Nem minden orosz művet lehet kilóra mérni: íme 5 különös hangulatú orosz történet

GettyImages-1069145888

Az orosz irodalom legjobbjai között vannak hosszabb és rövidebb művek is, a most összeszedett öt klasszikus között a krimirajongók és a romantikus regényeket kedvelők is találnak megfelelőt.

Zimankós időben nincs is jobb, mint összegömbölyödni a takaró alatt, és elmerülni egy jó kis regényben. Hogy még élvezetesebb élmény legyen, a kinti hófúvást (vagy legalábbis hideg időt) és téli hangulatot elevenítsd meg a képzeletedben a meleg szoba védelméből egy orosz klasszikust olvasgatva. Ezt az öt orosz könyvet ajánljuk a Russia Beyond listájáról.

Alekszandr Szergejevics Puskin – Néhai Petrovics Belkin elbeszélései

Alekszandr Puskin költeményeiről a leghíresebb, de a prózán belül is nagyot alkotott. A Néhai Petrovics Belkin elbeszélései egy novelláskötet, lélegzetelállítóan szövevényes történetvezetéssel, feszültséggel és szerelemmel átszőve.

A hóvihar tökéletes karácsonyi Puskin-novella
A hóvihar tökéletes karácsonyi Puskin-novellahank5 / Getty Images Hungary

Különösen azoknak ajánlott, akiknek nem biztos, hogy lesz ideje a karácsonyi hajrában egy egész könyvet kiolvasni, de mégis vágyják az irodalmat és az orosz lelkületet. A Russia Beyond A hóvihar című novellát ajánlja számukra, amely egy klasszikus szerelmi történet. A fiatal Maria a szegény Vladimirba szeret bele, szülei tiltása ellenére titokban esküvőt szerveznek, azonban a vőlegény eltűnik egy hóviharban, Maria mégis hozzámegy valakihez, no de vajon végül kihez?

Nyikolaj Vasziljevics Gogol – Esték egy gyikanykai tanyán

Szintén egy novelláskötetről beszélünk. A provinciális falusi történetek népszerűségre tettek szert az olvasóközönség köreiben. A Karácsony éjszakája című novella tökéletes téli olvasmány. A fiatal ukrán fiú, Vakula beleszeret egy szeszélyes falusi lányba. Vakula mindenre elszánt, hogy bebizonyítsa szerelmét álmai hölgyének, de a szerelmi szálba belegabalyodik még az ördöggel kötött egyezség is…

Fjodor Mihajlovics Dovsztojevszkij – A Karamazov testvérek

Orosz regény létére ez a történet nem egy végtelenül vastag kötetben valósul meg. Egy izgalmas detektívregényhez hasonlít, és három fivérről szól, akik nem állnak közel egymáshoz, személyiségük is eltérő. A legfiatalabb egy kedves fiatal pap, a középső csöndes ateista, aki a racionalitás megtestesülése, és a legidősebb egy szenvedélyes, impulzív férfi, aki szeret inni és mulatni.

Egyik fivér sem ápolt közeli kapcsolatot édesapjukkal, a legidősebb fivérrel pedig ugyanannak a nőnek a kezéért versengenek. Egyik este az apát megölik, a legidősebb testvér az egyetlen gyanúsított. Valóban a legidősebb fivér a tettes, vagy valaki más?

A Háború és béke egész télre kitartó olvasmány
A Háború és béke egész télre kitartó olvasmányElena_Sistaliuk / Getty Images Hungary

Lev Nyikolajevics Tolsztoj – Háború és béke

Csak akkor kezdj bele ebbe a körülbelül ezeroldalas történetbe, ha igazán sok szabadidőd lesz ezen a télen. A 19. századi Oroszországba kalauzol Tolsztoj, a napóleoni háború kitörésének estjére. Számtalan család történetét izgulhatja végig az olvasó: van, aki a harcmezőre kerül, van, aki bálokba jár, és van, aki elveszíti a vagyonát szerencsejátékon. Szerelem, árulás, hadászati győzelmek, fiatal leányok és öreg urak – mindent megtalálsz ebben a regényben, amire csak vágyhatsz egy izgalmas történettől.

Anton Pavlovics Csehov – Válogatott elbeszélések

Csehov leginkább drámáiról híres Magyarországon, mint például a Sirály, vagy a Cseresznyéskert. Novellái szűkszavúak karakterleírásaikban, talán nem is ők a legfontosabbak egy-egy történetében. Ha karácsonyi történetre vágysz Csehov tollából, a Vanyka a neked való novella. A nagyapja adóssága miatt szolgasorba került fiú ír levelet nagyapjának, amely egy rendkívül aranyos szövegnek indul, ám a végére könnyekben törsz ki.

Ha ezektől a hideg, orosz téli meséktől túlságosan is átfagytál, esetleg Bulgakov Mester és Margaritájával felfűtheted a hangulatodat. Minden megvan ebben a történetben: van benne miszticizmus, humor, filozófia, egy pikáns bál, és még egy beszélő macskával is találkozhatsz benne.

Oszd meg másokkal is!
Mustra