Íme a 6 leggyakrabban rosszul használt jogi kifejezés

GettyImages-170955716 (1)

A jogtudorok a falnak mennek a helytelenül használt terminus technicusoktól, ezért segítségünkre siettek egy kis jogi szótárral.

Ha valami egészségügyi panaszunk van, hajlamosak vagyunk hamar diagnosztizálni magunkat, még akkor is, ha semmi közünk az orvosláshoz. Így aztán napi szinten „kapunk” infarktust, idegrohamot, agybajt, ájulunk el, halunk bele az éhségbe vagy a röhögésbe, esik le az állunk, vagy durran el az agyunk. A jog világából is előszeretettel kapunk elő szakkifejezéseket hétköznapi beszélgetéseink során, csak éppen úgy, ahogyan annak semmi köze a valós jelentéshez. Ez persze normális jelenség, de olykor megtévesztő és még káros is lehet, főleg, ha valódi jogorvoslatra szorulunk, és tévesen informáljuk a szakembert a tényállásról.

Jogi szótár mindenkinek

Az effajta kellemetlenségek és csalódások elkerülése érdekében az Aniot ügyvédi iroda munkatársai összeszedték azokat a terminus technicusokat, amelyeket a leggyakrabban használunk hibásan.

Egy jogi szótár valószínűleg minden háztartásban jól jönne
Egy jogi szótár valószínűleg minden háztartásban jól jönneRunstudio / Getty Images Hungary

Főbérlő

Gyakran használt fogalom a köznyelvben. Teljesen hibásan a bérbeadó megnevezés helyett használják a bérlők a főbérlő kifejezést. Bérlő a bérelt dolgot (például ingatlant) bérbeadó hozzájárulásával albérletbe adhatja egy másik személy részére, de ebben az esetben sem használja a Ptk. a főbérlő kifejezést. Gyakorlatilag nem létezik a fogalom a magyar jogi szaknyelvben.

Bérbeadó vagy főbérlő? Nem mindegy!
Bérbeadó vagy főbérlő? Nem mindegy!sturti / Getty Images Hungary

Alanyi jog

Gyakran hallani, hogy valami valakinek alanyi jogon jár, mert… (évekig dolgozott a gyárban, vagy hasonlók). Pont az a lényege az alanyi jognak, hogy a jogalanyt létezése okán, minden további feltétel nélkül megilleti, semmilyen feltételhez nem kötött.

Fióktelep és telephely

Telephely a székhellyel azonos településen van, a fióktelep pedig attól különbözőn. Sem az ingatlan mérete, sem az értéke nem befolyásolja a megnevezést, csak és kizárólag a székhelyhez képest lévő elhelyezkedés. A törvényhozók tervében van a fióktelep jogi terminus megszüntetése.

Elbirtoklás

Talán a kifejezés tartalma nem szorul pontosításra, de messze nem olyan gyorsan történhet ez, mint amilyen gyakran erre a köznyelv hivatkozik. Roppant ritka tulajdonszerzési forma, 15 (ingatlan), illetve 10 éves (ingó) szakadatlan használat esetén beszélhetünk csak róla.

Zaklatás

Az követi el, aki mást rendszeresen vagy tartósan háborgat azzal a céllal, hogy megfélemlítse, vagy magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon. Tehát ha a bank vagy bármilyen egyéb hitelező fizetési felszólítást, netalán ismételt fizetési felszólítást küld, akkor még zaklatásról nem beszélhetünk. Még akkor sem, ha ezt az adós túl gyakorinak érzi.

A zaklatás lehet többféle is, de érdemes tudni, pontosan mi minősül annak… Getty Images Hungary
A zaklatás lehet többféle is, de érdemes tudni, pontosan mi minősül annak… Getty Images HungaryGiselleflissak

Lakógyűlés

Sokan használják a mai napig a társasházi közgyűlés helyett, ahol nem a lakók, hanem a társasház tulajdonostársai döntenek a társasház közösségét érintő ügyekről. Sokszor a nem tulajdonos lakó (például haszonélvező, bérlő) úgy érzi, jogtalanul zárják ki a ház ügyeiből a „lakógyűlésen”.

Az ügyvédi praxisban tapasztalt, leggyakrabban tévesen használt kifejezéseken túl is érdemes lehet tájékozódni, mert a jogban az elállás nem új parkolóhely keresésére vonatkozik, de mást fednek a beszámítható vagy a kielégítési jog szakterminusok is, mint azt a köznyelvi használatuk alapján gondolnánk. Ezekről jogi szótárak segítségével a laikusok is tudomást szerezhetnek.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra