A lelkedet is feltölti: 4 szuper kirándulótipp a karácsonyi szünetre

GettyImages-1273467735

Kirándulni télen is lehet, sőt kell is, hiszen mi is lehetne frissítőbb, mint a tiszta, hűvös levegő és a gyönyörű téli táj látványa. Egy jó kis kirándulásból visszatérve még a fűtött szoba meleg is jobban esik.

Persze egy téli kiránduláshoz valamivel több előkészület szükséges, mint az év többi részében, hiszen ahhoz valószínűleg senkinek nincs kedve, hogy a szépséges táj közepén vacogjon és fagyoskodjon. 

Mielőtt tehát rátérnénk a Dívány kirándulótippjeire, lássuk, mivel is érdemes készülni indulás előtt:

  • jó meleg, lehetőleg réteges öltözet: a sapkát, sálat, kesztyűt se felejtsd otthon, és mivel a téli nap is erősen tud sütni (különösen havas tájon), egy napszemüveget is érdemes magadhoz venni
  • étel és ital: a legjobb egy termosz forró itallal, amely véd az esetleges kihűléstől
  • telefon és térkép: bár térerő nem mindenhol van, vannak offline is működő alkalmazások, hogy használni tudd a térképet – pluszban pedig nem árt egy hagyományos térkép sem, bármi történjék
  • vízálló túrabakancs: a bakancsod vagy csizmád legyen bélelt, vízhatlan, stabil és nem csúszós talpú

És akkor most jöjjenek a javaslatok!

1. Lillafüred

Lillafüred télen is elvarázsol. A Palotaszálló méltóságteljes épülete egy esetleges havas tájban még a szokásosnál is nagyobb hatással van az érkezőre. A környéken csend és nyugalom van, csak a madarak hangoskodnak. A Szent István-barlang a téli szezonban csökkentett üzemmódban működik, de érdemes meglátogatni. A barlang 1931-ben nyílt meg a nagyközönség számára, a II. világháború idején óvóhelyként is szolgált, ennek nyomait ma jó néhány letört cseppkő őrzi. Télen a gyönyörű cseppkövek mellett telelő denevéreket is lehet látni. A Palotaszálló függőkertjének aljában nyíló Anna-barlang pedig világviszonylatban is egyedülálló mésztufabarlang, amihez hasonló csak néhány van világszerte. Lillafüred egyik legnagyobb látványossága kétségkívül a Szinva vízesése, mely csapadékos időben a 20 méteres magasságot is elérheti. Ha odalátogatunk, ezt se hagyjuk ki.

Lillafüred ékessége a Palotaszálló
Lillafüred ékessége a PalotaszállóMykolaIvashchenko / Getty Images Hungary

2. Füzér vára

Füzér vára Magyarország hét természeti csodájának egyike. Ez hazánk egyik legrégebbi középkori vára, a vár környéke pedig kiváló kirándulóhely az Országos Kéktúra vonalán. A várat a 13. század elején építették. Jelentős felújításon esett át 2014 és 2016 között, melynek keretében felépült az úgynevezett Alsó Vár, megújult a Felső Vár várkápolnája, palotaszárnya és alsó bástyája. Érdemes felkeresni a korhűen berendezett szobákat, de a panoráma is fantasztikus onnan. 

Füzér várát az utóbbi években teljesen felújították
Füzér várát az utóbbi években teljesen felújítottákTomPhotos / Getty Images Hungary

3. Dobogókő

Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb hegye, és a 19. század végen vált népszerű úti céllá. A hegyen az átlaghőmérséklet minden évszakban a magyarországi átlag alatt marad, ami nyáron kellemesebb, télen pedig a hó megmaradása révén alkalmasabbá teszi a téli sportokra. Dobogókő a Budapesthez legközelebb eső síközpont, egyben a mai Magyarország területén 1923-ban elsőként létrehozott sípálya. A környéken szánkópályát is kijelöltek, illetve több sífutóút is található.

A látványért megéri kirándulni télen is
A látványért megéri kirándulni télen isPilingerMiklosCsaba / 500px / Getty Images Hungary

4. A téli Balaton

A balatoni táj szépsége minden évszakban magával ragadó, és bizony a tél is tartogat programokat. A téli Balatonon a korcsolyázás kihagyhatatlan élmény, a bátrabbak és sportosabbak a jégvitorlázást és a jégszörfözést kedvelik. Csendes, derült téli napokon a jégen érdekes természeti jelenséget figyelhetünk meg: a rianások kialakulását kísérő, a jég hízását jelző durrogást. Érdekes természeti jelenség az úgynevezett turolás is, vagyis amikor a meleg hatására feltorlódnak a jégtáblák. A jelenség leginkább a part közelében figyelhető meg. Tihany télen is páratlan szépségét mutatja, a bencés apátság melletti Pisky-sétányról kitekintve más szemszögből látjuk a Balaton keleti kapuját. Érdemes felkapaszkodni a Hegyestűre is, hiszen onnan a hófehér ruhába öltözött tanúhegyek titkaiba leshetünk be. És a Kis-Balaton sem csak nyáron mutatja meg gazdag madárvilágát. 

Naplemente a téli Balatonon
Naplemente a téli Balatononpgaborphotos / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Mustra