Igazi hungarikum - még kartellt is alapítottak, hogy meggazdagodjanak belőle

GettyImages-1283123252

Elsősorban gyulladáscsökkentő hatása miatt hasznos, de a meghűléses betegségek kezelésében is méltán népszerű a magyar kamillavirág. 2015 óta hungarikum, 2016-ban az év gyógynövénye címet is kiérdemelte, és külföldön is van rá kereslet, sőt a nagyobb hányadát nem is itthon dolgozzák fel. Annak idején még kartellezett is 14 magyar kereskedő, hogy eszméletlen hasznot húzzanak belőle.

Egy 2020-as felmérés szerint Magyarország legnépszerűbb gyógynövénye a kamilla. A felmérés még a Covid–19 megjelenése előtt készült, ami rávilágít, hogy nem a járvány által előtérbe kerülő, hanem tradicionális, régi kedvencről van szó. A kamilla elsősorban meghűléses betegségek kezelésének kedvelt gyógynövénye, gyulladáscsökkentő hatását mindenki tapasztalhatta már, de bőrbetegségek és emésztési panaszok enyhítésére is használjuk, ráadásul alapanyagul szolgál a kozmetika és a gyógyszeripar számára illóolaj formában.

Az egyik legmegbízhatóbb gyógynövényünk

Görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatását a csöves virágai színét is adó sárga flavonoidnak köszönheti, de az illóolajának kék színt kölcsönző azulének is a gyulladások mérséklésében játszanak szerepet. Ekcémás panaszokat is enyhít, illetve felületi sérülések gyógyulását is elősegíti kenőcs vagy borogatás formájában. A legbiztonságosabban alkalmazható gyógynövények közé tartozik, nem véletlenül előzte meg a felmérés során riválisait, a citromfüvet, hársfát, csalánt, vagy például a kakukkfüvet és a levendulát. Az allergiás eseteket nem maga a kamilla okozza, hanem a szennyeződésként jelen lévő pipitér, ezért fontos megbízható forrásból beszerezni Magyarország (egyik) legnépszerűbb gyógynövényét.

Májustól indulhat a gyűjtés. Addig jól jön a kamillának a csapadék
Májustól indulhat a gyűjtés. Addig jól jön a kamillának a csapadékPetri Oeschger / Getty Images Hungary

Érdemes drukkolni, hogy legyen elég csapadék tavasszal

A kamillaszezon májusban kezdődik, de az azt megelőző hetek csapadékmennyisége alapvetően meghatározza, hogy mennyi vadon előforduló kamillát lehet begyűjteni. Évente 200-500 tonna közötti nyers kamillavirág begyűjtése történik, főleg az Alföldön és a Tiszántúlon, de több száz hektáron termesztik is a növényt, elsősorban a Dunántúlon. Érdekes, hogy a gyűjtött virágzat eltér a termesztettől, annál jobb minőségű, kevésbé porlik, jobban megtartja az illóolaját, illata kellemes.

Az 1930-as években még kamillakartell is alakult a nagy haszon reményében

A 30-as évek közepén 14 kamillakereskedő kartellbe tömörült, 30-50 fillért adtak a kamillagyűjtőknek kilónként, amit aztán 2,50-3,50 pengő haszonnal értékesítettek. Mivel nagyjából 60 vagonnyi exportra volt képes ez a szövetkezés, minden költségüket levonva egy korabeli újságcikk számításai szerint 1,200 000 pengő tiszta hasznot termelt a tizennégy kereskedő. Mai értékére átszámolva mindez 1,36 milliárd forintot jelentene! Az ügy nagy felháborodást keltett, széltében-hosszában cikkeztek róla.

Régen a helyi patikus tett csodát a kamillával
Régen a helyi patikus tett csodát a kamillávalAlina555 / Getty Images Hungary

Iskolakerülő fiúk és Mari néni zápfoga

Az Est című lap így írt 1937-ben arról az időszakról, amikor még nem vált üzletággá a kamilla szedése:

„Dallamos nevű, szerény kis vadvirág, kamilla, mennyi bajnak vagy okozója, mióta nagy üzlet lettél. Valaha csak gyerekek méltattak figyelmükre. Iskolakerülés vagy libaőrzés közben zsákba szedegették a kislányok és kisfiúk a réten ezt a nagyon szerény, szolid vadvirágot. Ha megtelt a zsák, elvitték a falusi patikába, ahol néhány krajcárt, gilisztacukrot vagy szagos szappant kaptak az »áruért«. Ott a patikus úr keze alatt aztán rögtön orvossággá lépett elő a mezei virág. Gyógynövény lett. Megszárították, adagolták, csomagolták, elraktározták, árulták. Torokfájást kapott egy gyerek: gargalizáljon kamillával. Árpa nőtt a szemére valakinek: borogassa kamillával. Beleállt a fájás a Mari néni zápfogába: tartson rajta meleg kamillateát. Köhögésre kamilla. Mellfájásra kamilla. Általános orvosság lett belőle.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra