A nagymama mazsolás kalácsa nálunk egy kis mandulalikőrbe áztatott mazsolával lett még finomabb

Ha éppen akad otthon egy érett bionarancs, annak a leve és héja is belekerül egy kevés vanília társaságában. Így lesz igazán nyári hangulatú ez a kalács.

Egy adag kelt tészta remek alap a kalácshoz.
Egy adag kelt tészta remek alap a kalácshoz.juhy13

Hozzávalók:

  • 10 deka mandulalikőrbe áztatott mazsola
  • 5 deka élesztő
  • 1 bögre langyos tej
  • 15 deka cukor
  • 0.5 darab biocitrom héja és leve
  • 1 csapott tk.
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 60 deka liszt
  • 5 darab tojás
  • 1 darab tojás enyhén felverve a kenéshez
  • 10 deka puha vaj
Recept idők

Elkészítés:

Egy kis cukorral egy kevés tejben keverd el az élesztőt és futtasd fel. Ezek után egy robotgépben dagassz lágy tésztát a hozzávalókból annyi tejjel, amitől már szépen összeáll. Adj neki langyos helyen, letakarva 45 percet. Ezek után fond össze, és úgy is kapjon még a tészta 20 percet. Ezek után kend meg a felvert tojással, majd fél óra alatt süsd készre a forró sütőben. 

kapcsolódó 5 különleges, kevert süti, amit alig fél óra alatt összedobsz
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Olasz húskenyér – szendvicsekben és nyári főzelékek mellett is tökéletes

Egy gyors húskenyér, amiben helyet kaptak kedvenc olasz fűszereid, és ha van még 10 perced, egy nagy adag reszelt sajtot is olvassz a tetejére. Paradicsomos tésztával és saláta mellett is remek.

július30., 10:24

Ha vajjal és vaníliával pirítod meg a kalácskockákat, levesek tetején is jól működnek majd

A legjobb az egészben az, hogy a kissé száraz kalácsok és kelt tészták is új életre kelnek a vajnak és a vaníliának köszönhetően. Nemcsak a gyümölcsös levesekben klassz, de egy-egy semleges ízű zöldséges fogást is feldobhatsz vele: a zeller-, az édesburgonya- és a burgonyalevesek tetején is tökéletes. Ha vanília helyett szarvasgombaolajat használsz, még több sós leves tetején bevetheted.

2020. május23., 06:00

Színes kalács kakaóval és kurkumával: tea mellett és szendvicsalapként is tökéletesek

A húsvéti időszakban talán nem csak mi kísérletezünk a kalácsokkal és tanulunk egyre több ágban fonni és többféleképpen ízesíteni azokat. Nem csoda, hogy ennyire szeretjük: az édeskés, foszlós kalács a legtöbb sós fogást is klasszul lekíséri, ahogy egy nagy bögre kávé és tea mellett egy kevés vajjal is tökéletes. Ezen a héten 5 különleges kalács receptjét mutatjuk meg.

2020. április17., 06:04

Próbáltad már a bruscettát brie sajttal és kalácson tálalva?

A hagyományos bruscetta is remek előételként, vagy akár gyors vacsoraként. Ebben a sajtos változatban ráadásul még gazdagabb és laktatóbb lesz olasz kedvencünk, amihez néhány napon szárított sonkaszelet is jól illik.

április4., 10:44

Imádod az almás édességeket? Készítsd idén a kalácsot kedvenc gyümölcsöddel!

Bizony, az alma a kalács töltelékeként megállja a helyét. Mit megállja, az egyik legfinomabb kalácsféle ez a kelt tésztás-fahéjas finomság, amihez csak egy meleg mézes tej kell, és kész a tökéletes hétvégi reggeli.

március28., 10:24

Gombás röszti buggyantott tojással – hétvégi reggelinek tökéletes

Reggelire és gyors vacsoraként is remek ez a fogás, amit mi leginkább egy nagy adag reszelt parmezánnal és friss snidlinggel a tetején szeretünk a legjobban.

július31., 10:24

Mustra