Még mindig nem tudjuk, mitől alakult ki a világ legnagyobb víznyelője

GettyImages-628761230

Elveszett világként emlegetik a nemrég felfedezett kínai víznyelőt. Egy hatalmas, majdnem hatszáz méter mély üreget képzeljünk magunk elé, amelynek saját ökoszisztémája van, erdővel és ritka állatokkal.

A Fengjie tartományban található víznyelő a Xiaozhai Tiankeng nevet viseli, amiből a tiankeng mandarin nyelven mennyei gödröt jelent. Valószínűleg még évszázadokkal ezelőtt, az összeomló barlangok és föld alatti folyók egybenyílásából alakult ki. Dél-Kínában nem ritka ez a jelenség, az esővíz beszivárog a talajba, feloldja az alapkőzetet, üregeket, alagutakat vájva bele, föld alatti folyókat képezve. Amikor ezeknek a teteje beomlik, létrejön a víznyelő. A 130 millió köbméteres „lyuk” tehát felülről nyitott, de olyan dúsan lepi falát a növényzet, hogy csak messziről tűnik fel ijesztő mélysége. 

A tudósoknak csak a leereszkedés az üreg aljára fél napjukba telik, ahol vállig érnek a növények, és hatalmas ősfák törnek az ég felé. Eddig majdnem 1300 növényfajt azonosítottak, de olyan ritka állatok is élnek itt, mint a ködfoltos párduc vagy a kínai óriásszalamandra. Aki legalulról felnéz az égre, mintha a világ legmélyebb kútjából tekingetne kifelé. Kínai és brit kutatók 1994-ben indultak először a felfedezésére, ami már akkor sem volt egyszerű feladat. A víznyelő aljából ugyanis barlang nyílik, tele az összegyűlt csapadékkal. A rohanó áradaton át, amely egyik barlangból a másikba vezetett, csak speciális felszerelésben lehetett keresztüljutni. Az elmúlt tíz évben rengetegszer próbálkoztak, mégsem sikerült az összes mellékágat felderíteni. Építhettek a szakadék oldalába kis ösvényt, korláttal a szélén, a hegymászók felkampózhatták az oldalfalakat, de a lenti, őrjöngve áramló víz már kifogott az emberi tudáson és erőn.

A kínai víznyelők izgalmas világa 

Kína területén rengeteg helyen adottak a feltételek ahhoz, hogy hasonlóan nagy méretű víznyelők alakuljanak ki. Olyan sok lehet belőlük, hogy valószínűleg nem is fedezhetjük fel mindegyiket belátható időn belül. Egyes tudósok szerint kialakulásukba meteoritok is besegíthettek. Olyannyira külön kis világot alkotnak, hogy mélyükön eddig fel nem fedezett állat- és növényfajokra bukkanhatunk. Már ha az érintetlen ökoszisztémákat nem szennyezzük be és tesszük tönkre. 

Mexikó fenséges titka

Ik Kil Cenote már a maják idejében is létezett, egy víznyelő, amelynek szintén beomlott a teteje. Miközben őseink még vallási szertartásaikat végezték a szent helyen, a mostani ember már kirándulni jár oda. A nyolcvan méter mély képződmény alján békés vizű, ötven méter mély tó pihen, fentről növények lógnak lefelé, a videók alapján az egyik legbékésebb, legszebb hely lehet a Földön. Mexikó Kínához hasonlóan híres a föld alatti folyóiról, a világ legnagyobb víz alatti barlangrendszere is itt található. 
Szerencsére kis hazánkban is találunk nagyszerű barlangokat, amelyek még különleges szerepet is játszottak a történelem során. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra