Nem kell messzire menned, hogy kalandokat élj át: a legjobb helyek a közelben

GettyImages-1210809980

Sokszor megesik, hogy nincs időnk vagy lehetőségünk arra, hogy egy hosszabb kikapcsolódással töltődjünk a kimerítő hétköznapok során, de érezzük, hogy szükségünk lenne a kimozdulásra. Ilyenkor felvetődik a kérdés: vajon hová mehetünk, mit csináljunk, hogy új élményekkel gazdagodva újra lendületbe jöjjünk. Ehhez adunk most segítséget.

Ha csak kevés időnk van a kikapcsolódásra, nem bízhatjuk a véletlenre a pihenésre szánt órákat. Érdemes előre megtervezni, hol és mivel fogjuk eltölteni a szabadidőnket, hogy végre kiszakadjunk a mindennapok egyhangúságából. A kikapcsolódás sokszor valóban létkérdés. Most adunk néhány ötletet, ahol egyedül, párral vagy akár gyerekekkel is jól érezhetitek magatokat.

Időutazás Szentendrén

A Szentendrei Skanzen kifejezetten az a hely, ahová nemcsak hétvégén, de hét közben is érdemes kiszökni pár órára. A Budapest közelében lévő néprajzi múzeumba a fővárosból alig egy óra alatt eljuthatunk. Az itt látható és felfedezhető, 18. század közepétől a 20. század első felére jellemző népi építészet, lakáskultúra, gazdálkodás és életmód nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is leköti. Különösen igaz ez manapság, hiszen a skanzenben egy olyan világba csöppennek a gyerekek, ami számukra teljesen ismeretlen. Nem beszélve arról, hogy a számos tárgyi emlék mellett lehetőség van megfigyelni a háziállatokat, és ki is lehet próbálni, néhány évtizeddel ezelőtt hogyan éltek elődeink, akik még teknőben dagasztották és kemencében sütötték ki a kenyeret.

A Szentendrei Skanzen számos élményt tartogat a kikapcsolódni vágyóknak
A Szentendrei Skanzen számos élményt tartogat a kikapcsolódni vágyóknakBal: Netflix – Jobb: Jászai Csaba / MTI

A skanzen után Szentendre belvárosát is érdemes felfedezni. Évszaktól függetlenül csodálatos látványt kínál a Duna-korzó, majd jólesik megenni egy fagyit vagy egy süteményt, meginni egy habos kávét a színes-fényes-szivárványos lámpaernyők és esernyők alatt a város főterén. Ha nincs kedvünk sétálni, Szentendre legszebb dunai szakaszán akár sétahajókázhatunk is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy tabletta több bajra

Ugye milyen borzasztó, amikor a várva várt nyaralás ideje alatt ledönt egy lázas betegség? Amikor a vízparton rád tör egy kínzó fejfájás?

Előzd meg ezt a helyzetet! Legyen nálatok az igazán sokoldalú Algopyrin, ami képes kihúzni a bajból a fájdalmas vagy lázas pillanatokban.

Ha csak egyetlen gyógyszer van nálatok nyáron, az Algopyrin lehet a megoldás, amit kerestek!

Advertisement

hirdetés

Ha pedig épp fesztiválidőszakban érkezünk a városba, biztos, hogy a család minden tagja talál magának kikapcsolódásra alkalmas programot.

Műemléktúra Egerben

Akár családdal, akár egyedül szánjuk rá magunkat egy rövid pihenőre, Heves vármegye egyik legszebb történelmi városába, Egerbe is érdemes ellátogatni. Itt található egyebek közt az egri vár, ahol bepillanthatunk a híres várvédők életébe, de a hevesi megyeszékhelyen van hazánk egyik legnagyobb bazilikája, az egri főszékesegyház, továbbá számos híres műemlék és múzeum is található a városban. 

Az egri várban hagyományőrző programokat is szerveznek
Az egri várban hagyományőrző programokat is szerveznekXantana / Getty Images Hungary

A látogatók körében egyre népszerűbb az Érseki Palota Látogatóközpont, nagy kedvencnek számít a Kopcsik Marcipánia és az ország egyetlen Beatles Múzeuma.

Az egri borok és a város szélén található Szépasszony-völgyi pincesor mindig is különös vonzerőt jelentett azok számára, akik szeretik a jó minőségű, kiváló borokat.

