Mi köze van a kilencvenes évekbeli gyerektábornak egy siófoki gyilkossághoz?

Ajánló Szlavicsek Judit Hullámsír című regényéről

fortepan 124205

Balaton-part, strand, zsivaj, heverészés a napon vagy az árnyékban egy igényes és letehetetlen könyvvel… Jól hangzik? Szlavicsek Judit új balatoni krimijét, a Hullámsírt ajánljuk.

Szlavicsek Judit új regénye, a Hullámsír az írónő második balatoni krimije. Főhőse, Kardos Júlia negyvenéves, egyedülálló rendőrtiszt, aki egy sikeresen megoldott gyilkossági ügy után elfogadja régi ismerőse meghívását egy siófoki luxusapartmanba. Júliára ráfér a pihenés: a magánélete romokban hever, alkoholba fojtja a bánatát, és attól fél, hogy ő lesz a „magányos macskás nő, akit a filmekben lát az ember ”. Siófoki nyaralása azonban nem egészen úgy alakul, ahogy elképzelte: vendéglátóját, akihez kamaszkorában szerelmi szálak is fűzték, az együtt töltött emlékezetes éjszaka után holtan találja a Balatonban. Bár nem ő vezeti a nyomozást, bekapcsolódik az események felderítésébe, miközben azzal szembesül, hogy senki és semmi nem az, aminek látszik, talán még ő maga sem.

A történet két idősíkon fut: a jelenben játszódó szál a bűncselekmény felderítésén kívül bemutatja Kardos Júlia magánéleti problémáit, kétségeit, félelmeit és azt a kevés kapcsolatot, ami az emberekhez fűzi. Kardos profi nyomozó, de esendő, és éppen ezért rokonszenves. Küzd a saját démonaival, a jelenben és a múltban egyaránt. A jelenben játszódó izgalmas nyomozás mellett ugyanis a történet háttereként megjelenik egy kilencvenes évekbeli, Fonyódligeten rendezett kórustábor. A vaságyak, a huzatos faházak, a barakkszerű zuhanyozók, a sárga Limara és a walkman, amin Neuroticot hallgatnak a táborozó kamaszok, hűen adják vissza a korszak hangulatát, közel hozva az olvasóhoz nemcsak a jelent, hanem a múltat is.

A kamaszok mikroközösségének szenvedélyes viszonyai, az első szerelem, féltékenység és vágyott barátság, különállás, kiközösítés és elvegyülni vágyás, valamint a szuggesztív, de ki tudja, milyen sötét titkokat rejtegető tanár történetének beemelése megidézi azt a világot, amely már régen a múlté, de a jelenben is érezteti a hatását. A régi szerelemről, amely elsőre úgy jelenik meg, mint egy jelentéktelen epizód, kiderül, hogy Kardos kamaszkorának legfontosabb eseménye volt: ebbe menekülhetett az otthoni problémák és a meg nem értettség elől. Kardos Júlia nem akar a kamaszkorára emlékezni, hiszen eltávolodott egykori önmagától, és azoktól is, akik akkor körülvették, de a gyilkossági ügy miatt kénytelen kórustársaival és hajdani önmagával is találkozni.

Szlavicsek Judit regénye nagyon erős a részletekben: az ezerarcú Balaton, a környékbeli városok hol festői, hol lepukkant, de mindenképpen nagyon ismerős díszletként szolgálnak az izgalmas, feszes történet számára. A hivatalok linóleumszaga, a szappanoperából celebbé emelkedett, jobb sorsra érdemes színész és gyászát a televízió reggeli műsorában megélő felesége korunk valóságának ismert jelensége. A helyszínek, a Kádár-kockák, vagy olyan apróságok, mint a reggeli rádióműsor vagy a Lidlben vásárolt chardonnay nagyon maivá és nagyon magyarrá teszik. Az osztálytalálkozók feszengése is felidéződik, a sokak számára ismerős kínos igyekezet, amikoraz emberek bármi áron, de meg akarják mutatni azoknak, akiket ezer éve nem láttak, hogy vitték valamire.”

A regény borítója
A regény borítójaLibri Kiadó

A nyomozás folyamán több rejtélyes haláleset is napvilágra kerül. A múltbéli szál sejteti az olvasóval, hogy a gyilkost a hajdani kórustársak között kell keresni, de végigizgulhatjuk a történetet, mert mindenki múltjából felsejlenek titkok és hazugságok. A csavaros történet múltbéli eseményeit mint rejtvényt próbáljuk megfejteni a főszereplővel együtt, aki maga is része a történetnek, illetve a történet az ő életének része is. A kórustagok egyes szám első személyben idézik fel annak a bizonyos tábornak a történetét, az olvasó pedig találgathat, hogy kinek lehet a legnagyobb motivációja a gyilkosságra, miközben összerakja, hogy ki kicsoda, és milyen szerepe és szólama volt a múltban.

A Hullámsír karakterei élőek és érdekesek, mindenkinek megvan a maga háttértörténete, és ezeket a regény végére érve, mint egy kirakós darabkáit, el tudjuk helyezni a sztori egészében. A szöveg tagolása és ritmusa, valamint a mottók és a fejezetcímek erős zeneiséget adnak a történetnek, amelynek a hátterében mindig ott érződik a Balaton jelenléte, viharosan, szélcsendben, hullámokat vetve vagy csendes magányban. 

Szlavicsek Judit: Hullámsír. Libri Kiadó, Budapest, 2022

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra