Gyönyörű alak és magas energiaszint – ebből az ingyen is elérhető csodaszerből kell többet fogyasztanod érte

Szabó Eszter

Miközben tömjük magunkat drága vitaminokkal, talán egy kicsit kevesebbet figyelünk azokra a klassz, egészségmegőrző tippekre, amelyek ingyen is elérhetők. Ilyen a friss levegő, a rendszeres mozgás, a stressz elkerülése, a meditáció és a víz, amely ráadásul többféleképpen tesz egészségünkért.

Vásárolj egy hatalmas kulacsot, és töltsd fel reggelente tiszta csapvízzel, mert az energiaszinted is magasabb lesz tőle, de még a tested és a bőröd állapota is. Mutatjuk a tudomány legfontosabb érveit a bőséges vízfogyasztás mellett!

Az emberi test körülbelül 60%-át víz alkotja. A szakemberek általában azt javasolják, hogy igyunk meg naponta nyolc kisebb pohár vizet, de a mennyiség magasságtól és testsúlytól függően eltérhet.

Íme, a sok vízivás hét, bizonyítékokon alapuló egészségügyi előnye:

1. Segít a fizikai teljesítmény maximalizálásában

Ha nem vagy hidratált, akkor a fizikai teljesítményed is romolhat. Nem megy olyan jól az edzés, a lépcsőzés, a villamos után szaladás vagy éppen a szatyrok emeletre cipelése. 

Az enyhe kiszáradásnak is könnyen észrevehető hatása lehet, már akkor is, ha a szervezet a víztartalmának mindössze 2%-át veszíti el. Ez megváltozott testhőmérséklet-szabályozáshoz, csökkent motivációhoz és fokozott fáradtsághoz vezethet. Ezenkívül sokkal nehezebbé teheti a gyakorlatokat, úgy fizikailag, mint szellemileg. 

Kimutatták, hogy az optimális hidratálás megakadályozza ezt, sőt csökkentheti a nagy intenzitású edzés során fellépő oxidatív stresszt is. Ha intenzíven edzel, és hajlamos vagy izzadni, a hidratáltság segíthet abban, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsd.

2. Jelentősen befolyásolja az energiaszintet és az agyműködést

Az agyadat erősen befolyásolja a hidratáltsági állapotod. A tanulmányok azt mutatják, hogy még az enyhe kiszáradás is, például a testtömeg 1-3%-os csökkenése, az agyműködés számos aspektusát károsíthatja.

Egy fiatal nőkön végzett vizsgálat során a kutatók úgy találták, hogy az edzés utáni 1,4%-os folyadékvesztés rontja a hangulatot és a koncentrációt is. A fejfájások gyakoriságát is növelte.

Ugyanennek a kutatócsoportnak sok tagja végzett hasonló vizsgálatot fiatal férfiakon. Úgy találták, hogy az 1,6%-os folyadékvesztés káros volt a munkamemóriára, és fokozta a szorongás és a fáradtság érzését.

Az enyhe kiszáradás (1-3%-os folyadékvesztés) tehát ronthatja az energiaszintet, ronthatja a hangulatot, valamint a memória és az agy teljesítményének jelentős csökkenéséhez vezethet.

3. Segíthet megelőzni és kezelni a fejfájást

A kiszáradás fejfájást és migrént válthat ki egyes egyéneknél. Kutatások kimutatták, hogy a fejfájás a kiszáradás egyik leggyakoribb tünete. Egy 393 ember bevonásával készült tanulmány rávilágított, hogy a résztvevők 40%-a fejfájást tapasztalt a kiszáradás következtében. Sőt, egyes tanulmányok kimutatták, hogy a vízivás segíthet enyhíteni a fejfájást azoknál, akiknek gyakran van ilyen panaszuk. 

A vízivásnak legalább 7 fontos előnye van
A vízivásnak legalább 7 fontos előnye vanGilitukha / Getty Images Hungary

4. Segíthet enyhíteni a székrekedést

A székrekedés gyakori probléma, amelyet a ritka székletürítés és a székletürítési nehézség jellemez. A folyadékbevitel növelése gyakran javasolt a kezelési protokoll részeként, és van néhány bizonyíték, amely alátámasztja ezt. Úgy tűnik, hogy az alacsony vízfogyasztás a székrekedés kockázati tényezője úgy a fiatalabbaknál, mint az idősebbeknél.

A hidratálás növelése segíthet csökkenteni a székrekedést. Kutatások bizonyítják, hogy a magnéziumban és nátriumban gazdag ásványvíz javítja a bélmozgás gyakoriságát és konzisztenciáját a székrekedésben szenvedőknél, így ha hasonló problémád van, lehet, hogy egyszerűen csak többet kell innod a megszokottnál. 

5. Segíthet a vesekő kezelésében

A húgyúti kövek fájdalmas ásványi kristálycsomók, amelyek a húgyúti rendszerben képződnek. A leggyakoribb formájuk a vesekő, amely a vesékben képződik. Ma már bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a vízbevitel segíthet megelőzni a kiújulást azoknál, akik korábban veseköveket kaptak. A nagyobb folyadékbevitel növeli a vesén áthaladó vizelet mennyiségét. Ez hígítja az ásványi anyagok koncentrációját, így kevésbé valószínű, hogy kristályosodnak és csomókat képeznek.

6. Segít megelőzni a másnaposságot

Az alkohol vizelethajtó, ezért több vizet veszítesz, ha iszol, mint amennyit felveszel. Ez kiszáradáshoz vezethet, ami pedig fejfájáshoz – ezért szenvedsz másnaposan. Bár nem a kiszáradás az egyetlen oka a másnaposságnak, mégis olyan tüneteket okozhat, mint a szomjúság, fáradtság, fejfájás és szájszárazság. A másnaposság csökkentésének jó módja, ha alkoholfogyasztás közben folyamatosan vizet is iszol, és lefekvés előtt is elfogyasztasz egy nagy pohár vizet. 

7. Segíthet a fogyásban

A sok víz fogyasztása segíthet a fogyásban is. Ez azért van, mert a víz növelheti a jóllakottságot, és felpörgeti az anyagcserét. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a vízbevitel növelése elősegítheti a fogyást azáltal, hogy enyhén fokozza az anyagcserét, ami növelheti a napi szinten elégetett kalóriák számát.

Egy 2013-as, 50 túlsúlyos fiatal nő bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy napi háromszori étkezés előtt további 500 ml víz elfogyasztása 8 héten keresztül jelentős testtömeg- és testzsírcsökkenést eredményezett a vizsgálat előtti mérésekhez képest. Ám az időzítés is fontos: étkezés előtt fél órával vizet inni a leghatékonyabb. Telítettebbnek érezheti magát az ember ilyenkor, így kevesebb kalóriát eszik, amit már szintén több kutatással igazoltak

Egy nem is olyan régi tanulmány szerint azok a diétázók, akik étkezés előtt 0,5 liter vizet ittak, 44%-kal többet fogytak 12 hét alatt, mint azok, akik nem ittak vizet étkezés előtt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra