Itallegendák nyomában: koktélok, amelyeket filmek tettek népszerűvé

GettyImages-3171951

Különös velejárója a sikerprodukcióknak, hogy nem csak a színészekre/színésznőkre irányítja a reflektorfényt. Olykor éppen egy ital válik ikonikussá, ami aztán világhódító körútra indul.

Szeretsz egy kicsit nosztalgiázni? Mindenki tudja, hogy James Bond a vodka-martinit szereti, és Daniel Craig óta már az is mindegy, felrázva vagy keverve kéred.  

De arra már nem biztos, hogy emlékszel, hogy Hercule Poirot nagy kedvence a crème de menthe és a Sirop de Cassis. Most mutatunk néhány klasszikus filmes italt, és hogy melyik mozinak köszönhetik a sikerüket.

De melyek ezek az italok, és hogyan készítheted el őket te is? Alább áttekintjük a legnagyobb legendák kedvenc alkoholos italait. 

GettyImages-1091528124
Lester Cohen / Getty Images Hungary

A nagy Lebowski 

A '90-es évek végén megjelenése után azonnal kultuszfilmmé avanzsált  A nagy Lebowski Jeff Bridges, John Goodman és Steve Buscemi főszereplésével. Töki – megformálója Jeff Bridges – karakterét a hosszú tincsek, a sötét napszemüveg és a White Russian erős preferenciája határozta meg, amely egy bársonyos koktél, amelyet általában kávélikőrrel, tejjel és vodkával készítenek. Amikor éppen nem azt ivott, akkor vitt magával, készített egyet, vagy éppen más emberek házában kereste a módját, hogy elkészítse.

GettyImages-1129500879
bhofack2 / Getty Images Hungary

White Russian

Nem is akkora ördöngösség keverni egy White Russiant, szükséges hozzá négy cent vodka, 2 cent Kahlua, azaz kávélikőr és jég. Ezeket bármilyen sorrendben töltsd egy old-fashioned pohárba, keverd el őket, és önts két cent tejszínt óvatosan a tetejére. A koktél egyik érdekessége, hogy az nem orosz eredetű, elnevezését a vodkatartalma, illetve színe miatt kapta.

GettyImages-1357974636
Jamie McCarthy / Getty Images Hungary

Szex és New York

Valószínűleg mindenki hallotta már Carrie Bradshaw és a Cosmopolitan neveket egy mondatban elhangzani, sőt, lehet, hogy te is kértél már kíváncsiságból egy bárpultnál állva ilyen koktélt, de vajon tudod, hogy hogyan készül? Alább mutatjuk!

GettyImages-118869665
AndrewFurlongPhotography / Getty Images Hungary

Cosmopolitan

Fogj egy shakert, és rázz össze 4 cent vodkát, 1,5 cent Cointreau-t, 1,5 cent lime-levet 3 cent áfonyalével, töltsd hűtött pohárba, dobj bele egy cseresznyét, és azonnal megtudhatod, milyen a kozmopolita életérzés!

GettyImages-1200179414
Donaldson Collection / Getty Images Hungary

Van, aki forrón szereti 

A filmnek köszönhetően mindenki tudja, hogy Manhattan nemcsak egy tőlünk távoli világ, hanem egy koktél neve is. Ha keversz egy Manhattant, és bekapcsolod a filmet a nagy karácsonyi hajrá közepette, eggyel kevesebb ember tolong majd teljesen feleslegesen a bevásárlóközpontokban, illetve a sztori és a koktél kombinációja garantáltan megnevettet majd! Alább mutatjuk is, hogyan készítheted el. 

GettyImages-689479485
Annabelle Breakey / Getty Images Hungary

Manhattan 

Szükséged lesz 5 cent Bourbonre vagy rozswhiskey-re, 2 cent édes Vermouthra és két csepp Angostura bitterre. Ezeket keverőpohárban jéggel keverd össze, majd szűrd hűtött koktélospohárba. Feldobhatod egy kis koktélcseresznyével is, ha egy kis esztétikumra vágysz. 

GettyImages-3171951
Keystone Features / Getty Images Hungary

Álom luxuskivitelben 

„Innentől eljutni az ajtóig pontosan 4 másodpercig tart. Én kettőt adok neked” – mondja Holly (Audrey Hepburn) Paulnak (George Peppard) kissé becsípve. Lehet, hogy a White Angel nevű koktél miatt? Aligha! Viszont neked is segíthet elviselni a nehezebb pillanatokat, ha úgy alakult. Alább a recept. 

GettyImages-71929067
Image Source / Getty Images Hungary

White Angel 

Tégy egy shakerbe jeget, 5 cent gint, 5 cent vodkát, és keverd, majd szolgáld fel Y pohárban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra