Karády Katalin szerelme az ÁVH börtönében tűnt el: ezért tartóztatták le

fortepan 67058

Ujszászy István a magyar kiugrási kísérletet készítette elő, de a háború befejezése után senkitől nem kapott érte köszönetet.

1944. április 18-án Veesenmayer budapesti nagykövet sürgönyt adott fel Adolf Hitler főhadiszállására. A sürgönyben tudatta a Führerrel, hogy Reichsverrat, azaz a birodalom elárulása miatt letartóztatta Ujszászy Istvánt, a Belügyminisztérium Államvédelmi Központjának vezetőjét; Kádár Gyulát, a honvédség kémelhárító osztályának főnökét és Karády Katalin színésznőt.

Találkozás a Barackos úton

Az ünnepelt színésznő, Karády Katalin és Horthy Miklós kedvelt tábornoka valamikor 1942 nyarán találkoztak. A színésznő és a titkosszolgálat irányítója a Hamvadó cigarettavég zeneszerzőjének, Hegedűs Tamásnak a Barackos úti (ma: Barackfa utca) lakásában ismerkedtek meg. Ma sem tudjuk, kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy a 48 éves Ujszászy és a 32 éves Karády egymás mellé üljenek. Egyesek szerint Karády maga szeretett volna megismerkedni a kémfőnökkel, hogy embermentő tevékenységéhez segítséget kapjon, mások politikai játszmát sejtettek a dolog mögött. Egy biztos: a korosodó kémfőnök és a mély hangú színésznő úgy váltak el egymástól, hogy még találkozni fognak.

Karády Katalin és szerelme, Ujszászy István
Karády Katalin és szerelme, Ujszászy IstvánArcanum Adatbázis / História

Egy sikeres katona

Ujszászy István egész életét a katonai pályán töltötte. 1894-ben, Nagykőrösön született, polgári-dzsentri családban, az elemi iskola első négy osztályának elvégzése után a soproni honvéd főreáliskolában tanult. Az első világháborúban tüzértisztként szolgált, s nyolc kitüntetést kapott a hadszíntéren nyújtott bátorságáért. Ezután Bécsben szolgált a katonai hírszerzés területén, majd egyre feljebb jutott a ranglétrán: vezérkari tiszt, őrnagy, majd alezredes lett, eközben katonai attaséként diplomáciai szolgálatot is teljesített. Karrierjének csúcsát 1939-ben érte el: az újonnan létrehozott VKF-2, azaz az első modern, hazai hírszerző szolgálat vezetőjévé léptették elő.

A kiugrási kísérlet vezetője

Karádyval való megismerkedése után nem sokkal megbízták az ÁVK (Államvédelmi Központ) irányításával. Sokszor találkozott vezető német tisztségviselőkkel, sőt kitüntetéseket is kapott a szövetségesektől, de nem hitt a német győzelemben, így amikor elérkezettnek látta az időt, Horthy Miklós őt bízta meg a kiugrási kísérlet előkészítésével. Különböző kapcsolatokat keresett, olasz és szerb körökben tapogatózott, adatokat szolgáltatott a nyugati hírszerzők számára, és tárgyalt a szövetségesekkel Magyarország függetlenné válásának szándékáról.

Szerelem a háború idején

Karády időközben Ujszászy menyasszonya lett, többször mutatkoztak együtt nyilvánosan, Kolozsvárott például ő fogadta a Karádynak érkező gratulációkat. „Százezrek szenvednek, ez a közvélemény kihívása, a jóízlés ellen való. Sokan hitték, hogy Ujszászyt Karády »térítette meg«, az ő hatására lett »antifasiszta«. Ez mese. Karádynak semmiféle politikai meggyőződése nem volt. Az igaz, hogy a jobboldaliak szemében vörös posztó volt, de szerénytelensége és magánélete miatt a baloldaliak sem tisztelték” – írta a színésznőről kevéssé pozitívan a vele együtt elfogott Kádár Gyula. Ujszászy Karády kérésére hozatta haza az ukrajnai munkaszolgálatból G. Dénes György „Zsüti” dalszövegírót.

Állítólag már az esküvőt tervezték, amiről 1943-ban Horthy hallani sem akart, így abban maradtak, hogy kivárják vele a háború végét.

Ujszászy szerepvállalása a kiugrási kísérletben azonban a németek előtt sem maradhatott sokáig rejtve. Már éppen a Magyarországra készülő titkos angol küldöttség útját és elszállásolását készítette elő, amikor Veesenmayer birodalmi megbízott megelégelte a dolgot, és letartóztatta Kádár Gyula ezredessel és Karády Katalinnal együtt. Megalázták, bántalmazták őket, végül Horthy Miklós személyes közbenjárására júniusban átkerültek a magyar hatóságokhoz. Július elejére mindannyian szabadlábon voltak, és Ujszászy a Nádor-laktanyába került, hogy a németektől valamennyire biztonságban maradjon. Idegrendszere ekkor már igencsak megviselt állapotban volt, ennek ellenére folytatta a kiugrási kísérlet megszervezését, ami 1944. október 15-én fulladt végleg kudarcba: ekkor a németek elrabolták Horthy fiát, a kormányzó pedig átadta a hatalmat Szálasi Ferencnek.

Karády Katalin 1942-ben
Karády Katalin 1942-benArcanum Adatbázis / Színházi Magazin

Karády egy cetliből értesült vőlegénye elhurcolásáról

Ujszászy a nyilas-hatalomátvételt követően bujkált. Egy ideig a svéd követség nyújtott neki menedéket, majd a szovjet katonai hatóság, az NKVD letartóztatta, és hadifogságba került.

Karády Katalin egy vonatból kidobott, kavicsra kötött cédulából értesült Ujszászy elhurcolásáról: „Azt írta: visznek valahová, nem tudom, hová, de azt hiszem, Kelet-Németországba.”

Nem oda, hanem a Szovjetunióba hurcolták 1945 tavaszán. A moszkvai Butirszkaja börtönben és a krasznojarszki hadifogolytáborban sínylődött két évig, majd 1948-ban megromlott egészségi állapotban, cukorbetegen visszakerült Budapestre. Az Államvédelmi Hatóság „Fekete Iván” néven előbb az Andrássy út 60.-ban, majd Zuglóban házi őrizetben tartotta és faggatta az életéért aggódó, megtört Ujszászyt.

Vallomások a holtak házából

Ujszászy alapos jelentést adott a VKF-2 és az ÁVK felépítéséről, működéséről, módszereiről – ezek később Vallomások a holtak házából címmel meg is jelentek –, de sorsa egyre inkább sűrű ködbe vész. 1948. december 10-én kelt utolsó levelében megköszönte Péter Gábornak a tőle ajándékba kapott nyakkendőtűt, de az ÁVH vezetőjének küldött soraiból kiolvasható a sorsa miatti rettegés is: „Nem szívesen válok meg altábornagy Úrtól, akivel nagyon szerettem volna együtt dolgozni, így jövőm és szabadságom irányában bizonytalanságban, nyugtalanságban vagyok.” Az aggodalom nem volt alaptalan, az ÁVH nem kegyelmezett neki: senki nem tudja, kik és hol végeztek vele, de Ujszászy István élete tragikus (és valószínűleg erőszakos) véget ért. (Borítókép: Fortepan / Magyar Rendőr)

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

A cikk fő forrása Szita Szabolcs Ujszászy István tábornok pályafutása című tanulmánya. https://epa.oszk.hu/00900/00995/00006/pdf/szitasz.pdf

Oszd meg másokkal is!
Mustra