Világelsők vagyunk kutyatartásban – hiánypótló rendezvényt tartanak Budapesten

GettyImages-1162088242

Bár a régi mondás szerint lovas nemzet a magyar, az állatok közül mára sokkal inkább a kutyákkal kerültünk ilyen szoros kapcsolatba. A kutyatartás népességre vetített arányában ugyanis a legutóbbi adatok szerint Magyarország áll a világ élén. Ezért is mondható különlegesnek a kutyások konferenciája, amelyet október 28-án rendeznek meg Budapesten, és amelyhez hasonlóra még nem került sor hazánkban.

Csak összehasonlításképpen, míg lóból nagyjából 77 ezer van az országban, kutyából mintegy 2,8 millió. (Más adatok szerint már a 3 milliót is átléptük.) Ez világviszonylatban nem tűnik soknak, hiszen az Egyesült Államokban 65, Brazíliában 54 millió kutyát tartanak számon, de a lakosságra vetítve megelőzünk mindenkit a 27,57%-os aránnyal.

Az adatok alapján elmondható, hogy kutyás nemzet vagyunk, ezért is örömteli, hogy október 28-án hazánkban elsőként szerveznek olyan eseményt Dogz – A konferencia címmel, ahol tapasztalatot és információt cserélhetnek egymással kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók, illetve meghallgathatják egymás véleményét a legkülönfélébb kérdésekben.

A kutyatartó hírességek között magyar vonatkozású is van

A híres (és gazdag) emberek körében népszerűbbek a kutyák, mint a macskák, hiszen miközben 58%-uknak van kutyája, ez a szám a macskákat illetően csak 37% (a lovak 2%-ánál persze ez is jóval nagyobb). Elon Musk egy 2021-es tweetben jelentette be, hogy egy shiba inu fajtájú kutyus tulajdonosa lett, aki egy tévésorozat alapján a Floki nevet kapta. De Jeff Bezos óangol juhászkutyája, Luna is felbukkant a közösségi médiában, akárcsak Bill Gates két kutyusa, a spániel keverék Oreo, valamint az uszkár keverék Nilla.

Volt korábban Bill Gatesnek egy si-cuja is. Ez a fajta köthető a világ első fajtaleírásához, illetve egy gyaníthatóan megdönthetetlen világrekordhoz. A 13. századi mongol uralkodónak, Kubiláj nagykánnak ugyanis 5000 si-cuja volt, bár egyes források szerint tibeti spánieleket vagy masztiffokat tartott Kubiláj. 

Van hazai vonatkozása is a kutyatartó hírességek világának. Mark Zuckerberg családja 2011-ben bővült egy magyarországi felmenőkkel bíró pulival. A kutya törzskönyvi neve Pannónia Palkó, de Zuckerbergék a Beast nevet adták a sokáig önálló Facebook-profillal rendelkező állatnak. 

A hiánypótló kutyás konferencián október 28-án a magyar fajták is kiemelt helyet kapnak
A hiánypótló kutyás konferencián október 28-án a magyar fajták is kiemelt helyet kapnakJacob King – PA Images / Getty Images Hungary

Bizonyára őt is érdekelné a kutyások konferenciája, melynek programjában központi szerepet töltenek be az egyes kutyafajták, külön szekcióban kiemelve a magyarok (a másik két szekcióban a tiltott kutyafajták jövőjéről és a városi kutyatartásról lesz szó), a hazai és nemzetközi kutyás világ legfontosabb szakembereinek részvételével, előadások és kerekasztal-beszélgetések formájában.

Családtag a kutya? És miért az ember legjobb barátja?

A számtalan előadás témái közül csemegézve meg kell említeni Jakkel Tamás nyitóelőadását, aki a világ egyik legrangosabb ebtenyésztő szervezetének, az FCI-nek az elnöke. Csányi Vilmos Széchenyi-díjas biológus, biokémikus, etológus és egyetemi tanár előadásának címe: Miért a kutya az ember legjobb barátja? Dr. Kajó Cecília jogász azt a kérdést járja körül, hogy állatkínzás-e a kutya humanizálása, dr. Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elnöke A kutyatartás jogi háttere – mit szabad, mit nem kutyásként? címmel ad elő.

A DOGZ konferencián különböző véleményeket és álláspontokat is ütköztetnek a szakemberek
A DOGZ konferencián különböző véleményeket és álláspontokat is ütköztetnek a szakemberek

Legfontosabb tudnivalók a konferenciáról

Dogz – A konferencia

Időpont: 2023. október 28.

Helyszín: Európa Event Center, 1021 Budapest, Hárshegyi út 5.

Információk: https://www.azenkutyam.hu/dogz

Early bird jegyek 40%-os kedvezménnyel kaphatók.

Márton Attila, Az Én Kutyám oldal szerzője, az FCI PR-tanácsadója és szakbizottsági tagja arra keresi a választ, hogy családtag-e a kutya vagy sem, míg Árkossy Beatrix, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége irodavezetője a veszélyes kutyafajtákkal kapcsolatosan a MEOESZ és az európai kutyás szervezetek közti véleménykülönbséget járja körül előadásában, ami önmagában is jól mutatja, hogy komoly, sokrétű eszmecsere és kölcsönös tapasztalatszerzés várható a rendezvényen.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra