Ezek a legmenőbb konyhai trükkök, amikkel időt spórolhatsz

Néhány pluszperc mindannyiunknak jól jön, és ha ehhez a konyhában juthatunk hozzá, miért ne tanulnánk meg azokat a trükköket, amik segítenek a hatékonyabb időgazdálkodásban? Íme e heti kedvenc lájfhekkjeink!

Kevés olyan folyamat van a konyhában, amelyet ne lehetne egy kicsit felgyorsítani. A Lifehacker összeállította az időnyerő tippek listáját, amikkel egyszerűen okosabban használhatjuk ki az időt a konyhában. Mi lenne, ha jobban kihasználnánk a gofrisütőt? És ha nem egyenként pucolnánk a fokhagymát?

Készítsd elő a gránátalmát pillanatok alatt egy fakanállal!

A gránátalmánál kevés finomabb, ugyanakkor bosszantóbb gyümölcs létezik. Ha nincs otthon személyzet az előkészítésére, akkor érdemes átöltözni, mielőtt az ember megszabadítja a magjaitól – és persze jó sokat takarítani utána. 

Eddig legalábbis így gondoltuk, mert úgy tűnik, létezik tökéletes módszer a nehezen kezelhető gyümölcs kimagozására. Bár sokan azt ajánlják, hogy egy tál vízben készítsd elő (ez sem rossz), akad még ennél is gyorsabb módszer: csináld egy fakanállal! Az alábbi videón az is látszik, milyen technikával érdemes nekilátnod. 

Így lesz a főtt tojás megpucolása még egyszerűbb

Nem mindig működik a hideg vizes trükk, van, amikor a főtt tojás egyszerűen nem akar megszabadulni a héjától. Hogyan lesz a művelet még egyszerűbb? Egy éles késsel egyszerűn vágd ketté a megfőtt tojásokat, majd egy mozdulattal kanalazd ki a héjból a megfőtt darabokat. Egy kis gyakorlás után tökéletesen megy majd. 

Palacsinta egy ketchuposflakonból

Ha te is azok közé tartozol, akik még nem elég rutinosak ahhoz, hogy a merőkanállal ne csöpögtessék szét a konyhában a palacsintatésztát, akkor van egy jó tippünk. 

Könnyebben és tisztábban adagolhatod a tésztát a serpenyőbe akkor, ha egy tölcsérrel sütés előtt egy nyomós flakonba töltöd. Így ha pihenne egy keveset a tészta, csak rázd össze, és újra homogén lesz. Ezzel a módszerrel a vékony adagolón át akár szív vagy virág alakú darabokat is készíthetsz. 

Így felezz el egy almát kés nélkül

Ha nem ennéd meg az egészet, vagy épp megosztanád valakivel az almát, nem kell hozzá kést vagy más eszközt keresned. Csak távolítsd el a szárat, és kövesd az alábbi videó utasításait, így könnyen elfelezed majd. Remek kirándulós lájfhekk. 

Így hámozd meg a fokhagymát egyszerűen

Gerezdenként, késsel egy örökkévalóság a fokhagyma hámozása. Van, amikor az sem a legjobb ötlet, hogy rácsapsz a nagy késsel, például, ha nincs, vagy ha épp szeretnéd még egészben látni a gerezdeket. 

Mi a megoldás?

Két tál vagy egymásba illő pohár között rázd össze az egymástól elválasztott gerezdeket. Rázogasd erőteljesen néhány másodpercig, így könnyebben megtisztíthatod őket a héjuktól, mint egyenként. Ne felejtsd el kimosni utána a tálad, mert a fokhagyma erős aromája könnyen veled maradhat, ha nem vigyázol. 

Miért ne készíthetnél szalonnát gofrisütőben?

Van az úgy, hogy egy apartmanban, koleszban vagy új lakásban éppen nincs gáztűzhely, és egy-két egyszerűbb eszközzel kell megoldani a főzést. Ha már túl vagy a vízforralóban készül virslin és a vasaló alatt sült melegszendvicsen, kalandozz a gofrisütővel egy kicsit, abban ugyanis rengeteg fogás elkészíthető, ha nem bánod, hogy egyedi, hullámos formája lesz. Grillezz benne ananászt, süss benne húst és bacont – mindegyik remekül elkészíthető a minieszközben is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra