Évente mindössze fél percet késik a japán csodavonat

GettyImages-1244440652

58 éve száguld a japán sinkanszen – vajon Magyarországon mikor juthatunk el Szolnokról Szombathelyre egy óra alatt?

1968. október 18-án, a tokiói olimpiai játékok alatt nyitotta meg Japán a Tokió és Oszaka közötti, 515 kilométeres távolságot kevesebb mint három óra alatt teljesítő Tókaidó Sinkanszen vasútvonalat. A hagyományos vonatközlekedéssel az út hat óra negyven percet vett volna igénybe, később az utazás hossza már két óra alá csökkent. A beruházás akkor egymilliárd dollárba került, s azóta a szigetországban a nagy sebességű közlekedés teljesen megszokott lett: japánok milliói ingáznak a vonatokon munkahelyük és otthonuk között, s immár lehetővé váltak az egynapos kirándulások is Tokió és Oszaka között.

Nagyratörő japán tervek

A sinkanszen elnevezést először 1940-ben használták hivatalosan egy Tokió és Simonoszeki közötti személy- és teherszállító vonalra, amely 200 km/órás végsebességű gőz- és elektromos mozdonyokat használt volna. A második világháború alatt ugyanis a japán közlekedésmérnökök nagyratörő tervei között már szerepelt a szupervonat megépítése: Tokió és Peking, Tokió és Korea, sőt Tokió és Szingapúr között tervezték a vasúti összeköttetést, nagyobbrészt alagutakon keresztül. Szerették volna elérni, hogy a szigetország vasúti közlekedését összekössék a transzszibériai vasúttal és más ázsiai fővonalakkal. Miután Japán veszített a második világháborúban, a terveket elvetették, bár a későbbi sinkanszen építésekor az eredeti tervek alapján megépült néhány alagutat is felhasználták.

Ma már japánok milliói ingáznak naponta a szupervonattal
Ma már japánok milliói ingáznak naponta a szupervonattalTomohiro Ohsumi / Getty Images Hungary

A szupervasút építése 

1958-ban került elő ismét a szupervasút építésének terve. Ehhez először is ki kellett építeni a normál nyomtávú vasúti pályákat, mivel Japánban a keskeny nyomtávú vasúthálózat terjedt el a 19. század végén, és ezeken a mérnökök szerint nem lehet biztonságosan nagy sebességgel közlekedni. Hat év alatt el is készült a Tókaidó Sinkanszen, amely 200 km/h sebességgel közlekedett, s amelyet a tokiói olimpia nyitóünnepségét követően adták át. A választás azért esett Tokióra és Oszakára, mert az úgynevezett Tókaido-övben él az ország lakosságának több mint fele, és a gazdaság is főként ide koncentrálódik.

Kényelmes, pontos és biztonságos

A szerelvények a kezdeti 200 km/órás sebesség helyett ma már 320 km/h sebességre képesek, de teszteken már az 580 km/h-t is elérték, különösen az úgynevezett maglevek, azaz a mágneses levitációval működtetett vonatok. A nagy sebességű vonatokkal ma már Japán szinte minden nagyobb városába el lehet jutni Tokióból. A sinkanszenek híresek a kényelemről (csendes vagonjaiban az ülések mindig előre néznek, nincs menetiránynak háttal utazás), biztonságukról (nem történt még soha halálos baleset) és pontosságukról: az átlagos késés a természeti katasztrófákkal együtt is fél perc alatti. A késést évtizedek óta másodpercben mérik. (Magyarországon a helyzet, mint tudjuk, nem ilyen rózsás: a Mennyit késtünk ma? Twitter-oldal szerint az elmúlt napban (!) a MÁV szerelvényei több mint 7000 percet, azaz 116 órát késtek.) A pontos érkezés a vonatvezető felelőssége, ami a fizetésükön is érződik: bérük a programozókéval és a mérnökökével vetekszik. Társadalmi megbecsültségüket jól mutatja, hogy Japánban a kisfiúk sinkanszenvezetők szeretnének lenni, ha megnőnek.

Első osztály: nagyobb lábtér, extra kényelmes ülések

A szupervonatokon természetesen első- és másodosztályú kocsikba is jegyet válthatnak az utazók. Előbbiek, a repülőgépek első osztályához hasonlóan, nagyobb és kényelmesebb üléseket biztosítanak, és nagyobb helyet kínálnak a lábnak. Csúcsidőben a vonalon óránként legfeljebb 16 vonat közlekedik irányonként, egyenként 16 kocsival, tehát 3-10 percenként indulnak a szerelvények.

Miért van csőrük?

A sinkanszenek sajátos megjelenéséhez hozzátartozik a csőr, amely nem a futurisztikus kinézet miatt került rájuk, hanem a hangrobbanás elkerülése céljából. Az alagútban haladó nagy sebességű vonat ugyanis sűrű légtömeget tol maga előtt, ami onnan kilépve kisebb hangrobbanást okoz. A tervezőmérnök Eidzsi Nakacu egy madárlesen figyelte meg, hogy a halra lecsapó jégmadár csőre speciális alakjának köszönhetően nem zavarja meg a víztükröt, s a különös csőr valóban bevált a vonatokon is. De a vonat más részeit is a természet inspirálta: a vonat hátának kialakításához a pingvin teste szolgált inspirációul (a lehető legalacsonyabb légellenállás miatt), az áramszedőt pedig a bagoly szárnyai után modellezték.

A vonat jellegzetes csőrének fontos szerepe van
A vonat jellegzetes csőrének fontos szerepe vanDea / G. Sosio / Getty Images Hungary

A vonat nem vár

A sinkanszen tervezői számára kiemelten fontos volt a biztonság is. A vonatpályákat úgy építették, hogy a szerelvényeknek ne kelljen útkereszteződéseken áthaladnia, s magas fallal vették körül, hogy senki ne tudjon még véletlenül se a száguldó vonat kerekei alá kerülni. (A hagyományosan magas öngyilkossági rátával rendelkező Japánban azzal is megpróbálták az öngyilkosjelöltek kedvét elvenni a cselekménytől, hogy kihirdették: családjukat fogja terhelni a vonat késésének minden pluszköltsége.) Emellett korai jelzőrendszereket építettek a földrengésből eredő kisiklás megelőzésére, amely földrengés esetén automatikusan lelassítja a vonatot. Mindez, továbbá a kizárólag a sinkanszenek által használt vasúti pályák, azt eredményezték, hogy nagyon gyors és nagyon biztonságos rajta utazni.

A mágneses levitációé a jövő

A legújabb tervek szerint a nem is olyan távoli jövőben mágnesvasút, azaz maglev fog közlekedni Tokió és Nagoja között (40 percre rövidítve a menetidőt), majd Tokió és Oszaka között. A maglev az utóbbi két város közötti 515 kilométert mindössze 67 perc alatt teszi majd meg. A beruházás befejezése 2037-re várható, bár az utasok a kilátást nemigen élvezhetik: a vonat 90 százalékban alagutakban fog közlekedni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra