Félsz a korai haláltól? Erre figyelj oda, és tovább élsz majd a kutatások szerint

GettyImages-1147628687

Végre egy klassz elfoglaltság, ami pluszéveket garantál, és nem is olyan nehéz betartani.

A hosszú életkor elérésének számos trükkje van, és nagyjából mindegyik élvezetes. Korábban Helsinkiben, most a Syracuse-i Egyetemen folytatott vizsgálatok igazolták, hogy a nyaralás hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések csökkentéséhez. Kiderült, hogy azok a férfiak, akik évente három hetet vagy annál rövidebb szabadságot vettek ki, 37%-kal nagyobb eséllyel haltak meg, mint azok, akik ennél többet.

„Eredményeink nem azt mutatják, hogy az egészségnevelés káros. Ehelyett inkább arra utalnak, hogy a stressz csökkentése a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának elengedhetetlen része. Az életmódtanácsot okosan kell kombinálni a modern gyógyszeres kezeléssel a szív- és érrendszeri megelőzés érdekében” – mondják a finn kutatók.

Bár a szakemberek szerint a család szeretete és a házasság megnöveli a várható élettartamot, egy rekorder szépkorú, Jessie Gallan ezt mindig cáfolta életében. A 109 évig élt skót asszony sosem ment férjhez, és többször állította, éppen ez az egyik titka egészségének, a másik szerinte az általa rendszeresen fogyasztott zabkása. Utóbbi egyébként igaz lehet, mert a jó minőségű szénhidrátokról már azóta kiderült, hogy valóban sokat adnak az egészséghez.

A tanulmány szerint az extra testmozgás meghosszabbíthatja az élettartamot, és megóvhat a korai haláltól

Egy új kutatás szerint a több testmozgás, még a gyaloglás is meghosszabbíthatja az életet. A jelenlegi irányelvek heti 75-300 perces testmozgást javasolnak az egészségügyi előnyök megtapasztalása érdekében. A friss kutatás szerint ha ennél többet teszünk, az összefüggésbe hozható a szívegészségügyi problémák és egyéb kockázatok még alacsonyabb kockázatával.

Akár heti öt óra erőteljes testmozgás is megelőzheti a korai halált.

Az American Heart Association Circulation folyóiratában július 25-én megjelent nagy tanulmány szerint a minimális ajánlott edzésadag túllépése segíthet még hosszabb, egészségesebb életet élni.

A Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola kutatói több mint 100 000 résztvevő adatait vizsgálták meg 30 éven át tartó követés során, hogy összehasonlítsák az önkéntesen bevallott testmozgási szokásokat a tanulmány során bekövetkező bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatával. 

Akár a táncot is választhatod
Akár a táncot is választhatodFlashpop / Getty Images Hungary

Az Egészségügyi Minisztérium jelenlegi irányelvei azt javasolják, hogy hetente legalább 150 percet szánjunk mérsékelt testmozgásra, vagy heti 75 percet erőteljes, izzasztó testmozgásra, esetleg a kettő kombinációját végezzük. 

A kutatók úgy találták, hogy azok a résztvevők, akik megfeleltek a minimális irányelvnek, 21%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból a vizsgálat során, mint a kevesebbet mozgó társaik. 

A lelkesebb sportolók azonban még ennél is jobb egészségügyi eredményeket értek el – az adatok azt sugallták, hogy a résztvevők 21-23%-kal kisebb valószínűséggel halnak meg, ha heti 150-300 percet intenzíven sportolnak. 

A séta még előnyösebb, de a maratoni futás sem káros

Az extra mérsékelt testmozgás, például a séta pedig még nagyobb védelmet jelentett: 26-31%-kal csökkent a halálozás kockázata azoknál a résztvevőknél, akik heti 300-600 percet rászántak. 

Korábbi kutatások hozzátették, hogy bizonyos típusú intenzív edzések, mint például a maratoni futás és triatlonedzés növelhetik a szívegészségügyi kockázatokat, de ebben a tanulmányban nem ez volt a helyzet. Bár a heti hat óránál több intenzív testmozgásnak vagy a heti 10 óránál több mérsékelt edzésnek semmi extra haszna nem mutatkozott, nem volt összefüggésben semmilyen mellékhatással. 

Akármennyit is edzünk, a következetesség kulcsfontosságú a hosszú távú előnyök szempontjából, Dong Hoon Lee, a tanulmány vezető szerzője szerint. 

A tanulmány egyik korlátja, hogy a résztvevők többnyire fehérek voltak, és két nagy, ápolónők és más egészségügyi szakemberek körében végzett felmérésből származtak, így nem világos, hogy az eredmények más demográfiai csoportokra is vonatkozhatnak-e. 

Nem is olyan nehéz betartani
Nem is olyan nehéz betartaniTim Robberts / Getty Images Hungary

Ha nem fér bele a napi rutinba, hétvégén is jó az edzés

Kiterjedt korábbi kutatások számtalan módon alátámasztják mindkét testmozgás egészségügyi előnyeit, a hangulatjavítástól és a szív egészségének javításától az izomépítésig és az életkorral összefüggő hanyatlás megelőzéséig. A legjobb eredmény elérése érdekében iktasd be a kardió- és erősítő edzések keverékét a napi rutinodba olyan gyakran, amennyire gyakran csak tudod. 

Ha nehezen találsz időt a hét közben testmozgásra, egy friss tanulmány szerint a hétvégi több testmozgás ugyanolyan jótékony hatással lehet az egészségre, mint a hétköznap végzett edzés. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra