Konyhatrend 2022: 9 változás, amit a járvány indított el

GettyImages-1263575857

Sok minden megváltoztatott a koronavírus-járvány hatására, beleértve azt is, ahogyan az ideális konyhát elképzelik az emberek.

Az első lezárások idején, 2020-ban világszerte jelentősen megváltozott az életünk, ennek egyik vetületeként az otthonunk átértékelődött. Számtalan szokásunk megváltozott, és ennek a hatása most már kristálytisztán látszik a barkácsáruházak, bútorboltok kínálatán is. Ezúttal a konyhát vesszük nagyító alá a ktchn oldalán megjelent cikk segítségével.

Az Egyesült Államok belsőépítészei és építészei azt figyelték meg, hogy az amerikai konyhák jövőjét újra kellett tervezni. Még a világjárvány előtti években a barlangszerű kamrák, spájzok, ahol hat hónapra elegendő élelmiszert lehetett felhalmozni, teljesen feleslegesnek tűntek, legfeljebb a világvégehívők hóbortjának hatott. Ma már azonban a kívánságlisták élén állnak, amikor házat néznek az emberek, csakúgy, mint mondjuk, egy kültéri konyha, és a színek terén is bátrabbak lettek az emberek: a sötétzöldek, a hangulatos kék színek, valamint a mustársárga és az áfonya gazdag árnyalatai előtérbe kerültek. 

Azzal arányosan, ahogy az otthon töltött idő megnövekedett, a lakástulajdonosok és bérlők egyre többet áldoztak a praktikusabb konyhára. Mutatjuk a 9 fő pontot, amelyek nem csak a távoli amerikaiak igényét tükrözi.

Ez lesz a konyhatrend 2022-ben: 

1. Kezdenek eltűnni a felső szekrények

A rendszerezés nagyasszonya, Marie Kondo már régóta megmondta, hogy a zűrzavar felszámolásával kellemesebb hely lesz az otthonunk. 

A zárt szekrények helyére egyre többször polcok kerülnek, vagy egyszerűen csak képek, virágok
A zárt szekrények helyére egyre többször polcok kerülnek, vagy egyszerűen csak képek, virágok10'000 Hours / Getty Images Hungary

„A megtisztulás és az egyszerűsítés előtérbe került, és ez ösztönöz sok embert arra, hogy egyre kevesebb zárt tároló vegye körül. Ha megszabadulsz a felső szekrényektől, akkor kényezteted a szemedet azzal, hogy valami szépet és nem praktikusat néz” – mondta Rebecca Gibbs, texasi belsőépítész. 

A konyha nem különálló egység, hanem a lakás többi egységével harmonizáló terület. Például simán lehet konyhaszigetet varázsolni egy nagyobb fésülködőasztalból is. 

2. A kamrák sokkal nagyobbak lettek

Miközben a felső szekrények kora leáldozóban, és ha nem vagy a minimalizmus híve, akkor bizony valahova el kell pakolni az ott tárolt dolgaidat. Ez hozta el a kamrák reneszánszát. 

„Egyre hatalmasabbak lesznek” – mondja Lynch, akinek az atlantai székhelyű cége egyedi tervezésű és építésű otthonokra specializálódott. A tendenciát részben minden bizonnyal a világjárvány idején tapasztalható felhalmozás iránti vágy hívta életre, hogy ne csak rövid szavatosságú ételek legyenek otthon, de van egy másik ok is. Nevezetesen, hogy egyre több légsütő, elektromos főzőedény, csúcskategóriás kávéfőzők és egyéb kerül a konyhákba. „Mindenki nyitott koncepcióra vágyott a járvány előtt "– mondja Lynch. Manapság az emberek azt mondják: „Maradjon a nyitott koncepció, de nem akarom látni az eszközöket.”

Ez azt jelentheti, hogy egy tiszta, Instagram-kompatibilis konyhát kell megtervezni, és minden kevésbé esztétikus dolgot belerakni egy kamrába, tárolószekrénybe.

A kamraszekrények felértékelődtek
A kamraszekrények felértékelődtekJannHuizenga / Getty Images Hungary

„Néhány kamra, amit most csinálunk, alapvetően másodlagos konyha. A közelmúltban végzett kamraprojektjeim között számos nagyobb hűtőszekrény, fagyasztó, mosdó, munkafelület található, és gyakran van a helyiségnek ablaka is, amelyek természetes fényt hoznak be. Oda bemehetsz, és alapvetően elkészíthetsz bármit, hagyhatsz rendetlenséget a pulton, miközben az igazi konyha tiszta marad.”

3. Megnőtt az igény az ideiglenes dekorációra, az eltávolítható tapétákra 

Az elmúlt években az ideiglenes dizájnelemek mögött meghúzódó technológia – beleértve az eltávolítható tapétát, a lehúzható háttereket és a felragasztható padlót – ugrásszerűen fejlődött. Már az egy évvel korábban árult holmikhoz képest is fejlődött a kivitelezés, és szélesebb lett a választék is. A legtöbben nem újítjuk fel a konyhánkat, hanem apró korszerűsítéseket végzünk. Ezek az ideiglenes lehetőségek nagyszerű megoldásnak bizonyultak azok számára, akik nem tudnak vagy nem akarnak felújítani, de nem akarnak többé a szemet bántani. Az ideiglenes dekoráció népszerűsége sem csak anekdotikus: az iparági jelentések például a levehető tapéták piacát mutatják be, amely 2020 és 2030 között jelentős növekedést mutat.

4. Több párhuzamos konyha kialakítása

A kültéri konyhák reneszánszukat élik
A kültéri konyhák reneszánszukat élikMartina Birnbaum / Getty Images Hungary

Elsőre teljesen feleslegesnek tűnik az ötlet, mert hát mégis hány konyha kellene egy családnak? Viszont a nagyobb gyerekekkel együtt élők szerint – ha lehetőség van – érdemes egy külön részt kialakítani, akár minihűtővel, mosogatóval, amolyan teakonyha jelleggel a kamaszoknak, tűzhely nélkül vagy tűzhellyel, ha a nagyszülőknek készül a helyiség. De egyre többen szeretnének a szülői hálóba minikonyhát, esetleg egy koktélkonyhát. 

5. A tökéletlenséget éltetik

Mi a közös a kopott fa munkalapokban, a kopott sárgaréz lámpatestekben és a patinás márványban? Ezek mind olyan dolgok, amelyek egyre vonzóbbnak tűnnek az amerikai vevőknek. Erről mesélt Kelsey McGregor, az oklahomai Edmondban található Kelsey Leigh Design Co.-tól.

A régi bútorok új életre kelnek 2022-ben
A régi bútorok új életre kelnek 2022-benGladiathor / Getty Images Hungary

„Látjuk, hogy az emberek mindent szeretnek, ami európai, ami olyan dolgokat tartalmaz, amelyek karaktert, bájt és történelmi hangulatot kölcsönöznek egy otthonnak” – mondja.

Ennek gyakorlati oldala is van: a kopás elkerülhetetlenségének elfogadása reálisabb azon családok számára, akiknek konyhájában az utóbbi időben a vártnál több akció történt.

6. Reggelizőzugok a klasszikus étkezők helyett 

A kevésbé használt, nagyobb méretű étkezők helyett kisebb, a napi igényekhez igazodó étkezőket alakítanak ki, hogy teret nyerjenek másnak
A kevésbé használt, nagyobb méretű étkezők helyett kisebb, a napi igényekhez igazodó étkezőket alakítanak ki, hogy teret nyerjenek másnakchuckcollier / Getty Images Hungary

Max Humphrey portlandi tervező gyakran megkérdezi a klienseit, milyen étkezőasztalra van szükségük. „Úgy kezdem, hogy megkérdezem, hol szoktak enni, mármint valójában. Nem azt, hogy hol képzelik el a családi vacsorát. Végül csak kiderül, hogy a konyhaszigetnél, vagy egy kis asztalnál, nem pedig egy túlméretezett étkezőasztalnál. Ez egy igazi pénznyelő, amit ideje volt megreformálni, és valóban hasznos térré alakítani.”

7. A kinti tér is a konyha része

Az otthon méretétől függetlenül, a járvány megtanította az embereket, hogyan használhatnak ki minden egyes területet a lakásban. A kinti főzés pedig visszajött a divatba, mint a grillezés, a kinti pizzasütés. De a korábban kihasználatlan kertrészeket is sokan beépítették. Ráadásul nem csak a melegebb időszakban lehet kellemes levegőn lenni .

8. Végre kezd elhalványulni a teljesen fehér konyha mániája

Egyetértenek a szakemberek abban, hogy míg korábban a megunhatatlan számított trendinek, a járvány idején megnőtt az igény a színek iránt. Humphrey szerint a mustár- és a halvány rózsaszín igazi kedvencek lettek, míg a Los Angeles-i Peter Dunham szerint igazán menő lett az utóbbi időszakban a színes falhoz passzoló konyhaszekrény. 

A fehér konyhák a múlté, egyre színesebb felületekre vágynak az emberek
A fehér konyhák a múlté, egyre színesebb felületekre vágynak az emberekPeter_visual / Getty Images Hungary

Az áfonya, a burgundi és a lila árnyalatai kezdenek előtérbe kerülni, de egyelőre a neutralizálás miatt még szürkével ellensúlyozzák ezt a tervezők. 

9. Egyre kevésbé vonzó a teljesen nyitott tér

A nálunk amerikai konyhaként nevezett, nappalival egybenyitott konyha ideje kezd lejárni. A járvány miatt a közös terekkel szemben a privát zugok, szobák felértékelődtek. A konyhai zajok zavaróak tudnak lenni, éppen ezért a tervezőktől egyre gyakrabban kérik, hogy a korábban egybenyitott tereket szabdalják fel kisebbekre. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra