Hogyan kerültek a cowboyok és az indiánok Szegedre?

fortepan 180702

Ha az iskolakezdés fáradalmai után máris azon töröd a fejed, hová lehetne elutazni egy hétvégi kikapcsolódás erejéig, Szeged jó választás lehet: a Móra Ferenc Múzeum időszaki kiállítása, A legendás vadnyugat egészen biztosan izgalmas időtöltés kiskamasz gyerekek számára.

Winnetou, Old Shatterhand, Bőrharisnya, vérszomjas sziúk, békepipák és tolldíszek… aki szerette az indiánregényeket, bizonyára ma is megdobban a szíve és saját gyerekkora is eszébe jut, ha szóba kerül a vadnyugat. A Móra Ferenc Múzeumban nemcsak a vadnyugati mindennapokat, hanem izgalmas, olykor magyar vonatkozású relikviákat is felfedezhetnek az érdeklődők.

Old Shatterhand is magyar volt?

Noha a hírekbe mostanság a Winnetou lehetséges németországi betiltása kapcsán került be Karl May, Szegeden találkozhatunk a német író munkáival és regényeiből jól ismert világgal is. A kiállításon látható annak a Xántus Jánosnak a karabélya is, akiről a legenda szerint Old Shatterhandet mintázta Karl May. (Xántus az 1848–49-es forradalom és szabadságharc után emigrált az Egyesült Államokba, kalandos élete során volt matróz, hírlapkihordó, zongoratanár és vasúti mérnök is. Részt vett a Pacific vasút építésében, és a prérit járva, majd különböző katonai erődítményekben teljesített szolgálatot.)

A cowboyok életébe is bepillantást nyerhetünk a kiállításon
A cowboyok életébe is bepillantást nyerhetünk a kiállításonMóra Ferenc Múzeum

Amerikai és magyar kollekció

A tárlat törzsanyaga az Amerikai Egyesült Államokból, az Oklahomai Cowboy és Western Múzeumból érkezett. A tárgyak között találhatóak nyergek, csizmák, kalapok, egy teljes cowboyruházat, valamint sarkantyúk és kések is. Az amerikai kollekció mellett magyarországi múzeumokból és gyűjtőktől érkező tárgyakat is megtekinthetnek az érdeklődők. Megismerhetik a cowboyok mindennapjait, szokásait, a különböző területen élők életének hasonlóságait és különbségeit.

Bud Spencer bilincsei

A tárlaton olyan filmes kellékek is megtekinthetők, mint a kalap, amit Tom Selleck a Monte Walsh című westernfilm főszereplőjeként viselt, vagy a Bud Spencer-féle „spagetti” westernekben használt fegyverek, övek és bilincsek. A látogatók megismerhetik az indiánok öltözködését, törzsi viseleteiket, láthatnak eredeti bőringet, ágyékkötőt, eredeti fejdíszt, békepipát, amuletteket és indián használati tárgyakat is.

Magyar indiánok a Bakonyban

A kiállítás különlegessége, hogy a magyar indián közösség által készített tárgyakat is bemutatnak. A Petőfi Irodalmi Múzeum Rézbőrű volt az alkony című tárlata 2021-ben volt látható Budapesten, és most Szegedre is eljutottak a „magyar indiánozás” történetét és hagyományait bemutató tárgyak: például gyermek- és felnőttmokaszinok, teljes viseletek, sátrak, vagy éppen egy túrakenu. Az 1940-es években Borvendég Deszkáss Sándor, alias Fehér Szarvas állítólag tiszteletbeli indián törzsfőnök volt, több könyve is megjelent, majd a hatvanas években tartott indiántáborokat kaposvári fiatalokkal. Ez az államvédelemnek is szemet szúrt, és letartóztatták a Magyar Népköztársaság államrendje iránti összeesküvés vádjával. De az énekes-dalszerző Cseh Tamás is táborozott barátaival 1961-től magyar indiánként a Bakonyban, az orientalista Baktay Ervin pedig a Dunakanyarban alapított indiántáborokat.

Indiántábor Kismaroson 1938-ban: Szürke Sólyom, Nyílhegy Jr., Heverő Bölény a tábor alapítója (Baktay Ervin író, orientalista, művészettörténész) és Öreg Halászsas–Koós Árpád / Kocsis András
Indiántábor Kismaroson 1938-ban: Szürke Sólyom, Nyílhegy Jr., Heverő Bölény a tábor alapítója (Baktay Ervin író, orientalista, művészettörténész) és Öreg Halászsas–Koós Árpád / Kocsis AndrásFortepan / Zsivkov Anita

A gyermekeket külön interaktív, játékos terem várja: beöltözhetnek cowboynak, beülhetnek egy indián sátorba és játékosan ismerkedhetnek meg a vadnyugati mindennapokkal. A kiállítóteremben folyamatosan eredeti indián fotókat vetítenek, mellyel megidézik a régi idők indián világát, és a countryzenei aláfestés sem hiányozhat. A kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban hétfőtől vasárnapig, 10–18 óráig tekinthető meg 2022. december 31-ig.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra