Így lettem tudatosan táplálkozó húszévesből Mentes Anyu

Az egészséges életmód iránti érdeklődésem már egészen fiatalon megmutatkozott, bár ez akkoriban (a múlt században) kimerült abban, hogy teljes kiőrlésű vagy rozskenyeret, nullás joghurtot vettünk, és az ebéd csirkerizs volt. Első szakácskönyvem – több mint ötven mentes recepttel, szakértő dietetikusunk tippjeivel – tavaly év végén jelent meg. Hogy mi történt a kettő között? Elmesélem.

Húszévesen is a médiában dolgoztam már: a helyi tévénél voltam hír- és műsorszerkesztő főállásban, mellékesen pedig recepteket kerestem, kutattam és írtam egy testépítő magazinnak. A diétás ötparancsolat akkoriban nagyjából így nézett ki: sok fehérje, sok zöldség, minimális zsír és szénhidrát, kalóriaszámolás, sport. Igaz, akkor még az internet is betárcsázós volt, és ételérzékenységről is alig hallottunk, viszont ekkora túlkínálat sem jellemezte az életünket. Azon kívül, hogy egyáltalán nem, vagy sokkal kevesebb, sokkal egészségesebb(nek hitt) kenyeret ettünk, egyszerű alapanyagcserével meg is oldottuk a diétát.

Az a nagyon kevés liszt, ami véletlenül előfordul egy-egy receptben, legyen teljes kiőrlésű, rozs-, graham vagy bármi, csak ne sima fehér, rántottát úgy csináljunk, hogy több fehérje, mint sárgája, legyen a reggeli kása zabpehelyből, nullás tejjel, a tízórai vagy uzsonna meg zsírszegény túró zöldséggel vagy gyümölccsel! Esetleg egy kis korpovit keksz. Hozzánk is betört az Atkins-diéta, ami – tudomásunk szerint – az első olyan fogyókúra volt, ami a nagyon kevés szénhidrát fogyasztásában hirdette a megváltást. Elvétve hallottunk vegetáriánusokról, a vegánság pedig még a sarkon sem járt.

Teltek az évek, felgyorsult minden, és az internetnek hála ma már sokkal több információval rendelkezünk mindenről – mondhatjuk, hogy ma egy ötödikes is többet tud az egészséges életmódról, mint egy átlag felnőtt húsz évvel ezelőtt. Én közben anya lettem, és természetesen a legjobbat akartam adni most már nemcsak magamnak, hanem a gyerekeimnek is. Akkoriban egy könyvkiadó vezetésével foglalkoztam, és Gombos Edinával közösen megalkottuk a Partvonal baba-mama témájú sorozatát, a Gombos Könyveket. Ezen belül kezdtem el újra receptekkel foglalkozni: babaétrendet írtam. Közben a hobbiból életforma lett: a mentes receptekkel először csak meggyőződésből kísérleteztem, majd a családban két évvel ezelőtt felbukkant inzulinrezisztencia és gluténérzékenység miatt ma már kötelezően és elszántan foglalkozom a témával.

Szerencsére, amikor a problémákra fény derült, épp a nyári szünetet töltöttük, otthon. Így volt időm kísérletezni: tényleg szó szerint reggeltől estig a konyhában álltam. Sokszor futottam bele olyan receptekbe, amik végül a kukában landoltak, mert bizony sok a működésképtelen recept is az interneten, ez pedig az aranyárban kapható alapanyagok és a sütésre-főzésre fordított idő és energia miatt nagy bosszúság. Ráadásul úgy tapasztaltam, hogy elsősorban csak mentes desszertek, sütik, torták receptjei vannak fent, de még a könyvekre is ez a jellemző. Világosan láttam, hogy új rendszert kell alkotni, ami a reggelitől a főfogásokon keresztül az uzsidobozfalatokig és a vendégvárásig, ünnepekig minden étkezésre és minden alkalomra megoldást nyújt.

Szélsőséges diétákat, trendeket soha nem követtem, a receptekkel arra törekszem, hogy megfeleljenek a különböző mentességeknek. Legyen elérhető a glutén-, tej-, tojásérzékeny diéta éppúgy, mint a cukormentes, vegetáriánus vagy vegán étrend. Nem mindegyik recept tud mindent, de minden recept mentes valamitől. Hogy mitől, azt mindig pontosan feltüntetjük az egyes recepteknél.

A képre kattintva belülről is megnézheted a könyvet

Nem elég, hogy mentes, legyen finom is

Amit ezeken felül szem előtt tartok, az az, hogy legyen finom is! Ebben nem akartam kompromisszumot kötni, és bátran mondhatom, hogy a leírásaim kiállták a próbát: barátoknál, családtagoknál és válogatós gyerekeknél is csillagos ötösre vizsgáztak. Aki nem tudja, hogy mentes, meg se mondja.

Sok káros anyaggal találkozunk a mindennapokban, amelyek természetesen nem csak az élelmiszerekkel kerülnek be a szervezetünkbe. De megpróbálhatjuk csökkenteni ezt a terhelést, ha teljesen kihagyni nem is tudunk bizonyos dolgokat. Akik nem diétáznak és semmilyen érzékenységben nem szenvednek, azok is sokan tehermentesítik időszakosan a szervezetüket, például minden héten tartanak lisztmentes, cukormentes napot, vagy másképpen böjtölnek.

Szakácskönyvem receptjeit Szarka Dorottya dietetikus ellenőrizte. Ő így beszél a mentes étkezésről: „Hiszem és vallom, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás kulcsa a változatosság és a feldolgozott élelmiszerek visszaszorítása az étrendben. Fontos, hogy merjünk új, egészséges, mégsem elérhetetlen alapanyagokat megismerni és kipróbálni. Kiváló megoldás erre, ha a könyvben szereplő recepteket felvesszük a családi menük listájára.” Vele együtt közös hitvallásunk, amit tapasztalataink igazolnak: 

A kevesebb több. A mentes jobb.

És hogy mi az elmúlt két év bónusza?

A tavaly decemberi cukorterheléses vizsgálat eredménye szerint az inzulinrezisztenciám már nem igazolható, vagyis sikeres volt az orvos által javasolt életmódváltás, amelynek fontos része volt a táplálkozás. Sorstársaim sok jó ötletet találnak majd a könyvben, mert receptjeim jellemzően hozzáadott cukortól mentesek, és lehetőség szerint csökkentett a szénhidráttartalmuk – de fontos elmondani, hogy alapvetően nem cukorbetegeknek vagy IR-eseknek szánom a könyvet.

Olvasói visszajelzések Mentes Anyu szakácskönyvéről:

„Nagyon összetett problémáim vannak, és ez az első mentes szakácskönyv, amit végre tudok és szeretek is használni. Megmutatta, hogy a mentes is lehet finom.”

„Nem vagyok egy konyhatündér, de Mentes Anyuval már többször volt sikerélményem. Várom a folytatást.”

„Megérkezett Szlovákiába is, imádom, remélem, lesznek még könyvek, mert én ezeket az ételeket nem tudom megunni. Köszönöm az erőfeszítést, imádlak.”

A több mint ötven recept között vannak könnyű és gyors reggelik, ízletes levesek, izgalmas főfogások, édes és sós sütik, meg persze nassolnivalók is. Mindehhez csodás fotók és szakértő tippek. A kötet 152 oldalas, szép, színes-szagos kivitelben jelent meg. Mentes Anyu szakácskönyve kizárólag online kapható, ide kattintva tudod megrendelni:

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra