Izgalmas, alig ismert kirándulóhelyek, ahol igazi tavaszélményben lesz részed

GettyImages-1314047965
Malina Adrienn

A világjárvány okozta bezártságot szerencsére már a múlt részévé tettük, bízunk benne, hogy ott is marad. A Covid–19 azonban sok szokást alakított át, és talán a pozitívumok közé tartozik, hogy újra felfedeztük Magyarország természeti és kulturális szépségét. Többet kirándulunk, túrázunk, és most, a kellemes tavaszi idő beköszöntével, új helyeket fedezhetünk fel.

A palóc Olümposz és a megbolondult iránytű

Ha kirándulóhelyekben gondolkozunk, elsőre biztos, hogy nem Salgótarján jut eszünkbe. Az egykori bányászvárost viszont hihetetlen természeti ritkaságok ölelik körbe. Nemcsak látványra nyújt újat, hanem tudásban is. Szilvás-kőn megismerkedhetünk a szén keletkezésének folyamatával, bányászatának néhány módjával.

Geológiai ritkaságokkal is találkozhatunk, itt megtapasztalhatjuk a bazalt mágnesességét, ami megbolondítja az iránytűt, ha valaki még azzal indul útnak. 

Erre járva nem érdemes kihagyni Salgó várát sem, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik egy másik várra, Somoskő várára és a palóc Olümposzra, a Karancsra.

Nemti felé haladva, útközben még a híres „fúróvizet” is meg lehet kóstolni, amit nagy mennyiségben visznek haza az emberek: nemcsak másnaposságra, hanem gyomorbántalmakra is jó.

A Karancs gyönyörű kilátása
A Karancs gyönyörű kilátásaKomka Péter / MTI

Kultúrtörténet Somogyvár környékén

Aki a földtani ritkaságok helyett inkább a kulturális értékeket részesíti előnyben, annak irány Somogy megye! A Balaton déli partjától 26 km-re található Somogyváron a Szent László Nemzeti Emlékhely. A romantikus középkori romterületen kilátó és erdei sétaút is várja a látogatókat. 

A modern látogatóközpont interaktív kiállításával élményszerűen mutatja be a monostor hajdani pompáját.

Szintén Somogyváron található a Széchenyi-kastély, amelyet a Széchenyi család 1855-ben építtetett eklektikus stílusban. A kastélyt botanikai értékekkel bíró 24 hektáros park veszi körül, van itt mamutfenyő, ezüsthárs, platán és japánakác is.

A Zselici Csillagpark látnivalóit sem érdemes kihagyni
A Zselici Csillagpark látnivalóit sem érdemes kihagyni

Kicsit tovább haladva a Zselici Csillagpark által kínált élményeket sem érdemes kihagyni, hiszen testközelből láthatjuk a minket körülvevő univerzumot. Ibafa szívében pedig a híres Pipamúzeum nyújt maradandó látnivalót.

Tavasz a vulkánok szomszédságában

Zebegény neve sokszor felmerül, ha kirándulásról van szó, de itt is lehet találni kevésbé ismert helyeket. A Dunakanyar egyik gyöngyszemének számító Törökmezőtől érdemes továbbhaladni, ahol a hangulatos Malom-völgyben találhatjuk magunkat. Egy szép lejtős réten sétálunk le a Malomvölgyi-patak romantikus völgyébe, ahol magunkba szívhatjuk a jó levegőt.

Persze a mai Börzsöny már kevésbé emlékeztet hajdani önmagára, hiszen 16 millió évvel ezelőtt még vulkánok álltak ott, de a hangulata és a természeti szépsége megmaradt.

A különféle típusú kőzetekből álló vulkáni felépítményeken látványos formakincs alakult ki, amelyeket többek között a Kéktúra útvonala mentén lehet nyomon követni.

Lillafüreden csónakázásra is van lehetőség
Lillafüreden csónakázásra is van lehetőségNurPhoto / Getty Images Hungary

Pisztrángparti a Bükk hegységben

A Bükk-vidék mind történelmi, mind természeti értékekben bővelkedik. A Szalajka-völgyben felülhetünk a kisvasútra, gyönyörködhetünk a tanösvényekben, barlangokban, meg persze a vízesésben. A vidék egyik különlegessége a Tar-kő, ami 949 méteres tengerszint feletti magasságával Magyarország 12. legmagasabb hegyének számít. A környezetéből annyira nem tűnik fel, mert a környéken sok 900 méternél magasabb hegy található, viszont a tetejéről remek panoráma nyílik déli irányba, az Alföld felé.

De ha már Bükk, akkor a pisztrángot sem szabad mellőzni. Lillafüreden, a Garadna-völgyben található a kellemes hangulatú Lillafüredi Pisztrángtelep.

Az 1932-ben alapított halgazdaság sok ideig Pisztrángkeltető néven volt ismert. Magyarország területén nagyobb mennyiségben már csak itt tenyésztik az őshonos sebes pisztrángot, amit persze a különböző gasztronómiai egységekben meg is lehet kóstolni, így a túra egy ízletes vacsorával zárulhat.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra