Hogyan kerültek a cowboyok és az indiánok Szegedre?

fortepan 180702

Ha az iskolakezdés fáradalmai után máris azon töröd a fejed, hová lehetne elutazni egy hétvégi kikapcsolódás erejéig, Szeged jó választás lehet: a Móra Ferenc Múzeum időszaki kiállítása, A legendás vadnyugat egészen biztosan izgalmas időtöltés kiskamasz gyerekek számára.

Winnetou, Old Shatterhand, Bőrharisnya, vérszomjas sziúk, békepipák és tolldíszek… aki szerette az indiánregényeket, bizonyára ma is megdobban a szíve és saját gyerekkora is eszébe jut, ha szóba kerül a vadnyugat. A Móra Ferenc Múzeumban nemcsak a vadnyugati mindennapokat, hanem izgalmas, olykor magyar vonatkozású relikviákat is felfedezhetnek az érdeklődők.

Old Shatterhand is magyar volt?

Noha a hírekbe mostanság a Winnetou lehetséges németországi betiltása kapcsán került be Karl May, Szegeden találkozhatunk a német író munkáival és regényeiből jól ismert világgal is. A kiállításon látható annak a Xántus Jánosnak a karabélya is, akiről a legenda szerint Old Shatterhandet mintázta Karl May. (Xántus az 1848–49-es forradalom és szabadságharc után emigrált az Egyesült Államokba, kalandos élete során volt matróz, hírlapkihordó, zongoratanár és vasúti mérnök is. Részt vett a Pacific vasút építésében, és a prérit járva, majd különböző katonai erődítményekben teljesített szolgálatot.)

A cowboyok életébe is bepillantást nyerhetünk a kiállításon
A cowboyok életébe is bepillantást nyerhetünk a kiállításonMóra Ferenc Múzeum

Amerikai és magyar kollekció

A tárlat törzsanyaga az Amerikai Egyesült Államokból, az Oklahomai Cowboy és Western Múzeumból érkezett. A tárgyak között találhatóak nyergek, csizmák, kalapok, egy teljes cowboyruházat, valamint sarkantyúk és kések is. Az amerikai kollekció mellett magyarországi múzeumokból és gyűjtőktől érkező tárgyakat is megtekinthetnek az érdeklődők. Megismerhetik a cowboyok mindennapjait, szokásait, a különböző területen élők életének hasonlóságait és különbségeit.

Bud Spencer bilincsei

A tárlaton olyan filmes kellékek is megtekinthetők, mint a kalap, amit Tom Selleck a Monte Walsh című westernfilm főszereplőjeként viselt, vagy a Bud Spencer-féle „spagetti” westernekben használt fegyverek, övek és bilincsek. A látogatók megismerhetik az indiánok öltözködését, törzsi viseleteiket, láthatnak eredeti bőringet, ágyékkötőt, eredeti fejdíszt, békepipát, amuletteket és indián használati tárgyakat is.

Magyar indiánok a Bakonyban

A kiállítás különlegessége, hogy a magyar indián közösség által készített tárgyakat is bemutatnak. A Petőfi Irodalmi Múzeum Rézbőrű volt az alkony című tárlata 2021-ben volt látható Budapesten, és most Szegedre is eljutottak a „magyar indiánozás” történetét és hagyományait bemutató tárgyak: például gyermek- és felnőttmokaszinok, teljes viseletek, sátrak, vagy éppen egy túrakenu. Az 1940-es években Borvendég Deszkáss Sándor, alias Fehér Szarvas állítólag tiszteletbeli indián törzsfőnök volt, több könyve is megjelent, majd a hatvanas években tartott indiántáborokat kaposvári fiatalokkal. Ez az államvédelemnek is szemet szúrt, és letartóztatták a Magyar Népköztársaság államrendje iránti összeesküvés vádjával. De az énekes-dalszerző Cseh Tamás is táborozott barátaival 1961-től magyar indiánként a Bakonyban, az orientalista Baktay Ervin pedig a Dunakanyarban alapított indiántáborokat.

Indiántábor Kismaroson 1938-ban: Szürke Sólyom, Nyílhegy Jr., Heverő Bölény a tábor alapítója (Baktay Ervin író, orientalista, művészettörténész) és Öreg Halászsas–Koós Árpád / Kocsis András
Indiántábor Kismaroson 1938-ban: Szürke Sólyom, Nyílhegy Jr., Heverő Bölény a tábor alapítója (Baktay Ervin író, orientalista, művészettörténész) és Öreg Halászsas–Koós Árpád / Kocsis AndrásFortepan / Zsivkov Anita

A gyermekeket külön interaktív, játékos terem várja: beöltözhetnek cowboynak, beülhetnek egy indián sátorba és játékosan ismerkedhetnek meg a vadnyugati mindennapokkal. A kiállítóteremben folyamatosan eredeti indián fotókat vetítenek, mellyel megidézik a régi idők indián világát, és a countryzenei aláfestés sem hiányozhat. A kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban hétfőtől vasárnapig, 10–18 óráig tekinthető meg 2022. december 31-ig.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra