Ezt nem írtad fel ünnepi tennivalóid közé, pedig tönkreteheti a karácsonyt, ha kimarad

GettyImages-489831424

A karácsony sokszor arról szól, hogy megpróbálunk mindenkinek tökéletes ajándékot venni, minden családtaghoz eljutni, hatféle süteményt és csodás ünnepi ebédeket készíteni, miközben megszervezzük a tökéletes szilveszteri bulit is. Nem hiányzik innen valami? Segítek: a pihenésre gondolunk.

Idén különösen aktuális lehet a kérdés, hiszen hétvégére esik mind szenteste, mind pedig újév, így igen rövid „téli szünet” elé nézünk mindannyian. A karácsony előtti napok elmennek a sütés-főzés és csomagolás teendőivel, aztán jön az ünneplés, a rokonjárás, ehhez társítva a további sütés-főzést és a takarítást. Alig pislogsz kettőt, és már szórod a konfettit, január második napján pedig már mindenki újra dolgozik.

Az ünnep egy rohanás

Amikor az év végi ünnepekre gondolunk, automatikusan társítjuk a pihenés képzetét is a karácsonyhoz: magunk előtt látjuk azt, ahogyan a kanapén, egy puha takaróba burkolózva forralt bort szürcsölünk, olvasgatjuk a karácsonyra kapott könyvet, elmegyünk moziba, kirándulunk a gyerekekkel… csak aztán amikor megtervezzük az ünnepet, valahogy ez a szempont lesz az, ami teljesen kimarad.

Teljesen érthető igény pedig, hogy ilyenkor lassítanál,

esetleg az évedet is értékelnéd egy kicsit, de a bejgli és a töltött káposzta elkészítése közti félórás szünetben inkább bedobsz egy újabb kávét, miközben újra sírva fakadsz, mivel a padló még mindig ragad a kosztól, és azt sem tudod, mikor lesz időd kivasalni a szentestére szánt ruhád.

Ha ezt nem szoktad látni karácsonykor, ideje változtatni!
Ha ezt nem szoktad látni karácsonykor, ideje változtatni!Sol de Zuasnabar Brebbia / Getty Images Hungary

Ne csak erről szóljon a karácsony!

Mivel egyszerre mindent akarunk ilyenkor – családi és baráti karácsonyt, örömöt a gyerekeknek, extra programokat, takarosan feldíszített otthont, egyszóval a tökéletességet –, éppen a lényeg veszik el, márpedig ha karácsonykor nem pihensz, a következő hetekben biztosan nem lesz rá alkalmad. Ha gyerekeid vannak, január első hetében meg kell oldanod még az ő elhelyezésüket is a meghosszabbított téli szünetben, emellett dolgozol is majd, és próbálod ismét kitakarítani a lakást, most az ünnepek utáni káoszból.

Le kell szedni a fát, vissza kell vinni a boltba a kenyérpirítót, amit a nagyinak vettél, de nem működik, és ugyanúgy kell főzni, ahogyan azt a dolgos mindennapokban megszoktad.

Eközben mindenki úgy gondol a másikra, mint aki kipihente magát az ünnepek alatt, így most újult erővel vághat bele az új év kihívásaiba. Ugye hogy itt valami nagyon nem stimmel?

A pihenés fontos, hagyd másra a konyhai teendőket!
A pihenés fontos, hagyd másra a konyhai teendőket!AnVr / Getty Images Hungary

Küzdje meg magaddal is a pihenés érdekében

A karácsony előtti őrülettel nehéz mit kezdeni, de ettől még fontos, hogy a pihenést tudatosan tervezd be ezekbe a napokba. Ha nálatok nem az angyalkák díszítik a fát, mi lenne, ha idén pár nappal hamarabb a nappaliba kerülne? Csak a szaloncukrokat ne egye le róla senki túl korán… a lakást pedig már most feldíszítheted, az egyetlen dolog, amit nem tudsz előre hozni, az a takarítás.

A menüt, az ünnepi asztalra szánt sütemények listáját előre tervezd meg. Biztosan kell nyolcféle, közte négyféle bejgli? 

Gondolj arra is, mennyi ételt szoktál kidobni ünnep után: idén ne főzz annyit, ha pedig marad, azt ajánld fel például zero waste csoportokban, ne a kukában végezze!

Amikor áttekinted, a két ünnep közt mit csinálsz a családoddal, minimum egy napot hagyj teljesen üresen. Ez legyen az a nap, amikor maradékokat esztek, a gyerekek játszanak a fa alatt talált játékokkal, a férjed játszhat a számítógépen, te meg végre előveszed a bögre forralt bort és a könyvedet, vagy a hímzésed, kötésed, esetleg futócipőt húzol, és kimész a szabadba mozogni. Újramelegítésnél többre ne szánj időt a konyhában, úgyis vár a trakta!

A bevetetlen ágy nem tragédia

A passzív pihenés mellett ugyanakkor az aktív pihenésre is szánj időt: kiránduljatok, sportoljatok együtt, ha végre esne a hó, szánkózzon a család, vagy korcsolyázzatok egyet! Sétáljatok az erdőben, töltsetek el időt csak úgy, kötetlenül. Reggel maradhat az ágy bevetetlenül, és abból sem lesz tragédia, ha a mosás csúszik egy napot. Igyekezz tudatosan lustálkodni: hátha annyira rákapsz az ízére, hogy jövőre már nem csak egy napot szentelsz majd ennek az élvezetnek.

Hogy ettől kipihened-e magad karácsonykor? Nos, ezt kétlem, de a semminél biztosan több ez is. Ha a pihenést is felírod a teendőid közé, az megóvhat az év eleji kiégéstől, és olyan hagyományt teremthet, amelyhez érdemes ragaszkodni.

 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra