Kénsav, konyhasó – tudod, mi a képlete ezeknek az anyagoknak?

keplet-kviz-1181561352

Ezeket az anyagokat mindenki ismeri, mindenki hallott róluk. Bizonyára olyan is akad közöttük, amelyeknek a képletét is azonnal meg tudod mondani. De talán olyan is felkerült a listára, amelyikre már nem emlékszel. Oldd meg kvízünket, hogy kiderüljön!

A minket körülvevő világ összetétele régóta foglalkoztatja az embereket. Egészen az ókortól próbálták kideríteni tudósok, hogy egyes anyagok miből állnak, hogyan épülnek föl. És persze azt is, hogy hogyan lehet új, különleges tulajdonságú anyagokat létrehozni. Évszázadokon keresztül kutatták, hogyan alkotható halhatatlanságot biztosító életelixír vagy minden fémet arannyá változtató bölcsek köve. Ez ma már fantasztikus, megmosolyogtató „tudománynak” számít, ám a körülöttünk levő világ és az azt alkotó anyagok megismerése később is fontos kérdés maradt. A többi között erről is szól a kémiaoktatás az iskolában, amelynek során sok közismert matéria összetételét, képletét meg kell tanulni. Te emlékszel még rájuk?

Minden kérdés megválaszolására 40 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Az értékelésért görgess lejjebb!

Értékelés:

0-3 pont: Lehet, hogy érdemes lett volna jobban figyelned az iskolapadban. De semmi gond, esetleg a vegyjelek jobban mennek?

4-7 pont: Nem rossz eredmény, de pár kérdés azért kifogott rajtad. Talán pont a nitroglicerin volt az egyik?

8-10 pont: Gratulálunk. Ha érdekel a kémia, biztos szívesen elolvasod ezt a cikkünket Rosalind Franklin angol kémikusról, akinek nagy szerepe volt a többi között a DNS molekuláris finomszerkezetének megértésében.

Van kedved még egy kémiai kvízhez? Ha igen, kattints ide!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek