt legyengült immunrendszere hihetetlenül megkönnyítették a pestis dolgát

A járvány egészen 1352-ig tombolt, és a legvisszafogottabb becslések szerint is legalább 25 millió áldozatot szedett,

míg mások azt állítják, 75 millió körül lehet az áldozatok száma, vagyis a korabeli Európa lakosságának több mint a felével végzett a fekete halál.

Spanyolnátha az amerikai Missouri államban – Ez volt a legrosszabb év?
Spanyolnátha az amerikai Missouri államban – Ez volt a legrosszabb év?Gado / Getty Images Hungary

1918 – A nagy háború és a spanyolnátha

A négy évig tartó első nagy világégésben átrendeződtek Európa és a világ hatalmi viszonyai, birodalmak buktak el, a harctereken 9 millió katona vesztette életét, a megszállások, bombázások, éhínségek és betegségek következtében pedig 5 millió civil is a háború áldozatává vált. 1918. november 11-én az antant és a legyőzött Németország aláírták a fegyverszünetet, ezzel véget ért a világ addig valaha látott legpusztítóbb háborúja, 

azonban ekkor már javában tombolt egy újabb pusztító veszedelem, a spanyolnátha.

Az influenza mutálódott A vírusa által okozott spanyolnáthajárvány októberben és novemberben tetőzött, és már az év végére több áldozatot követelt, mint a teljes első világháború; a zsúfolt katonai táborok, a háborús pusztítás és a lakosság éhező, legyengült állapota rendkívül gyors terjedést és magas halálozási rátát eredményeztek. A spanyolnátha két év alatt összesen 27–50 millió embert ölt meg világszerte, a Föld lakosságának 3-5 százalékát elpusztította – ezzel az 1348-as fekete halál után a történelem második legtöbb áldozatot szedő járványának számít.

Lezuhant német repülő Sztálingrádban
Lezuhant német repülő SztálingrádbanPictures from History / Getty Images Hungary

1942 – Vérfürdő és népirtás

Az első világháború borzalmait még jóval felülmúlta az 1939 és 1945 között dúlt második nagy háború, amely a becslések szerint 75 millió áldozattal járt, ezzel a történelem legnagyobb pusztítását végzett fegyveres konfliktusának tekinthető. A háború mindegyik éve a világtörténelem mélypontja, a legszörnyűségesebb azonban valószínűleg az 1942-es esztendő, amikor minden idők legvéresebb ütközetét, a négy és fél hónapon át tartó és másfél milliós emberveszteséggel járó sztálingrádi csatát vívták, és ebben az évben kezdte meg a Harmadik Birodalom a végső megoldás, vagyis a Németország által kontrollált területeken élő zsidóság szisztematikus megsemmisítésének programját.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra