Meghalt a Jóbarátok sztárja

GettyImages-455610068

James Michael Tyler, a Jóbarátok Guntherének megformálója 59 évesen halt meg vasárnap reggel.

A Jóbarátok sztárja James Michael Tyler negyedik stádiumú prosztatarákban szenvedett – tudta meg a People. A férfi 59 éves volt.

Tyler, aki a népszerű sitcomban a Central Perk baristáját, Gunthert alakította, június közepén fedte fel először a diagnózisát, körülbelül három évvel azután, hogy 2018-ban megkezdték a kezelését.

Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, David Schwimmer és Matthew Perry mellett tíz éven át 150 epizódban szerepelt az NBC sitcomjában. Gunther a hetedik barátként szerepelt az ikonikus kávézót bemutató 2019-es LEGO készletben.

GettyImages-455563292
Paul Zimmerman / Getty Images Hungary

Az elmúlt három évben ezzel a diagnózissal foglalkoztam. Negyedik stádiumban vagyok, ez már késői stádiumú rák. Szóval, valószínűleg ez fog elvinni – osztotta meg korábban Tyler. A színész júniusban beszélt arról először, hogy prosztatarákkal diagnosztizálták.

Hormonterápiát is kapott, amely „elképesztően működött” vagy egy évig, de a járvány idején tavaly a kór elterjedt az egész testében, így a gerincére is, ami alsótestének bénulását okozta.

A Jóbarátok mellett Tyler számos vendégszerepet kapott sorozatokban, így felbukkant a Sabrina, a tinédzser boszorkányban 2001-ben és a Dokikban is láthattuk 2005-ben. 2013-ban a Modern zene című sorozat főszerepét játszotta. A diagnózisa ellenére a színész két rövidfilmben is szerepelt.

James Michael Tyler egészen a haláláig igyekezett felhívni a figyelmet a prosztatarákra, hangsúlyozva, hogy a betegség könnyen kezelhető, ha időben diagnosztizálják. Azt mondta, reméli, hogy legalább egy élet megmentésében segít azzal, hogy beszél arról, hogy mi történt vele, és arra bátorította az embereket, hogy vegyenek részt egy PSA-szűrésen, amely egy prosztata-specifikus antigénteszt, hogy a betegséget korán felismerjék.

Nem akarom, hogy az embereknek át kelljen élniük azt, amit nekem. Ez nem egy egyszerű folyamat – mondta James Michael Tyler. 

Később hozzátette: Személy szerint csak ráébredtem, milyen fontos minden pillanat, minden nap. És harcolni! Ne add fel! Küzdj tovább! Tartsd magad a lehető legegyszerűbben! És legyenek céljaid! Tűzz ki célokat!

A prosztatarákról

Elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de negyvenéves kor után tulajdonképpen bármikor megjelenhet. A rák kialakulásának veszélye az életkor előrehaladásával egyre nő, negyven év felett ezért érdemes akár évente is elmenni egy vizsgálatra. A betegséget így időben fel tudják ismerni, és jól kezelhető lesz. Az időben felismert prosztatarák gyógyítható, vagy legalábbis visszaszorítható, a beteg számára így jó minőségű élet biztosítható.

Oszd meg másokkal is!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Mustra