Mennyire mozogsz otthonosan a kultúra világában? Kvízünkből kiderül!

GettyImages-1345469596
Kálmán Szonja

Ma ünnepeljük a magyar kultúra napját: azt talán szinte mindannyian tudjuk, hogy Kölcsey Himnuszának keletkezéséhez köthető a januári dátum, de kvízünkben számos, a magyar kultúrával kapcsolatos érdekességgel készültünk, hogy kideríthesd, mennyire vagy otthon a témában.

A magyar kultúra napja hagyományaink, nemzeti értékeink fontosságára hívja fel mindannyiunk figyelmét immár 1989 óta: azokra a tárgyi és szellemi értékekre gondolunk ezen a napon, melyek nagyban meghatározzák azt, amit magyarság alatt értünk. Fasang Árpád 1985-ös ötletéből hamar kinőtt a magyar kultúra napjának ünnepe – kezdettől január 22-én, azon a napon emlékezünk meg mindarról, amire büszkék lehetünk. 1823-ban Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázott le és látott el dátummal egy nagyobb verscsokrot, melynek tagjai közt volt a Himnusz is, ez adta az apropót arra, hogy az év elején hajtsunk fejet a kiemelkedő magyar kulturális eredmények előtt.

Kvízünkben most próbára teheted a magyar csúcsteljesítményekkel kapcsolatos tudásodat: vágj bele, hogy kiderüljön, mennyire vagy otthon a kultúrában!

Minden kérdés megválaszolására 40 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Az értékelésért görgess lejjebb!

1-3 pont: Valamire még emlékszel iskolás éveidből, de ideje lenne egy kicsit felfrissíteni kultúrával kapcsolatos tudásodat…

4-6 pont: Az alapok megvannak, de azért lenne mit pótolnod: olvass valamit a kultúra napjának alkalmából!

7-8 pont: Otthonosan mozogsz a kultúra világában, legyen szó kortárs vagy klasszikus témákról. Csak így tovább!

9-10 pont: Gratulálunk, te aztán tényleg nyomon követed a kulturális eseményeket! 

Oszd meg másokkal is!
Mustra