Pótolhatatlan élmény: újra divatba jön az olvasás?

GettyImages-1132039350
Berényi Bianka

Felmérések szerint az utóbbi időkben drasztikusan csökkentek a könyveladások, ami arra utal, hogy már közel sem olvasunk annyit, mint régen. Azonban az olvasást még meg lehet menteni, és ez a folyamat már el is kezdődött!

Rohanó életmódunk miatt napjainkban sajnos egyre inkább az figyelhető meg, hogy a könyvolvasás kikopik a hétköznapokból. Régebben szinte szeánszként kezeltük azt az önidőt, amikor bekuckóztunk a kedvenc fotelunkba egy bögre forró habos kakaóval, és olvastuk a kedvenc regényünket. Órákig sőt, napokig el tudtunk merülni egy jó könyvben, anélkül, hogy félbeszakított volna minket a külvilág.

Egy metrós plakát, és más semmi?

Most már viszont inkább az a jellemző, hogy a telefonunkat böngésszük, beleolvasunk pár hírbe, a metró óriásplakátjait bámuljuk az utazás közben, amelyeken lehet éppen akár van egy kis olvasnivaló is, és ezzel le is tudtuk a napi olvasást. Ha eltekintünk az iskolásoktól, akkor tényleg egyre több embernél kopik ki az olvasás mint szabadidős tevékenység, azonban jó hír, hogy a jelek szerint újra kezd divatba jönni.

Gondoljunk csak az olvasást népszerűsítő podcastokra, könyves blogokra, könyvajánló oldalakra.

Mindezek egyre növekvő népszerűsége is alátámasztja, hogy egy jó olvasási élményt nem lehet csak úgy elfelejteni, és újra és újra visszatérünk a könyvekhez. A hírességek is kiveszik részüket az olvasás népszerűsítéséből, ami sokakra pozitívan hat, és meghozza a kedvüket, hogy könyvet vegyenek a kezükbe.

Újra divatba jön az olvasás: szüleink generációja még több könyvet forgatott
Újra divatba jön az olvasás: szüleink generációja még több könyvet forgatottNes / Getty Images Hungary

Változó idők

A technológiai fejlődésnek köszönhetően persze a könyvolvasásban is vannak újítások a múltbeli szokásokhoz képest, például ma már ahhoz, hogy olvassunk, már könyvet sem feltétlen kell a kezünkbe venni, hiszen hódít az e-book. De az olvasás az olvasás, így is, úgy is. A legfontosabb, hogy soha ne szégyelljük, mit olvasunk épp, lehet az ponyva, szépirodalom, mesekönyv, vagy éppen az épp aktuális trendi és felkapott könyvsorozat. A lényeg, hogy élvezzük a történeteket, és hagyjuk a fantáziánkat szárnyalni az olvasmányunkbeli világban.

Bátran vállaljuk fel, hogy olvasunk, és legyünk rá büszkék!

Nagy élmény egy jó filmet is megnézni, de az olvasási élményt nem pótolja. Egyre több a könyv alapján készült mozifilm, de tanácsos előbb elolvasni ezeket a történeteket. Utána a film is más élmény lesz! Gondoljunk csak a Harry Potterre. A filmek nagyon jó kiegészítői a Potter-regényeknek de a könyvek összehasonlíthatatlanul nagyobb élményt nyújtanak, és sokkal részletgazdagabbak is.

Fedezzük fel a könyveket!

Ha épp nincs ihletünk, hogy milyen olvasmányt vegyünk a kezünkbe, térjünk be egy könyvesboltba, bátran böngésszünk a rengeteg könyv között, és szívjuk be az illatukat. Ha inkább otthonról, kényelmesen keresnénk új olvasnivalót, akkor a neten számos könyves oldalt lehet találni, ahol jó ajánlókat is írnak hozzá olyanok, akik már olvasták az adott művet. Gondoljunk csak a Molyra, vagy nézzük meg könyvesboltok oldalán az olvasói véleményeket. Gyerekként a sok kötelező olvasmány miatt hajlamosak vagyunk egy kis ellenszenvet érezni a könyvek iránt, de csak egyszer kell rájönnünk, hogy valójában az olvasás élményével igazából magunknak teszünk jót.

Oszd meg másokkal is!
Mustra