A franciák J. K. Rowlingjától egy sztár vallomásáig: 5 mesés olvasnivaló téli estékre

GettyImages-1192730620
Berényi Bianka

Nincs ötleted, hogy mit olvass? Most olyan könyveket ajánlunk, amik közt vannak újak és régi klasszikusok is a téli estékhez, nem csak gyerekeknek.

Ha karácsonyra könyvet kaptál, de már ki is végezted, akkor se aggódj, mert segítünk neked abban, hogy mit is emelj le következőleg a könyvespolcról. Olyan műveket gyűjtöttünk most össze neked, amelyeket garantáltan imádni fogsz életkortól és nemtől függetlenül. Van köztük mese, fantasy, életrajz, de mind elvarázsolóan mesélnek az életről, és sok esetben télen játszódnak, így igazi zimankós időkre való olvasmányok.

A karácsonyi malac

Ha valahol feltűnik Rowling neve, garantálható az óriási siker. Nem véletlen.  J.K. Rowling legújabb regénye, ami egy mesekönyv, olyan csodálatos világba kalauzol, ahol mindenki újra gyereknek érezheti magát, de ennél sokkal mélyebb üzenete van a könyvnek. Úgy varázsol el, mint a Rowling-könyvek többsége, észrevétlenül beszippant. A könyv eleje átlagosan indul, és abszolút a mai világban játszódik, miközben 

ahogy egyre inkább bontakozik ki a cselekmény, hirtelen egy mesevilágban találhatjuk magunkat.

Valahol a Toy Story és az Alice Csodaországban keveredik a történetben, ami szerintünk egy újabb remekmű lett az írónőtől. Nem csak gyerekeknek.

A Tükörjáró-sorozat

Christelle Dabos nevét hallva nem biztos, hogy beugrik neked a leghíresebb sorozata, és közel sem olyan népszerű a francia írónő, mint amit megérdemelne. Dabos fantasztikusan ír, és úgy alkotja meg karaktereit, hogy senkit sem akar tökéletesnek ábrázolni. A Tükörjáró fantasy-mese könyvsorozat 4 részből áll, ahol Ophelie, a csúnyácska kislány a főhős, akinek a történet végére minden szempontból felfordul az élete, és többé már nem kislány lesz, hanem igazi hős. Dabos sorozata számos díjat nyert Európában, és a legígéretesebb új írótehetségek közé is beválasztották az írónőt, az európai sajtó a francia Rowlingnak nevezte őt. Érdekesség, hogy ezeknek a regényeknek a megírása annak idején egyébként terápiaként szolgált a szerző számára egy súlyos betegségből való kilábaláshoz.

Hová lettél, szép világ?

Az ír írónőt, Sally Rooney-t, nemrég újra megválasztották a legjobb ifjúsági írónak, és a Normális emberek után a  Hová lettél, szép világ? című regénye is számos díj mellett a legjobb regény díját nyerte el 2021-ben. A mű a fiatal felnőttek ingoványos lelkivilágát boncolgatja, és a szerelmek és barátságok keszekusza világába kalauzol. Két pár áll a középpontban, akik hol összejönnek, hol szétmennek, de ízig-vérig mai problémákkal szembesülnek.

A könyvben nincsenek fantasyelemek, viszont sokszor filozófiai elmélkedős tartalma miatt, hol pedig sajátos humora miatt remek olvasnivaló lehet a téli estékre.

Zöldlámpa

A Zöldlámpa című könyv Matthew McConaughey színész önéletrajzi könyve, ami sokkal inkább egy kalandos mese az életről, mint hagyományos önéletrajz. A színész olyan érdekesen és izgalmasan mesél a gyerekkorától kezdve az élete alakulásáról, ahogy kevesen. A könyvben rengeteg illusztráció is helyet kapott, és McConaughey szerint ez az elmesélés egy szerelmes levél lett magához az élethez. Mindenkinek ajánlott elolvasni, nemtől és életkortól függetlenül.

Az emlékek őre

Lois Lowry műve nem mai – 1993-ban jelent meg –, azonban olyan klasszikus, amit újra és újra érdemes elővenni. Az emlékek őre egy különleges történet arról, hogy miért is nem lenne jó, ha egy 100%-ban szabályozott és cenzúrázott világban élnénk. Ami elsőre szó szerint tökéletesnek tűnik, az valójában közel sem az. Annak idején ifjúsági regény kategóriában jelent meg a könyv (azóta már film is készült belőle), de szerintünk ez egy olyan mű, amit bárki élvezettel olvashat. Ha már olvastad, azért, ha még nem, akkor azért. Télen különösen jó olvasni, egy meleg takaró alá bekuckózva.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra