Ez a legrosszabb, amit tehetsz lefekvés előtt a tudomány szerint

Annyi biztos, hogy amit lefekvés előtt teszünk, nagyban meghatározhatja alvásunk minőségét. Közvetlenül elalvás előttre nem ajánlják az okoseszközöket, a nehéz ételeket, de vajon mi az a számos ellenjavallat közül, amire már a tudomány is rábólintott?

A minőségi alvás elengedhetetlen az általános egészség megőrzéséhez. Amikor alszol, testednek  ideje van arra, hogy helyreállítsa az izmokat, szerveket, és más létfontosságú feladatokat is végez. Az alvás kritikus fontosságú az aznap tanult információkra való emlékezéshez, valamint mentális egészséged kordában tartásához.

Ez mind csak néhány kulcsfontosságú ok, amiért fontos, hogy minden este megfelelően pihenj, ám akadnak bizonyos étkezési szokások, amelyek felboríthatják a lefekvés előtti rutint, és végső soron megzavarhatják az alvást. A minőségi alvás biztosítása érdekében az EatThis szakemberei összeállítottak egy listát, ami mindössze négy étkezési szokást tartalmaz, amelyek szabotálhatják ezt a helyreállító folyamatot.

Lássuk, mik a legfontosabb szabályok!

Az alkohol talán a legrosszabb döntés a jó alvás ellen
Az alkohol talán a legrosszabb döntés a jó alvás ellensdominick / Getty Images Hungary

1. Hagyd ki a fűszeres étkezést!

Ha egy igazán jó éjszakai pihenésre vágysz, a legjobb, ha kerülöd a fűszeres szárnyakat, indiai ragukat és minden más erősen fűszeres fogást, még akkor is, ha egyébként nagyon jól bírod a csípőset. Ez különösen fontos azok számára, akik hajlamosak gyomorégésre vagy savas refluxra. A fűszeres ételek fogyasztása gyomorégést válthat ki, a rövid időn belüli lefekvés pedig súlyosbíthatja a tüneteket.

2. Próbáld meg elkerülni a szénhidrátokat is!

Tudtad, hogy tested anyagcseréje enyhén lelassul éjszaka? Rengeteg finomított szénhidrát fogyasztása, például pizza vagy egy nagy tál burgonyacsipsz elalvás előtt nem a legjobb ötlet, mert az ilyen típusú ételeket nehezebb megemészteni, ezért nem ideális megenni őket épp akkor, amikor a szervezet anyagcseréje sebességet vált.

Ha lefekvés előtt valamit ennél, próbálj ki inkább egy adag teljes görög joghurtot némi dióval és egy kis granolával. Jól telít, de nem rossz a gyomornak, ez egy nagyszerű választás az alvás elősegítésére.

3. Ne feküdj le éhesen!

Ahogy a túlevés, úgy az éhezés sem ajánlott lefekvés előtt, mert ha éhesen fekszel le, az tönkreteheti az alvási ciklusodat. Előfordult már, hogy korgó gyomorral forgolódtál, és úgy érezted, nem tudsz ellazulni? Ez annak a jele, hogy enned kellene egy keveset a könnyebb elalváshoz.

A cukorbetegeknek különösen figyelniük kell erre, mivel ha nem esznek eleget, az súlyosan kibillentheti a vércukorszintet, és megzavarhatja az alvást. Az alacsony vércukorszint nyugtalanságot okozhat, rémálmaid lehetnek, erősen izzadhatsz, ingerlékeny vagy akár zavart is lehetsz ébredés után.

4. Hagyd ki az alkoholt, ha jót akarsz!

Lefekvés előtt egy pohár bort kortyolgatni úgy hangzik, mint egy nagyszerű módja annak, hogy elaludjunk, ám az alkohol valójában megakadályozhatja, hogy belépj az alvás egyik leginkább helyreállító állapotába: a REM-fázisba. A REM elengedhetetlen az olyan kognitív funkciókhoz, mint a tanulás, az emlékek megszilárdítása és a kreativitás.

Az átlagos ember minden nyolc óra alvás alatt négy-öt alkalommal lép be a REM-be, azonban a közvetlenül lefekvés előtti alkoholfogyasztás elnyomhatja az első két ciklust. Ez az alkohol nyugtató tulajdonságainak köszönhető – hamarabb mély álomba merülhetsz, mint ahogy természetes úton haladnál bele. Ez sajnos ronthatja az általános alvásminőséget, ezért inkább hagyd ki az ivást lefekvés előtt. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra