Ezekkel a praktikákkal segíthetsz kedvencednek megnyugodni az ünnepi zajban

GettyImages-901685904

Négylábú kedvenceink általában nem nagyon kedvelik az olyan, zajjal járó tevékenységeket, mint a tűzijáték vagy a petárdázás: ezt teheted annak érdekében, hogy kutyád vagy macskád a legkevésbé szenvedje meg a szilveszteri őrületet!

Időben érdemes megkezdeni az előkészületeket annak érdekében, hogy amikor elszabadul az őrület, az állat tudja, hova menekülhet a zavaró durrogtatás elől.

Tűzijáték előtt

Jó, ha már korábban kialakítottál egy olyan biztonságos zugot a lakásban, ahol a négylábút a lehető legkevésbé zavarja majd a zaj: ideálisan ez egy belsőbb elhelyezkedésű helyiség lehet. Amikor a kutya itt tartózkodik, hagyd, hogy maga használja a teret kedve szerint, és változatos játékokkal tedd azt számára megbízhatóbbá. Így magától tudja, hogy ez az ő biztonságos zuga, ahova bátran visszavonulhat.

Egy kutyának a tűzijáték színtiszta szenvedés
Egy kutyának a tűzijáték színtiszta szenvedésChan Srithaweeporn / Getty Images Hungary

Így vészeli át a kutya a tűzijátékot

Szilveszter napján érdemes korai sétáltatást tervezni, aztán az állatot még azelőtt bevezetni a biztonságos helyiségbe, hogy elkezdődne a zajongás. Ha teheted, maradj vele, az ablakot függönyözd vagy redőnyözd le. A legjobb az, ha a fényt teljesen kizáró függönyt tudsz itt használni. 

Tévével vagy zenével tovább tudod tompítani a kintről érkező zajokat, amelyekről igyekezz minél kevésbé tudomást venni.

Ha mindezt kevésnek érzed, feromonos készítményekről vagy éppen gyógyszerekről is érdemes beszélned az állatorvossal.

Ha el akar bújni, segítsd ebben
Ha el akar bújni, segítsd ebbenPhotoboyko / Getty Images Hungary

További tippek állattartóknak

A fentiek az alapok, ezeken felül a következőket teheted még állataidért:

  • Ha kijár a kertbe is, a tűzijáték kezdete előtt vidd be a lakásba, és gondoskodj arról, hogy mindig zárva legyen az ajtó, ne szökhessen ki!
  • Alakíts ki búvóhelyeket a lakáson vagy a biztonságos szobán belül is.
  • Magad mindenképp maradj otthon, ha megteheted.
  • Adj jutalomfalatokat az állatoknak.
  • Ellenőrizd, hogy rajtuk legyen nyakörvük elérhetőségeddel – arról nem is beszélünk, hogy a csipezett állatoknak van a legnagyobb esélye hazatalálni, ha mégis elszöknének.
  • Gondoskodj számukra megfelelő folyadék-utánpótlásról.

Ha állataid esetleg jól bírják a zajokat, akkor se vidd el a kutyádat tűzijátékot nézni: bármi megriaszthatja, kitépheti magát a pórázról, és akár örökre elveszítheted őt. Ezt semmilyen tűzijáték nem éri meg.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra