Meztelenül pózolt több száz ember a Holt-tengernél

GettyImages-1235944360

Spencer Tunick harmadszor tér vissza a helyszínre, hogy felhívja a figyelmet a Holt-tengerre, amely évente körülbelül egy méterrel csökken.

Több száz ember sétált át a sivatagi tájon a Holt-tenger mellett, ami alapvetően érdekes lenne, de tegyük a kezünket a szívünkre, láttunk már durvábbat is. Ez a történet is komolyabb egy kicsit, ugyanis ez a több száz ember nem viselt magán ruhát, csak fehér testfestéket, mindezt Spencer Tunick amerikai művész legújabb fotózási projektjéért, és természetesen azért, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a Holt-tenger mérete évről-évre csökken. 

A Guardian azt írja, a dél-izraeli Arad városának környékén a feketébe öltözött fotóművészt vasárnap lehetett látni, amint egy jármű tetején áll, és parancsokat osztogat egy megafonnal.

– Mindenki tegye össze a lábát – mondta. –Kezeket le – utasított aztán.

Számomra a test a szépséget, az életet és a szeretetet képviseli – fogalmazott Tunick, aki tucatnyi nagyméretű meztelen felvételt komponált meg szerte a világon.

A 26 éves Anna Kleiman doktorandusz azt mondta, hogy azért csatlakozott a forgatáshoz, hogy felhívja a figyelmet a környezeti válságra. Nagyon természetes érzés, ha egyszer leveszed a ruháidat – mondta. - Valahogy nem akarod visszavenni őket. Azt hiszem, a sziklákkal egy kicsit megküzdöttünk – tette hozzá. 

Spencer Tunick.
Spencer Tunick.Amir Levy / Getty Images Hungary

A Holt-tenger vízszintje folyamatosan csökken, amit a mezőgazdasági munkálatok és a klímaváltozás miatti párolgás okoz. A fotósnak volt minisztériumi engedélye a munkához, ami egyébként a harmadik ilyen alkalom volt a Holt-tenger partján. 

Először több mint ezer meztelen modellt ábrázolt egy évtizeddel ezelőtt a Holt-tenger partján, amely évente csökken. Öt évvel később aztán visszatért, a víz visszahúzódott, kérges homokot és tátongó víznyelőket hagyva maga után.

Oszd meg másokkal is!
Mustra