Eger gyógyvizes fürdője szintén különleges, itt található az ország öt eredeti nyolcszögletű törökfürdője közül az egyik.

KRESZ-parkok és különleges játszóterek

A KRESZ-parkok egy igazán hasznos és nem mellesleg olcsó kikapcsolódást kínálnak, ahol a szülők próbára tehetik KRESZ-tudásukat, a gyerekek pedig játszva tanulhatják meg a közlekedési szabályokat. Az ilyen típusú oktatóparkokból szerencsére már egyre több van az országban. Íme néhány közülük: 

Budapest, Városliget: a park a Közlekedési Múzeum szomszédságában található.

KRESZ-park a Városligetben furcsa tilos jelzéssel
KRESZ-park a Városligetben furcsa tilos jelzésselCsak a szépre!

Szilas Családi Park Káposztásmegyeren (Óceánárok utca): a Budapest IV. kerületében található park nem csupán egy KRESZ-park, hanem egy olyan komplexum, ahol található még vizes játszótér és sportpálya is, ráadásul mindez ingyenes. 

Cserkeszőlői KRESZ-park: itt belépőjegyet kell váltani, egy 20 perces autókázás pedig 2400 forintba kerül. A parkban eltöltött idő után akár a település strandján is pihenhetünk.

KRESZ-park Sopronban a Citadella parkban: a gyönyörű környezetben, 1300 négyzetméteren kialakított parkban egy játszótér is helyet kapott. 

Különleges játszótér

A gyerekeknek a játszóterezés önmagában is nagy élmény, hát még akkor, ha a hagyományos csúszda és mászóka mellett valami extrát is tartogat. Nemcsak élményekben gazdag időtöltést kínál, de még a pénztárcánkat is kíméli, ha a budapesti Rákóczi téren található Családok Parkjába látogatunk el. 

A játszótér legkülönlegesebb eleme a sárospataki vár mintájára épült embernagyságú építmény, ahol még a felnőttek is kényelmesen elférnek.

A hatalmas területen akár egy egész napot is eltölthetünk, hiszen van szalonnasütő, büfé, gumipárnás bicikli- és görkorcsolyapálya, valamint különböző sportpályák, így a család minden tagja találhat magának való programot. Ráadásul mindez ingyenes.

Merülj el a csillagokban!

Akik igazán felejthetetlen és földön túli élményre vágynak, azoknak érdemes ellátogatniuk valamelyik hazai csillagdákba vagy csillagvizsgálóba. Szerencsére az ország különböző pontján találunk olyan központokat, ahol távcsövön át közelebb kerülhetünk a világegyetem titkaihoz. Összegyűjtöttünk közülük is néhányat:

Felejthetetlen kikapcsolódást és időtöltést kínálnak a hazai csillagvizsgálók
Felejthetetlen kikapcsolódást és időtöltést kínálnak a hazai csillagvizsgálók

Bükki Csillagda (Répáshuta): a Bükki Nemzeti Parkban található csillagda 2022-ben kiérdemelte az év turisztikai attrakciója díjat. A népszerű csillagászati és természetismereti látogatóközpontban egyebek között interaktív kiállítás és egy 50 férőhelyes planetárium hív mesés, de élethű utazásra. 

Csillagvizsgáló és Tudományos Élményközpont (Eger): nyolc helyszínen kísérletekkel, csillagászati múzeummal, optikatörténeti kiállítással, tudományos játszóházzal és a planetáriumban a csillagokkal pöttyözött éjszakai égbolt másolatával várják a látogatókat.

Balaton Csillagvizsgáló Tudományos és Kulturális Központ (Balatonfűzfő): ha a Balatonhoz érkezünk egy rövid kiruccanásra, ne hagyjuk ki ezt az 45 perces esti programot, amikor kedvező időben a teraszról távcsővel vagy szabad szemmel térképezhetjük fel az égi tüneményeket. Rossz időben a beltéri vetítés gondoskodik róla, hogy maradandó élményekkel térjetek haza.

Zselici Csillagpark (Zselickisfalud): világviszonylatban is egyedülálló látnivalónak számít a „Nemzetközi Csillagoségbolt-park” díjjal jutalmazott Zselici Csillagpark, ahonnan teljes szépségében tárul elétek a mennybolt minden csodája.

Kecskeméti Planetárium (Kecskemét): ebben a speciális színházban az űrutazás mellett lézershow-ban is gyönyörködhettek a látogatók.

Oszd meg másokkal is!
Mustra