Tudományosan bizonyított: ez az olcsó fűszer segít elérni az álomalakod

Időről időre felröppen a pletyka egyes fűszerek rákmegelőző, fogyasztó és immunerősítő hatásáról. A kurkuma az egyik legnépszerűbb, legtöbbet emlegetett közöttük, aminek sokszor fogyasztó hatást is tulajdonítanak. De vajon mi igaz ebből az egészből?

A kurkuma folyamatosan szerepel a szuperfoodok és egészséges összetevők toplistáján, de mi nem csak emiatt szeretjük. Gyönyörű színe lesz tőle a citromos süteményeknek, vajas és főzött krémeknek, kevert süteményeknek is. Enyhe íze miatt bármihez hozzákeverhető, ráadásul a kurkuma latte remekül helyettesíti a délutáni tejeskávét, így azok számára is remek, akik éppen napi koffeinadagjukat igyekeznek korlátozni.

Vajon igaz, hogy egyik kedvenc fűszerünknek fogyasztó hatása van? És ha igen, hogyan fejti ki azt, mennyit kell ennünk belőle, és mire kell figyelnünk a fogyasztása közben? A Healthline oldalán tudományos válaszokat is találtak a kérdésre. 

Több kísérlet utal arra, hogy a kurkumát érdemes fogyasztanod, ha épp diétázol

A kurkuma egészségügyi tulajdonságainak többsége a kurkuminnak tulajdonítható, ami erős antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik – ennyi már tudományosan is bizonyított. 

A legújabb tanulmányok pedig azt mutatják, hogy a kurkuma szerepet játszhat a fogyásban is. Mindazonáltal felmerülhet a kérdés, hogy valóban hatékony-e, és az is, hogy egyáltalán mennyit kell ennünk belőle, hogy az eredmények láthatóvá váljanak.

Egyes vizsgálatok azt sugallják, hogy a kurkumin elnyomhat bizonyos gyulladásos markereket, amelyek szerepet játszanak az elhízásban. Ezek jellemzően magasabbak a túlsúlyos vagy elhízott embereknél. 

Állatkísérletek azt mutatják, hogy ez a vegyület elősegítheti a fogyást, csökkentheti a zsírszövet növekedését, csökkentheti a súlygyarapodást és fokozhatja az inzulin hormonra való érzékenységét.

Egy 30 napos, 44 olyan személy bevonásával végzett vizsgálat, akik korábban nem tudtak fogyni, azt találta, hogy a napi kétszeri 800 mg kurkumin és 8 mg piperin szedése a testsúly jelentős csökkenéséhez vezetett. A piperin egy vegyület, ami a fekete borsban található meg, és ami akár 2000%-kal is fokozhatja a kurkumin felszívódását. 

Ezen túlmenően 21 korábbi vizsgálat áttekintése összefüggésbe hozta a kurkumin bevitelét a csökkent súllyal, a BMI-vel és a derékkörfogattal. A fogyasztóknál megemelkedett az adiponektin szintje is, amely hormon segít szabályozni az anyagcserét. Noha a jelenlegi kutatások ígéretesek, több humán vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy a kurkumát fogyáshoz ajánlják.

A kurkuma lattét próbáltad már?
A kurkuma lattét próbáltad már?Olga Pankova / Getty Images Hungary

De vajon biztonságos ennyit enni belőle?

Általában a kurkuma és a kurkumin biztonságosnak tekinthető, habár a legkörültekintőbben akkor jársz el, ha a háziorvosod is megerősít ebben.

A rövid távú kutatások azt mutatják, hogy napi 8 gramm kurkumin fogyasztása csekély kockázatot jelent az egészségre, bár hosszú távú vizsgálatokra van szükség. Mindezeken túl néhány fogyasztó, akik a vegyületet nagy adagokban szedik, káros hatásokat tapasztalhatnak, például allergiás reakciókat, hányingert, hányást, gyomorfájdalmat, székrekedést, bőrkiütést vagy hasmenést – ez szintén tudományosan igazolt.

Különösen véralvadási zavarokkal és cukorbetegséggel élőknek, vashiányosoknak és vesekövekben szenvedőknek érdemes a fogyasztása előtt egy orvossal is konzultálni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra